Artikel 11 och Artikel 13 har varit stora snackisar sedan de röstades igenom av EU:s juridiska utskott röstade “ja” för dessa i juni. Nu har även EU-parlamentet hakat på tanken och de nya reglerna kommer nu att träda i kraft.
Idag var det dags för den andra röstningen om Artikel 11 och Artikel 13 i EU-parlamentet. I juni månad röstades förslagen igenom av EU:s juridiska utskott. Sedan var det dags för den första omröstningen i själva EU-parlamentet i början av juli månad.
När förslagen för första gången togs upp i EU-parlamentet blev de nedröstade, men bara knappt. I den föra omröstningen vann den sida som ställde sig negativt till förslagen med 318 röster mot 278 röster som röstade för. Efter denna omröstning har flera förslag på ändringar i direktiven tillkommit och/eller implementerats innan det var dags för den andra omröstningen.
Nu har den andra omröstningen avklarats och läget har ändrats helt. Denna gång var det 438 ledamöter som röstade “ja” till förslagen och endast 226 som röstade “nej” rapporterar ComputerSweden.
Artikel 11 kan kort sammanfattas som en “länkskatt” där plattformar som Youtube, Facebook och Google måste betala en avgift för att kunna länka till material som bland annat nyheter.
Artikel 13 kan ses som en form av uppladdningsfilter. Detta betyder att till exempel videoplattformar som Youtube måste införa hårdare tag mot upphovsrättsskyddat material som delas av andra än ägaren. Till exempel kan automatiserade filtreringsanordningar komma att införas för att plocka ned allt som uppges vara upphovsrättsskyddat material. Detta kommer i teorin även att kunna appliceras på till exempel memes och ljudklipp som även kan räknas som upphovsrättsskyddade.
Många har kritiserat förslagen och ser dessa som något som kan ändra det internet vi är vana vid till en oigenkännlig form. Bredbandsleverantören Bahnhof som ofta ställer sig i framkant när det gäller att hålla kvar vid ett internet som är öppet för alla publicerade i juni ett öppet brev där företaget gav Artikel 13 hård kritik.
HELT OTROLIGT! Till stående ovationer röstade parlamentet igenom hela förslaget, inklusive länkskatt, filter och förbud att filma fotbollsmatcher.
Det här är en djupt mörk dag för internet. pic.twitter.com/7Da16j8cpL— Emanuel Karlsten (@emanuelkarlsten) September 12, 2018
Förbud mot inspelning av sportevenemang
Tillsammans med Artikel 11 och 13 rapporterar ComputerSweden att även “Artikel 12 a” har röstats igenom. Detta är ett förbud mot att spela in sportevenemang med till exempel en mobiltelefon. Detta innebär att publikdeltagare på en fotbollsmatch inte får ta fram sin mobiltelefon, videokamera eller dylikt och filma matchen.
De enda som kommer att ha rätt till att spela in sportevenemang kommer att vara arrangörerna själva efter att de nya lagarna träder i kraft.
Det kan fortfarande komma att ske ändringar i förslagen innan de verkställs. Moderaternas Christofer Fjellner säger till Göteborgs-Posten att det fortfarande är allvarliga saker som diskuteras, men ännu är inte allt hopp förlorat.
“Men ingenting är satt i sten. Nu ska vi förhandla det här med ministerrådet och medlemsstaterna och förhoppningsvis kan en ny regering i Sverige hjälpa till att förändra rådets (medlemsländernas) position.” säger Christofer Fjellner till Göteborgs-Posten
Hur som helst kan det bli en stor förändring till internet i framtiden. Exakt hur och när återstår dock att se.
Youtube, Facebook och Google måste betala en avgift för att kunna länka till material som även är GRATIS eller av typen FRIVISNING?