Uttrycket “att skita i det blå skåpet” känns ypperligt passande när Intel blåser till PR-reträtt i Norden och lämnar dukat bord till rivalen AMD.

I ett och ett halvt decennium har vi på NordicHardware testat processorer från Intel och AMD. Varje år, varje lansering och varje plattformsuppdatering har vi varit där med mikroskop och pincett för att syna nya processorer i sömmarna. Eller ja åtminstone med dagar av grundligt prestandatestande och felsökande, en hatkärlek till CPU-testande som bestått genom åren.

Den tysta uppgörelsen mellan media och tillverkare bygger på det faktum att AMD och Intel vill få exponering för nya produkter. Medan NordicHardware, och andra testmedier, brinner för att syna tillverkarnas produkter för att se om de faktiskt är värdiga köp. På NordicHardware gör vi detta genom våra köpguider där endast ett fåtal produkter får köprekommendationer och utmärkelser men där vi samtidigt vill kunna testa allt för att leverera en så bra konsumentvägledning som möjligt.

Livskedjan på PC-marknaden

Konsumenter behöver nya processorer för att förbättra sin produktivitet, processortillverkarna behöver medier för att skriva om deras produkter och PC-marknaden behöver CPU-tillverkare för att driva försäljning av nya plattformar och produkter. Du kan gilla eller förakta systemet och kedjan det skapar, men det är så det fungerar och det gör det tack vare en balans mellan kedjans olika länkar.

Specifikt Intel har med sitt storebrorskomplex töjt lite på kedjan under flera år, detta med undermålig uppbackning när det kommit till hantering av testexemplar och produktinformation. Tack vare specifika individer (Du/ni vet vem jag pratar om) har kedjan trots allt hållits intakt och nordiska medier som NordicHardware har kunnat göra sitt jobb – att utvärdera Intels produkter innan du som konsument lägger pengar på dem.

Intel Celeron 300A
Intel Celeron 300A, en processor från en svunnen tid när överklockning var guld värt. (Obs. Undertecknads eget exemplar!)

Intel gör reträtt från den nordiska marknaden

I år har dock Intel krossat kedjans länk till medier likt en LN2-fryst ros kastad i marken. I militärtermer förklarat har Intel gjort en regelrätt PR-reträtt från den nordiska marknaden. Företaget stängde ner sina lokala avdelningar för marknad och sälj, avslutade samarbetet med sin svenska PR-byrå och stängde i samma veva alla vägar mellan media och företagets svenska representanter. Medan Intel själva inte gett varken PR-byrå eller media någon officiell förklaring till agerandet handlar det med stor sannolikhet om kostnadsbesparingar. Norden och Sverige är en förhållandevis liten marknad och Intels siffror har inte direkt sett lysande ut det senaste året.

Resultatet? Intel har nu ingen officiell kontakt för NordicHardware och andra nordiska medier att vända sig till för att jaga testexemplar vid lanseringar. Att Intel själva skulle lyfta på luren eller kasta iväg en mailförfrågan finns inte ens på kartan.

Moderkortstillverkare tvingas göra Intels jobb

Hade det inte varit för att processorjättens moderkortspartners i Norden vill få moderkort testade hade nordisk media suttit helt utan processorer och information om nya produktlanseringar. Intel har alltså inte ens indirekt sett till att förse testmedier i Norden med processorer utan det är moderkortstillverkarna som får jaga processorer åt media.

Media har ingen att vända sig till för frågor eller testexemplar och får genom moderkortstillverkare En processormodell att testa. Utan att kunna eller vilja berätta för mycket handlar det dock inte om någon av de storsäljande modellerna, snarare en av företagets flaggskepp. En CPU som är häftig att testa men som påverkar en försvinnande liten andel konsumenter.

Broadwell-E
Intel entusiastprocessor Broadwell-E ska snart få en efterträdare.

När NordicHardware, genom moderkortstillverkare, frågat om de modeller som faktiskt är intressanta för merparten av Intels svenska konsumenter har svaret blivit kort och talande. En modell är det som erbjuds, vill man få tag i fler blir det med andra ord att betala för det. Har man som målsättning att testa alla lanserade CPU-modeller är det en helt omöjlig ekvation att få ihop. Intel har bevisligen inget intresse av att vara transparenta vid sina produktlanseringar i Norden eller för den delen visa välvilja mot ett av de länder med flest entusiastkonsumenter per capita.

AMD går till frontalangrepp

Det mest ironiska är att Intels flykt från den nordiska marknaden är perfekt synkroniserad med konkurrenten AMD:s största offensiv på åratal. I skrivande stund har NordicHardware testat alla (de två sista modellerna publiceras inom kort) de Ryzen-processorer som AMD lanserat i år och de har visat sig inte bara konkurrera med Intels Core-processorer utan vid flera tillfällen överglänsa desamma. För transparensens skull är detta med testexemplar från AMD genom deras nordiska presskontakter där man likt Intel primärt vill fokusera på sina toppmodeller men som även förser media med sina instegsmodeller.

Att 2017 skulle bli ett extra spännande CPU-år med AMD:s Zen-arkitektur runt hörnet var jag redan inställd på. Vad jag däremot inte räknat med var att Intel skulle fega ur och blåsa till reträtt innan striderna ens börjat på riktigt. Nu håller jag båda tummarna, en för oss i media och en för oss konsumenter, för att Intel inser sitt misstag och reparerar kedjan innan det är för sent. Just nu känns det nämligen som att de skiter i oss entusiaster och datorbyggare som faktiskt vill veta vad vi lägger pengarna på.

