Jämförelse: Kamera, Batteri och specifikationer
Samtliga tre telefoner vi testat har sina egna säregenheter som bäst ringas in när man går igenom enheterna en och en, men vissa egenskaper går trots allt att ställa sida vid sida för att du lättare ska kunna besluta vilken telefon som är bäst för dig.
Ser vi till specifikationerna så finns det vissa skillnader värda att notera, även om det i slutändan oftast inte räcker med bara specifikationslistan för att hitta rätt telefon. Iphone 6 har högst pixeltäthet, medan Samsung Galaxy Alpha har vassast färger och betraktningsvinklar med sin AMOLED-panel. Sony Xperia Z3 Compact har i sin tur minst skärm och de mest kompakta måtten, värt att ha i åtanke om du vill ha en telefon som är lätt att använda med en hand.
Iphone 6 är den telefon som finns att köpa med mest inbyggd lagring, men vill du själv kunna expandera lagringen är det endast Sony Xperia Z3 Compact som erbjuder minneskortsplats. Iphone 6 har lägst sensorupplösning på kameran (vilket dock inte innebär att den ger sämst bildkvalitet, som kommer märkas i bildjämförelsen), och Sony Xperia Z3 Compact har i sin tur högst upplösning.
Vi kan även se att Samsung Galaxy Alpha sticker ut med snabbast mobildata via LTE Cat 6. Det är dock inte en standard som svenska operatörer har anammat i någon nämnvärd grad idag, och i och med den hastighet som erbjuds med LTE Cat 4 är det knappast en finess du inte bör ligga sömnlös över att sakna – men det är helt klart ett plus i kanten som gör telefonen lite mer framtidssäker..
Det är även värt att notera att Iphone 6 har NFC, men inte i samma syfte som Android-konkurrenterna. NFC-kretsen i Iphone 6 används idag enbart för Passbook och mobilbetalningstjänsten Apple Pay och kan inte användas för att programmera NFC-taggar eller parkoppla kringutrustning.
Batteritid – videouppspelning
Vi har testat batteritiden på två sätt, dels kvantitativt genom ett videouppspelningstest och dels kvalitativt genom att helt enkelt använda telefonerna till vardags, i arbete och på fritiden, och se ungefär hur länge de klarar sig. Vi inleder med videotestet, där vi spelar upp samma videoklipp på alla tre telefoner med matchad ljusstyrka på cirka 200 candela och flygplansläge aktiverat.
I just videouppspelning ser vi att resultatet blir ganska jämnt telefonerna emellan, men Sony kniper en förstaplats med 45 minuters marginal. Vi ser sedan samma marginal mellan Iphone 6 och Samsung Galaxy Alpha. Men som vi sedan märker när vi använder telefonerna till vardags så berättar videouppspelningstestet långt ifrån hela sanningen, då tillverkarna har optimerat sina telefoner annorlunda när de väl utsätts för mer varierade belastningar, dataöverföringar och mediatyper.
Batteritid – till vardags
- Apple Iphone 6 levererar helt klart en bättre batteriupplevelse än sina föregångare i Iphone 5-familjen, men det återstår givetvis att se hur pass väl batteriet åldras. Det är inga som helst problem att ta sig igenom en dag av riktigt tungt användande, med strömmad musik både till hörlurar och via Airplay till högtalarna hemma, filmuppspelning via Netflix och Youtube, nyhetsläsande, SMS, röst- och videosamtal och en hel del strösurfande. Det är ingen katastrof ifall du glömmer ladda telefonen över natten, men du bör inte räkna med att ta dig igenom två hela dagar av tungt användande – det är däremot möjligt om du främst SMS:ar, ringer något enstaka samtal och kikar lite lätt på Facebook. Batteritiden är med andra ord klart godkänd, men inte i toppklass.
- Samsung Galaxy Alpha levererar en batteritid som i slutändan påminner mångt och mycket om den hos Iphone 6. Du behöver inte oroa dig över om telefonen ska hålla hela dagen, vilket vi kommit att förvänta oss av en modern smartphone. Även här blev det en hel del tung användning, med Spotify, lokalt lagrad musik, strömmad video och webbsurf, avvägt för att matcha användningen hos Iphone 6. Räkna inte med mycket mer än som mest en och en halv dags användning med tungt användande.
