Prestandatester

Dessa tester körs med Intel XMP-inställningar, latenser och minnesspänning ställs alltså in automatiskt av moderkortet beroende på vad tillverkaren har programmerat sina minnen till. De flesta minnen har flera XMP-profiler, så se till att du väljer den högsta för att få ut max av dina minnen. I fallet med Team Xtreems LV 2 800 megahertz minnen klarade tyvärr vår processor inte av att köra 2 800 megahertz stabilt, en sedan tidigare känd begränsning i minneskontrollern på just detta exemplar. Vi fick nöja oss med XMP #1 som sätter hastigheten till 2 600 megahertz @ 10-12-12-31 1T.

AIDA64bw

Sett till skrivhastighet ser prestandaskillnaderna ut som väntat. De två 2 133 megahertz-paketen befinner sig längst ned i diagrammet, Kingstons 16 gigabyte en aning snabbare än Team Xtreem Vulcan trots högre latenser, något som kan förklaras av slappare “subtimings” på de senare.

De fyra 2 400 megahertz lösningarna är i stort sett jämna och vi ser Team Xtreems LV 2800 i topp trots de något handikappade inställningarna med 23 269 MB/s. Vad gäller läshastighet är det mer spridda skurar, det är helt enkelt subtimingen tRRSR som vi nämnde på föregående sida som ställer till det. Här leder Team Xtreems LV 2400 stort med sina 25 252 MB/s vid tRRSR = 4, följt av Corsair Vengeance 2400 8GB. Även Kingstons HyperX Predator 8GB placerar sig bra trots sina höga latenser.

AIDA64latency

Minnesfördröjning är ett relativt lätt test att tolka. Ju högre frekvens desto lägre tider, med en marginell påverkan av latenser. Team Xtreems båda kit placerar sig ledigt i toppen av samlingen tacke vare sina höga hastigheter och 1T command rate jämfört med övrigas 2T. Här ser vi en riktigt stor skillnad mot referensminnets i sammanhanget långsamma 1 600 megahert. 1000 megahertz mer frekvens ger en 25 procent snabbare accesstid.

7zip

7-Zip är kanske ett av de bättre testerna för att återspegla vardagsanvändning, alla behöver vi packa upp en fil då och då. Resultatet mäts i Miljoner Instruktioner Per Sekund, där ett högre värde ger en lägre uppackning- eller komprimeringstid. Vi ser att skillnaderna i uppackningshastighet är i princip obefintliga, alla kit oavsett 1 600 megahertz eller 2 600 megahertz befinner sig över 26 000 MIPS. Det är istället vid komprimering vi kan särskilja minnena åt. Återigen placerar sig Team Xtreems minne högst upp med över 26 200 MIPS att jämföra med närmsta konkurrent Corsair Vengeance 2400 16 GB på 25 962 MIPS och referensminnena som med nöd och näppe tar sig över 25 000 MIPS.

x264pass1

Precis som med filkomprimering är omkodning av HD-film en vardagssyssla som kräver mycket beräkningskraft och minnesbandbredd. Man kan se en konsekvent ökning av omkodningshastigheten med ökande minneshastighet men allt som allt handlar det bara om strax över 3 procent skillnad mellan testets bästa och sämsta minnen. Team Xtreem fortsätter på topp tätt följt av Corsairs minnespaket på 8 gigabyte.

Subscribe
Notifiera vid
8 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Viking1962
11 Årtal sedan

Synd att ni testar så få olika märken. Jag hade velat veta var G.Skill (som jag själv använder) ligger mot dessa minnena

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Tyvärr fanns det bara dessa och G.skill som hade vettiga moduler i det segment vi var ute efter. Men G.skill lyckades inte få iväg sina testexemplar till oss så de fick vi tyvärr stryka, även om de var tillfrågade.

lan
lan
11 Årtal sedan

HEjsan,

Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?

nILGot
11 Årtal sedan

[quote name=”lan”]HEjsan,

Är det möjligt och testa IGP (HD4000) prestanda med dem olika minnen?[/quote]
Skulle vara mer intressant med en AMD A10-5800K då de ger lite mer spelbar prestanda.

Anton Karmehed
Admin
11 Årtal sedan

Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke!

Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /

Kuvion
11 Årtal sedan

[quote name=”Anton Karmehed”]Att testa IGP med olika minnen är helt klart intressant. Men samtidigt är det mer passande för en jämförelse av mer budgetbetonade minnen. Förutom Kingstons 8GB-kit är minnespaketen här kanske lite onödigt dyra för ett budgetsystem med IPG-grafik enbart. Men vi ska ha det i åtanke! Obs. Ni kan se hur det skalar i vår recension av Trinity, men då tyvärr bara upp till 1866 MHz då våra testsystemsminnen inte klarade mer. : /[/quote]Antar att ni testar AMD Richland när den kommer. Det skulle ju vara ett utmärkt tillfälle att testa minnen för APUer 🙂 Dessutom pratades det… Läs hela »

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Superbra recension! 🙂Verkar alltså inte vara så jättestor skillnad med eller utan monsterminnen ..så tillvida att man inte lagt STORA pengar på ex en LGA2011-dator o vill ha ytterligare 3-5% extra prestanda för “bara” några hundringar till. Jag hade dock oxå gärna sett några IGP relaterade tester.Helst BÅDE för Intel o AMD, för att se potentialen hos respektive plattform. Brorsans 3610QM (HD4000)kämpar rejält i BF3 (720p / low) och stundvis dippar det från 30FPS ända ner till 20FPS – Detta med “dual channel 1333mhz”..Hade varit oerhört intressant att se hur monster minnen med höga frekvenser o lågast möjliga latency påverkar… Läs hela »