Det har hänt en hel del de senaste veckorna på den svenska Internetmarknaden efter den fällande domen av grundarna till The Pirate Bay. För dem som följt vår rapportering är det numera inte klart att domen, eller ens rättegången, räknas efter att domaren Tomas Norström anklagats för att vara jävig. Vi håller pulsen på effekterna efter The Pirate Bay domen samt införandet av IPRED-lagen som börjat få allt hårdare motstånd. Tidigare har det främst kommit från vanliga användare och särskilt inom media, men nu har det visat sig att IPRED-lagen som ska göra det möjligt att kräva personuppgifter för olika IP-nummer från Internetleverantörer nu riskerar att tappa sin effekt.
Flera Internetleverantörer har nämligen börjat slå tillbaka och det handlar om allt från att helt enkelt inte godkänna upphovsrättsinehavarnas bevis för att de IP-nummer man intresserar sig av gjort något fel, till att nu två stora Internetleverantörer meddelat att man helt enkelt inte kommer att spara uppgifterna om sina kunder IP-nummer. Bahnhof var de första som meddelade att man skulle sopa rent i sina IP-databaser och nu har Tele 2 följt i samma fotspår.
Varken Bahnhof eller Tele 2 bryter mot några lagar genom att inte lagra denna information, vilket också betyder att upphovsrättshavarna inte har någonting att hämta med IPRED-lagen. Vi skulle bli mycket överraskade om inte fler Internetleverantörer följer i dessa fotspår.
Samtidigt har en av de första Internetleverantörerna att bli mål för IPRED, Ephone, meddelat tingsrätten att man inte tänker dela ut några uppgifter för de IP-nummer man blivit efterfrågade om. Anledningen ska vara bristande bevisning sägs det i Ephones pressmeddelande.
Samtidigt som jävdiskussionen kring domaren i The Pirate Bay målet fortsätter har en ny jävfråga tagits upp av nyhetssajten newsmill som ifrågasätter Dagens Nyheters chefredaktör Thorbjörn Larsson. Tidningen har enligt newsmill varit en av de ledande debattörerna mot fildelning i media och nu har det visat sig att chefredaktören för tidningen har styrelseuppdrag i två företag som direkt drar nytta av skärpta lagar mot fildelning.
Bonnier säger stolt på den egna hemsidan att koncernen brinner för att “skydda utgivarrösten från kommersiella och politiska intressen”. Det verkar som det är dags för koncernen att fundera på att skydda redaktionen på Dagens Nyheter från sin kommersiellt kopplade chefredaktör.
Vi kommer att fortsätta följa utvecklingen av IPRED-lagen och diskussionen kring fildelning här på NordicHardware så håll ögonen öppna och gör era röster hörda i vårt forum.
Källor: Newsmill, Aftonbladet, IDG