Debatten kring TV- och datorspel med våldsamt innehåll och deras påverkan på människor, speciellt barn, har pågått sedan spelens begynnelse. Nu vill Katrin Zytomierska genom sin kampanj “Fuck Fortnite” minska antalet barn och ungdomar som deltar i dessa spel.
Debatten kring TV-spel och dess inverkan på människors tankesätt är en diskussion som pågått sedan TV-spel först introducerades. Det finns många som står fast vid att människor, speciellt barn och ungdomar, som tar del av våldsamma TV-spel löper en ökad risk för psykisk ohälsa eller själva bli våldsamma. Det finns även minst lika många som påpekar att det redan idag finns vuxna personer som vuxit upp med denna typ av spel utan några problem och att barn och unga inte är i någon slags farozon.
Under förra veckan fick Aftonbladets studio besök av bloggerskan och TV-profilen Katrin Zytomierska samt Gustav Höglund, communityredaktör hos hemsidan FZ.se för att prata om just unga personer som spelar våldsamma spel. Mer specifikt rör det sig om det omåttligt populära spelet Fortnite som är navet i Katrins kampanj “Fuck Fortnite” som siktar på att få mer föräldrar engagerade i att hålla sin barn borta från liknande spel.
Videon på Katrins och Gustavs tid hos Aftonbladet är tyvärr låst bakom en betalvägg. Däremot har Katrin lagt upp flera klipp från intervjun på sitt offentliga Instagram-konto.
Katrin Zytomierska menar att varken barn eller ungdomar har något att hämta i våldsamma spel som Fortnite och att föräldrar istället bör ta vara på den tid de får tillsammans med sina barn. Istället för att låta barnen spendera tid framför våldsamma datorspel tycker Katrin att föräldrar bör spendera den tid som finns kvar på dygnet mellan slutet av skoldagarna och läggdags med andra aktiviteter.
Katrin fortsätter och lägger en del av skulden på att dagens föräldrar blivit mer slöa och går så långt som att i texten till ett av videoklippen som hon delat på Instagram skriva hur de föräldrar som låter sina barn spela Fortnite “inte är de skarpaste knivarna i lådan”.
Gustav påpekar dock att jämfört med de titlar som finns på dagens spelmarknad är Fortnite ett av de mer lättsmälta spelen. Han fortsätter och påpekar hur det tidigare varit kalabalik kring äldre trendsättande spel som Minecraft och The Sims, men att barn och ungdomar som spenderat tid i dessa spelvärldar idag klarar sig galant. Även ännu äldre trender som musikgenrerna hip-hop och rockmusik tar han upp som typexempel på vad som fått föräldrar att oroa sig för sina barns framtid.
Gustav påpekar även hur det redan nu finns vuxna människor som vuxit upp med våldsamma spel som till exempel Counter-Strike ute på arbetsmarknaden utan att spelbakgrunden gjort skäl för några särskilda orosmoment.
Enligt Katrin ska hennes kampanj ha börjat få ordentligt fäste. Hon nämner flera gånger hur vänner till henne har följt hennes exempel och börjat strypa sina barns tillgång till Fortnite. Huruvida hennes försök att minska barn och ungdomars tillgång till pixelvåld kommer att lämna något märkbart avtryck i samhället eller spelmarknaden återstår dock att se.
moraltant gonna moraltant
15 år efter så upptäcker en tant något som hon inte förstår & blir upprörd. Jag hoppas bara att vi människor njuter av komiken mer än de stackars barn som straffas lider.
Jag delar fullkomligt åsikten “att föräldrar istället bör ta vara på den tid de får tillsammans med sina barn.” /jb
Detta känns som en vläldigt enkel debatt att lösa.
Ta 2000 pers mellan 20 och 35 som har dömts för våldsbrott i vuxen ålder och 2000 som inte har det. Fråga dem alla om de spelade våldsamma spel som Doom eller CS och mät sen om detta är överrepresenterat bland våldsamma eller icke våldsamma individer.
Vidrigare människa får man leta efter…
Precis som gustav påpekar, förut var det rock n roll, vilket hon säkert lyssnar på idag.
Hycklare av hög rang. Varför ges hon plats alls?!
Och fortnite är ju typ tecknat, att hon valt just fortnite visar hur liten inblick hon har i ett ämne där hon vill bestämma över alla.
Nazist, fascist och diktator passar väldigt bra in på henne!