Sony Xperia Z3 Compact: Mjukvara
Precis som på Samsung Galaxy Alpha är det Android 4.4.4 som används i Sony Xperia Z3 Compact. Även Sony använder sitt egenutvecklade gränssnitt ovanpå Android, och även Sony har satsat på ganska minimalistisk design med genomskinliga fält och enkla ikoner. På hemskärmen hittar vi en enkel väder- och klockwidget och snabblänkar till flera av Sonys egna applikationer.
Även Sony har lassat in en hel del egen mjukvara i sin telefon, och i Sonys fall finns det flera widgets och genvägar som behöver städas bort för den som vill ha en lite mer städad hemskärm. Det går relativt snabbt och smidigt att arrangera om hemskärmen så som man själv vill ha den, men på många sätt känns mjukvaran inte riktigt lika finslipad som Ios 8 eller Samsung Touchwiz.
Ett exempel är den Google sök-widget som finns förinställd på hemskärmen. Det är en widget som är stationär ovanför övriga ikoner och widgets och som är åtkomlig från sidor på hemskärmen – ganska smidig, men du kan även komma åt sökfunktionen genom att svepa uppåt från skärmens nederkant. Därför kan det vara lockande att plocka bort Google-widgeten, vilket i sig är ganska enkelt att göra.
Tyvärr innebär bortplockningen av den widgeten inte att du kan använda ytan för andra widgets eller ikoner, utan kvar blir en effektiv dödyta som endast visar vilken sida du för närvarande är inne på. Det är en yta som annars enkelt hade kunnat användas för ytterligare en rad ikoner eller widgets, vilket är synd i och med att Z3 Compact har en något mindre skärm än konkurrenterna och därför hade tjänat på att nyttja ytan mer effektivt. Som lök på laxen kan Google-sökfältet bara återställas genom att tömma konfigurationsfilerna för hemskärmen, vilket i sin tur även återställer Sonys originalinställningar med widgets och ikoner.
Fördelen med Android är ju såklart att du kan installera en egen launcher om Sonys egen inte faller dig i smaken. Vi väger in tillverkarens egen mjukvara i bedömningen för att det är den som merparten av användarna kommer hålla sig till, men just hur hemskärmen fungerar kan trots allt justeras i efterhand.
En trevlig finess som Sony lagt in är möjligheten att programmera in vad som ska hända när du kopplar in ett par hörlurar. Du kan exempelvis säga åt telefonen att automatiskt starta den inbyggda musikspelaren (Walkman) eller valfri annan musikapp, exempelvis Spotify, sätta igång musiken samt ställa in en förvald ljudnivå. Liknande funktionalitet kan även startas när du ansluter en laddare. En trevlig finess som ger ett plus i kanten.
I telefonens inställningar finns mer eller mindre samma inställningsmöjligheter som i Samsung Galaxy Alpha och merparten av alla Android-telefoner. Här kan du ansluta till nätverk, ställa in språk, avinstallera appar och välja hemskärm. Här finns även möjlighet att ansluta en Playstation-handkontroll (Dualshock 3 eller 4) trådlöst för mobilspel.
Sony har ett ganska utarbetat tangentbord, som dock kan vara värt att lägga lite tid på att konfigurera. Automatiska ordbyten kan i många fall vara irriterande och värt att stänga av, medan det kan rekommenderas att aktivera möjligheten att hålla nere standardtangenter för specialtecken. Överlag är det ett flexibelt och välfungerande tangentbord, och givetvis finns alltid möjligheten att installera egna.
Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som “flagship killer”!
Skärpning!
[quote name=”Jacob B”]Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som “flagship killer”!
Skärpning![/quote]
I det här testet har vi inte fokuserat på just flaggskeppstelefoner, utan premiumtelefoner på under 5 tum. Då Oneplus One ligger på 5,5 tum platsar den därmed inte in, men kan definitivt vara intressant för kommande tester. 🙂
Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p
Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a sony z4 compact haha.
Keep up the good work!
/Le Doc
[quote name=”infexis”]Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p[/quote] [quote name=”Le Doc”]Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a… Läs hela »
Har själv en Z1 Compact och det är nog den bästa smartphonen jag har ägt. Har tidigare haft Samsung Omnia, HTC Desire, Motorola Razr, Samsung S3 och nu sist Sony Z1 Compact.
Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?
[quote name=”zapp”]Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?[/quote]Jag vet inte om vi har samma definition av “kul” Zapp. 😀Skämt och sido, Firefox OS och Ubuntu är operativsystem med fokus på budgetmarknaden eller i tidig utveckling. Vi har känt om klämt på båda och det är inget man som kräsen premiumanvändare vill ge sig in på ännu. 🙂 Meizu Mx4 Pro är precis som OnePlus One i en helt annan storleksklass, den säljs heller inte i Sverige så det är en modell som inte riktigt matchar jämförelsen. Men… Läs hela »
Ni skulle tagit med Lumia 830, jämförde själv mot ip6 & z3 compact, Lumian klarar sig väldigt bra i det sällskapet till en bråkdel av priset. Den kan vid första anblick av specifikationer se slö ut men inte det minsta när man använder den, skärmen klår compacten & ip6 utan tvekan, bättre färger & väldigt mycket bättre bild i solsken. Kameran är i vissa lägen bättre än den i ip6 ibland något sämre. Enda nackdelen med Lumia 830 är systemchippet men med WP märks det helt enkelt inte och med priset den har kan man inte klaga när allt annat… Läs hela »
Vad stor Z3 compact har blivit. “64,9 x 217,3 x 8,6 mm”
😛
Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med att… Läs hela »
[quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med… Läs hela »
[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite… Läs hela »