- Sony Xperia Z3 Compact leverar helt klart testets mest imponerande batteritid under både tung och lätt användning. Efter en dags tung användning finns fortfarande majoriteten av batteriets laddning kvar, så även om telefonen ibland är nere på sparlåga framåt kvällskvisten under den andra användningsdagen så går det överlag lätt att få ut två dagar ur Sonys minsting. Då används ändå telefonen lika tungt som konkurrenterna, med strömmad media, webbsurf, bildtagning, SMS och samtal. Sony får tummen upp för batteritiden.
Kamera
Alla tre telefoner har bra kameror, men passar olika användare beroende på prioriteringar. I slutändan får vi även konstatera att det är Iphone 6 och Xperia Z3 Compact som är de starkaste kameratelefonerna överlag. Sony har en väldigt avancerad sensor med riktigt rejäl upplösning, med mängder av anpassningsmöjligheter. Det är även den kameran som går snabbast att ta bilder med, mätt i tid från dess att du har telefonen låst i fickan till dess att bilden tas. Detta är tack vare den dedikerade kameraknappen som gör att du kan väcka telefonen direkt in i kameraappen – du kan vara inne i kameraapplikationen redan innan telefonen lämnar fickan.
Apple Iphone 6 | Samsung Galaxy Alpha | Sony Xperia Z3 Compact |
Det är dock enklare att få bra bilder med Iphone 6, som har ett riktigt vasst automatiskt läge. Den lägre sensorupplösningen är verkligen ingenting som märks av om du inte tar bilder för tryck, och i det fallet är det antagligen en systemkamera du är ute efter. Så medan Sonys kamera är snabbast för att ta bilder överlag så är Apples den smidigaste för att knäppa en vass bild med minimal ansträngning.
I mörkare ljusförhållanden lyckas Apple leverera de bästa bilderna med en bra balans mellan ljuskänslighet och bra fokus, vilket leder till att bilderna blir skarpare än Samsung Galaxy Alpha och mindre gryniga än Sony Xperia Z3 Compact. Z3 Compact kan leverera de ljusaste bilderna överlag i och med sitt riktigt höga ISO-värde, men det medför också markant mycket mer brus.
Samsung Galaxy Alpha tar verkligen inte dåliga bilder, men har svårt att hävda sig på någon av punkterna i jämförelse med Iphone 6 och Xperia Z3 Compact. Kameran är snabb, men inte snabbast, och tar bra bilder i autoläge, men inte bäst. Det är med andra ord en kamera du kommer bli nöjd med om du köper Galaxy Alpha för dess andra egenskaper, men inte i sig en anledning att satsa på Samsungs telefon.
Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som “flagship killer”!
Skärpning!
[quote name=”Jacob B”]Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som “flagship killer”!
Skärpning![/quote]
I det här testet har vi inte fokuserat på just flaggskeppstelefoner, utan premiumtelefoner på under 5 tum. Då Oneplus One ligger på 5,5 tum platsar den därmed inte in, men kan definitivt vara intressant för kommande tester. 🙂
Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p
Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a sony z4 compact haha.
Keep up the good work!
/Le Doc
[quote name=”infexis”]Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p[/quote] [quote name=”Le Doc”]Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a… Läs hela »
Har själv en Z1 Compact och det är nog den bästa smartphonen jag har ägt. Har tidigare haft Samsung Omnia, HTC Desire, Motorola Razr, Samsung S3 och nu sist Sony Z1 Compact.
Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?
[quote name=”zapp”]Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?[/quote]Jag vet inte om vi har samma definition av “kul” Zapp. 😀Skämt och sido, Firefox OS och Ubuntu är operativsystem med fokus på budgetmarknaden eller i tidig utveckling. Vi har känt om klämt på båda och det är inget man som kräsen premiumanvändare vill ge sig in på ännu. 🙂 Meizu Mx4 Pro är precis som OnePlus One i en helt annan storleksklass, den säljs heller inte i Sverige så det är en modell som inte riktigt matchar jämförelsen. Men… Läs hela »
Ni skulle tagit med Lumia 830, jämförde själv mot ip6 & z3 compact, Lumian klarar sig väldigt bra i det sällskapet till en bråkdel av priset. Den kan vid första anblick av specifikationer se slö ut men inte det minsta när man använder den, skärmen klår compacten & ip6 utan tvekan, bättre färger & väldigt mycket bättre bild i solsken. Kameran är i vissa lägen bättre än den i ip6 ibland något sämre. Enda nackdelen med Lumia 830 är systemchippet men med WP märks det helt enkelt inte och med priset den har kan man inte klaga när allt annat… Läs hela »
Vad stor Z3 compact har blivit. “64,9 x 217,3 x 8,6 mm”
😛
Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med att… Läs hela »
[quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite… Läs hela »