Iphone 6, Galaxy Alpha och Xperia Z3 Compact i stort premiumtest

13

Apple Iphone 6: Mjukvara

Tillsammans med Iphone 6 och 6 Plus lanserade Apples sin nya version av det mobila operativsystemet Ios 8, som bygger vidare på det uppdaterade designstuk som infördes med Ios 7 förra året och som i grunden bygger på samma kodbas som Apples Mac-operativsystem OS X.

Medan Ios inte är öppet på samma sätt som Android (det finns ingen inbyggd filhanterare eller åtkomst till filsystemet) så har Ios 8 blivit ett öppnare operativsystem än tidigare genom högre modularitet. Både OS X och Ios byggs nämligen kring sandboxing, där varje applikation körs i en isolerad miljö för högre säkerhet. Användaren får sedan tillåta applikationen tillgång till telefonens funktioner, som kamera, GPS, kontaktlista och dylikt. I och med Ios 8 kommer applikationer kunna samarbeta med varandra mer än tidigare genom ett nytt stöd för insticksmoduler, som bibehåller säkerheten hos ett sandboxat system men med en flixibilitet lite närmare ett där applikationerna körs fritt.

Hemskärmen är sig lik

Hemskärmen i Ios 8 påminner mångt och mycket om hur den alltid har sett ut, om än med uppdaterade ikoner och fält under årens gång. Alla applikationer finns åtkomliga från hemskärmen och kan grupperas i mappar. Det finns dock inget stöd för widgets direkt på hemskärmen, däremot har detta implementerats i notifikationslisten som vi kikar närmare på längre fram.

Applikationsväxlaren öppnas genom två tryck på hemknappen och ger en översikt över de senast använda apparna, samt de senast använda kontakterna. På hemskärmen finns en sökfunktion som öppnas genom en svepning nedåt och som kan söka både lokalt och på internet. Just den finessen är väldigt smidig och intuitiv och fungerar även som ett snabbt sätt att öppna appar.

Apple_Iphone_6_screenshot_05

 

Till skillnad från Android som har snabb-toggles och notiser i samma list har Apple delat upp dessa i olika i två verktyg. En svepning nedifrån ger tillgång till regelring av ljusstyrkan, musikkontroller (universell för alla musikspelare), volymreglage, snabbknappar för flygplansläge, wifi, bluetooth, “do not disturb” (som stänger av notifikationer för alla eller specifika händelser), samt rotationslås. Längre ner finns även genvägar till timer, miniräknare, kamera samt en toggle för ficklampa. Den här listen är åtkomlig även från låsskärmen och är riktigt smidig, men här hade vi gärna också sett en genväg till telefonens inställningar, som fortfarande måste bläddras fram bland apparna för att exempelvis välja trådlöst nätverk.

Apple_Iphone_6_screenshot_06 Apple_Iphone_6_screenshot_04

I själva notifikationslisten, som istället nås genom en svepning ovanifrån, finns det två olika flikar. “Today”-fliken ger tillgång till kalenderhändelser och widgets, exempelvis för att-göra-listor, väder, börsnotiser eller andra tredjepartsfunktioner. Den andra fliken ger sedan tillgång till traditionella notiser, som samtal, SMS och epost.

Apple_Iphone_6_screenshot_07 Apple_Iphone_6_screenshot_08

Utöver snabbfunktionerna finns merparten av telefonens funktioner samlade i inställningsappen. Här finns inställningar för att ansluta till trådlösa nätverk (tyvärr, precis som i både Samsung Galaxy Alpha och Sony Xperia Z3 Compact, utan möjlighet att manuellt prioritera sparade nätverk), ändra bakgrundsbild, inställningar för mobildata och annan finjustering. Inställningarna är väldigt överskådliga och överlag något mer intuitiva än de till Android-konkurrenterna, men samtidigt erbjuds inte samma frihet när det kommer till att justera inställningar för gränssnittet.

En klar nackdel med Ios är att medan det går utmärkt att använda sig av andra musikspelare, epostklienter och webbläsare, så går det inte att använda andra applikationer för att skicka SMS. Numera är SMS-applikationen betydligt mer kraftfull än tidigare i Ios, med möjlighet att svara direkt från en notifikation istället för att behöva öppna appen, men det finns inte utrymme för lika mycket egna justeringar och kreativa lösningar som på Android.

Värt att nämna är också att Apple haft betydande problem med buggar under utrullningen av Ios 8. Vid publiceringsdatumet har de flesta åtgärdats med nya uppdateringar men det är en brasklapp till Apple att man släpper ett operativsystem med så pass allvarliga buggar som Ios 8 led av de första veckorna.

Subscribe
Notifiera vid
13 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob B
Jacob B
9 Årtal sedan

Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som “flagship killer”!
Skärpning!

Carl Holmberg
Carl Holmberg
9 Årtal sedan

[quote name=”Jacob B”]Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som “flagship killer”!
Skärpning![/quote]

I det här testet har vi inte fokuserat på just flaggskeppstelefoner, utan premiumtelefoner på under 5 tum. Då Oneplus One ligger på 5,5 tum platsar den därmed inte in, men kan definitivt vara intressant för kommande tester. 🙂

infexis
infexis
9 Årtal sedan

Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p

Le Doc
Le Doc
9 Årtal sedan

Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a sony z4 compact haha.

Keep up the good work!

/Le Doc

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”infexis”]Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p[/quote] [quote name=”Le Doc”]Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a… Läs hela »

Imlal
Imlal
9 Årtal sedan

Har själv en Z1 Compact och det är nog den bästa smartphonen jag har ägt. Har tidigare haft Samsung Omnia, HTC Desire, Motorola Razr, Samsung S3 och nu sist Sony Z1 Compact.

zapp
9 Årtal sedan

Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”zapp”]Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?[/quote]Jag vet inte om vi har samma definition av “kul” Zapp. 😀Skämt och sido, Firefox OS och Ubuntu är operativsystem med fokus på budgetmarknaden eller i tidig utveckling. Vi har känt om klämt på båda och det är inget man som kräsen premiumanvändare vill ge sig in på ännu. 🙂 Meizu Mx4 Pro är precis som OnePlus One i en helt annan storleksklass, den säljs heller inte i Sverige så det är en modell som inte riktigt matchar jämförelsen. Men… Läs hela »

Tellus82
9 Årtal sedan

Ni skulle tagit med Lumia 830, jämförde själv mot ip6 & z3 compact, Lumian klarar sig väldigt bra i det sällskapet till en bråkdel av priset. Den kan vid första anblick av specifikationer se slö ut men inte det minsta när man använder den, skärmen klår compacten & ip6 utan tvekan, bättre färger & väldigt mycket bättre bild i solsken. Kameran är i vissa lägen bättre än den i ip6 ibland något sämre. Enda nackdelen med Lumia 830 är systemchippet men med WP märks det helt enkelt inte och med priset den har kan man inte klaga när allt annat… Läs hela »

UT_lol
9 Årtal sedan

Vad stor Z3 compact har blivit. “64,9 x 217,3 x 8,6 mm”

😛

Marquzz
9 Årtal sedan

Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med att… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin
9 Årtal sedan

[quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med… Läs hela »

nanana
nanana
9 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite… Läs hela »