Kinesiska Pimax har visat upp sitt VR-headset kallat Pimax 8K som kommer med imponerande bildupplösning och stort synfält.

Trots att headsetet inte är färdigutvecklat ännu så verkar Pimax 8K vara en minst sagt intressant produkt att hålla koll på. Det är ett företag baserat i Kina som jobbar på den nya VR-lösningen och tar det hela ett steg längre än produkter som HTC Vive och Oculus Rift.

Bland annat Engadget har fått chansen att prova det nya VR-headsetet under mässan CEATEC och prisar produktens “8K”-upplösning på 7 680 x 2 160 pixlar och synfält på hela 200 grader.

Upplösningen är långt ifrån riktig 8K-upplösning (som ligger på 7 680 x 4 320 pixlar). Men Pimax säger att man valt att ge sitt VR-headset namnet “8K” på grund av den sammanlagda horisontella upplösningen hos skärmarna inuti VR-headsetet. Användaren har alltså en 4K-skärm med en uppdateringsfrekvens på 90 Hertz per öga.

Custumized Low Persistence Liquid-paneler

Panelerna i headsetet är av CLPL-typ (Customized Low Persistence Liquid) och skillnaderna mellan denna typ och OLED sägs vara minimala, bara det att CLPL tydligen ska kunna uppnå en högre pixeltäthet utan att kosta mer än en OLED-panel.

Den prototyp som Endgadget testade drevs av en HDMI-anslutning, Pimax 8K är egentligen designat för 4K-input som sedan skalas upp internt till “8K”. Detta betyder att man inte nödvändigtvis behöver en 8K-redo dator för att nå full effekt med Pimax 8K.

Pimax jobbar på flera modeller

Pimax har även andra modeller på väg, bland annat “8K X” som är designad för att motta en videosignal med äkta 8K-signal. Denna modell använder sig av dubbla DisplayPort-anslutningar, en för varje 4K-skärm i headsetet.

Det finns även en billigare modell med namnet “5K” som använder sig av dubbla CLPL-paneler med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar.

Utvecklingen av Pimax produkter finansieras via Kickstarter. Här kan man välja att backa projektet med 349 dollar och få sig en Pimax 5K, de andra modellerna, 8K och 8K X går för 499 respektive 649 dollar, dock finns inte modellen 8K X längre att boka.

Enligt deras Kickstarter-sida ska produkterna fungera tillsammans med basstationerna och kontrollerna för Steam VR och HTC Vive. Pimax säger sig även jobba på expansionsmoduler för sina produkter som ska lägga till ögonspårning, valet att göra produkterna trådlösa samt även en modul som ska lägga till lukter.
Dock när dessa moduler dyker upp är för närvarande oklart.

Den som förbokar ett exemplar av Pimax 5K eller 8K kan förvänta sig att produkterna levereras under januari 2018. Den som var snabb nog att tjinga ett 8K X headset får vänta till maj månad 2018.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Nils b
Nils b
6 Årtal sedan

Vilka ruttna jäklar och välja ett så förvirrande och missvisande namn.

Morkul
6 Årtal sedan
Reply to  Nils b

Att ta 2st 4k skärmar och kalla det för 8k förekommer på flera ställen. Det ruttna är hela 4k standarden som egentligen borde heta 2160p, då skulle det inte bli något missförstånd.