Apple har nu som väntat släppt lös sin första uppdatering till det mobila operativsystemet iOS. Med iOS 4.0.1 har man tagit sig an en del av de problem som finns med antenntekniken i iPhone 4. Nämligen hur mjukvaran reagerar på olika signalstyrkor. Men bristerna i mobilens design finns där fortfarande.
Apple har uppdaterat den algoritm som mäter och visar telefonens signalstyrka i displayen. Tidigare har algoritmen varit allt för godtycklig och visat fem (full signalstyrka) staplar även när signalstyrkan varit ganska låg. Med den nya mjukvaran krävs det högre signalstyrka för att nå fem staplar samtidigt som förhållandet mellan de olika staplarna förändrats.
Signalförhållandet mellan de fem staplarna i Apples olika iOS operativsystem (Bildkälla: Anandtech)
Detta ska betyda att användare inte längre behöver oroa sig för att få oväntade signalförluster då mobiltelefonen kommer att vara mer ärlig i sitt hanterande av signalstyrka.
Den nya uppdateringen har undersökts grundligt på Anandtech.com där man konstaterat att uppdateringen i sig fungerar bra. Men att den som väntat inte löser problemen med antenndesignen där man genom att greppa telefonen på olika sätt kan få den att kraftigt tappa signalstyrka. En intressant läsning som även visar olika metoder för att minimera problemet, bland annat att linda in telefonen i polyimid/kapton tejp eller för den delen dra på sig latexhandskar för att minimera den galvaniska kontakten med antennen.
Huruvida Apple kommer att skicka ut gratis latexhandskar eller faktiskt komma med en ordentlig lösning på sina antennproblem får vi veta kl. 19.00 svensk tid i kväll.
Kapton tejp gör att iPhone 4 tappar mindre signalstyrka
Haha det såg ju riktigt nice ut med Kapton tejpen, lite “bling bling” sådär!
Ja jag blev också överraskad.
Tänkte precis på bling bling som du säger, gör ju telefonen unik om inte annat. 😉
Nu är jag varken signalexpert eller mattegeni, men decibel är väl en logaritmisk skala och både då inte mappningen mot den, signalstyrka->bars, även den vara logaritmisk?
I så fall så tycker jag att den övre/äldre mappningen mer liknar en logaritmisk kurva och således är ärligare.