JEDEC har avslöjat att man jobbar på att färdigställa den kommande minnesstandarden DDR5 men det lär dröja innan tekniken finns på marknaden.

Enligt JEDEC så håller man nu på att färdigställa specifikationen minnestekniken DDR5. Den nya standarden kommer att erbjuda fördubblad bandbredd och minnesdensitet jämfört med DDR4. Även ökad kanaleffektivitet och minskad strömförbrukning står på agendan.

Trots att man är i slutskedet av att färdigställa specifikationerna för den nya standarden så är en lansering relativt långt borta. JEDEC planerar inte på att publicera standarden förrän någon gång under 2018 och sedan lär det dröja ytterligare innan Intel och AMD samt andra aktörer implementerar stöd för tekniken.

Inte bara DDR5 som är på gång

JEDEC har även avslöjat att man jobbar på en ny standard av serverminnen. Nämnligen NVDIMM-P (Non-Volatile Dual Inline Memory Module, Persistent). Denna nya typ av minne ska låta servrar att lagra data i RAM-minnet mellan omstarter.

Mian Quddis hos JEDEC sa vid presskonferensen angående de nya minnestyperna att utvecklingen av dessa går fort framåt. Dock nämnde man inte någon typ av konkret lanseringsdatum för någon utav dessa.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Låter intressant! Tyvärr brukar ju generationsövergångarna gå ganska långsamt på minnesmarknaden, kanske för att det inte finns en ensam drivande tillverkare…än så länge iallafall. Vem vet hur länge detta varar dock, med den uppköpningshysteri som råder inom halvledarteknikbranschen. 😉

Särskilt med tanke på hur länge DDR3 var aktuellt så lär inte DDR4 ens börja bytas ut förrän någon gång efter 2020 åtminstone skulle jag uppskatta… DDR4 har knappt hunnit bli någotsånär inarbetad – jag skulle inte bli förvånad om man fortfarande kan köpa datorer med DDR3-stöd än idag, iallafall i mellanklass/budgetsegmenten.

Morkul
7 Årtal sedan

DDR5 är ingenting de behöver ha bråttom med heller så DDR4 inte är någon flaskhals och som utvecklingsläget ser ut inte kommer bli det på lång tid framöver.

NVDIMM-P däremot är någonting jag skulle vilja se imorgon men det är nog någonting vi lär få vänta många år på.