För cirka två år sedan var Bredbandsbolaget uppe i rätten i frågan om att de skulle tvingas blockera The Pirate Bay. Nu är det dags för rond två.
För drygt två år sedan sa Tingsrätten nej till att Bredbandsbolaget skulle behöva strypa trafiken till ökända The Pirate Bay. Ärandet överklagades dock och den allians av rättighetsinnehavare går idag efter Bredbandsbolaget igen i den så kallade Patent- och marknadsdomstolen.
Den nya domstolen inrättades för att ta hand om fall och frågor om immaterialrätt, marknadsföring och konkurrens. Patent- och marknadsdomstolen agerar som en del av Svea hovrätt och tar då hand om överklagan gällande detta fall.
Krav om att blockera fildelningssajter
Bredbandsbolaget är tydliga i sin tankegång kring tvisten. Leverantören hävdar att internetleverantörer inte kan ses som ansvariga för vad som transporteras i deras nät. Deras uppdrag att helt enkelt att se till så att kunderna har fri tillgång till internet, inte mycket mer än så.
– Säger Jonas Jegerborn från Bredbandsbolaget till IDG.
Det är flertalet rättighetsinnehavare som står bakom denna process, bland annat Universal Music, Sony Music, Warner Music samt filmbolagen Nordisk Film och Svensk Filmindustri har varit drivande krafter i fallet.
Per Strömbäck från Film- och TV-branschens samarbetskommitté hävdar att internetleverantörer är medskyldiga till brott då de har kännedom om illegal aktivitet via deras nät. Men att företagen väljer att inget göra. Vilket i sin tur då ska göra att de kan anses som medbrottslingar.
Bredbandsbolaget kan tvingas haka på resten av Norden
I Danmark, Norge och Island finns det redan blockeringar mot The Pirate Bay och andra fildelningssajter. Frågan om huruvida dessa blockeringar faktiskt hjälper något kan dock debatteras. Då dessa blockeringar går att kringgå med enkla VPN-lösningar. I Danmark till exempel så ökades trafiken till The Pirate Bay efter blockeringen hade trätt i kraft.
Förhandlingarna inleds idag vid Paten- och marknadsöverdomstolen vid Svea Hovrätt och förväntas pågå tills på Torsdag.
Norrköpingsbo krävs på 20 miljoner kronor för delning av filmen Åsa-Nisse
Samtidigt som ISIS har en egen hemsida och dagligen delar videofiler med halshuggningar, så lägger Sverige ned skattepengar och energi på att stoppa internetleverantörer från att ge socioekonomiskt svaga svenska familjer fredagsmys.
Är det bara jag som ser något som är fel i den bilden?