Topp 6 processorer på Prisjakt.se

Rubrik

Subscribe
Notifiera vid
19 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Sebbe
7 Årtal sedan

Låter bra, mer AMD till folket!

Morkul
7 Årtal sedan

Entusiastmarknaden är mindre en 1% av den totala marknaden (Officiella siffror från Intels kvartalsrapporter ) och Norden är bara en bråkdel av den procenten. Norden kanske till och med är mindre än 1% av entusiastmarknaden (gissning från min sida). Vilket fall är den Nordiska entusiastmarknaden några promille av totala PC marknaden så detta var bara en tidsfråga innan detta skulle hända.

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Problemet tror jag är tvåfalt om inte mer och inte så enkelt som du utmålar det. Att Intel har tappat ekonomiskt är sant men så har hela PC segmentet, för normal användaren finns helt enkelt inte behov av att uppdatera sina datorer lika ofta i dagsläget jämför med 5-10 år sedan och detta är trots allt 99% av marknaden. Gör Intel rätt eller inte? Som entusiast så är första reaktionen NEJ! Men när jag sedan sätter mig ner och tänker som en företagare? Tittar en företagare på två olika segment och ser att segment 1 kostar mer och drar in… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Jag ror det har helt enkelt varit så att så länge Intel inte haft någon konkurrent så har de tyckt att det varit värt “besväret”. Men nu när det finns konkurrens i denna marknadsegment så så kommer nedskärningarna, helt enkelt för lite pengar i segmentet för att vara värt det.

Nu säger du Sverige/Norden men som jag förstår det så är det neddragningar på flera ställen inom just entusiastsegmentet och inte bara här i Norden.

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Tror du missförstår lite vad jag menar. För det första så håller jag i grunder med dig, som jag sade jag är ändå en entusiast i detta hänseende. Men vad Intel håller på att göra är inte bara att ta bort supporten/stödet till er som bevakar marknaden och testar deras produkter. Jag tror att inom några år gå att köpa deras processorer alls som privatperson! Alltså lösa processorer för entusiaster har för låg omsättning för att vara lönsamma för att finnas på marknaden ens utan konkurrens. Tittar man närmare på Intels årsrapport så talar siffrorna sitt tydliga språk. Så vad… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Anton Karmehed

Från ett konsument perspektiv är det precis som du säger, inte alls bra. Så där håller jag med till 100%.

Dock så är det ett företag vi pratar om och de har fler parametrar att tänka på där lönsamheten tyvärr är den som väger tyngst i ett kapitalistiskt samhälle.

Så vad jag har försökt sagt är att du har helt rätt i vad du säger från en vinkel men vänder man på bladet så blir inte alls lika klar bild längre.

donnie
7 Årtal sedan

Bra skrivet Anton, har svårt för företag som värdesätter sig själva för högt oavsett hur bra deras produkter är.

Jonas Klar
7 Årtal sedan

Med tanke på hur AMD sköter marknadsföring och PR är det nog ingen risk att de gör något att tjäna på Intels uttåg.

Lämna allt i famnen på taiwaneserna som fortfarande inte riktigt förstått det här med oberoende media, blir fint det här.

7 Årtal sedan

“… Intel har bevisligen inget intresse av att vara transparenta vid sina produktlanseringar i Norden eller för den delen visa välvilja mot ett av de länder med flest entusiastkonsumenter per capita.” Nu är det ju så att vi inte bara har flest entusiastkonsumenter, utan även en stor andel internetanvändare med goda kunskaper i engelska. Just entusiasterna brukar faktiskt kolla recensioner från flera källor än de svenska testerna. Själv kollar jag ofta tester från såväl USA som Canada, Australien, Tyskland, Brasilien, Storbritannien med flera nationer. Eftersom komponenterna är desamma spelar det ingen roll var de testas. Visst är det synd (för… Läs hela »

Morkul
7 Årtal sedan
Reply to  Olle P

Lite roligt att du skriver: “Nu är det ju så att vi inte bara har flest entusiastkonsumenter, utan även en stor andel internetanvändare med goda kunskaper i engelska.” Hela CPU marknaden har de senaste åren haft stora nedgångar, entusiast segmentet speciellt stor. Sverige är en av de länder där nedgången har varit större en genomsnittet. Dock så säljs det extrem stora volymer av annan entusiast elektronik i Sverige, tillexempelt Raspberry PI. Tog själv hem 400st ESP8266 för en billig penning som alla far sålda innan de hunnit komma till Sverige. Tycks vara så att många entusiaster i Sverige har skaffat… Läs hela »

7 Årtal sedan
Reply to  Olle P

Mitt föregående inlägg (19. maj) baserades på premissen att Intel lämnat Sverige/Norden. När det nu visar sig att man i princip dumpat alla recensenter globalt får man se frågan i ett betydligt bredare perspektiv. Intel har nu i praktiken lämnat walk-over till AMD, vid en tidpunkt då de behöver det som minst. (Ska jag vara elak kan jag tycka att Intel för närvarande inte behöver kontakt med recensenter eftersom de inte har någon produkt värd att recensera…) Det som ändå förvånar mig mest är att det inte kommit några signaler om Intels “bristande engagemang” från andra recensenter runt om i… Läs hela »

7 Årtal sedan

En mycket fin krönika skrivet. Att behålla goda relationer till sina kunder och media är givetvis viktigt. Att Intel inte växer beror inte på x86-processormarknaden. Det beror på att de har satsat mycket pengar på processorer för mobilaplattformar som inte har gett någon avkastning. Entusiastmarknaden har ALDRIG dragit in stora summor till respektive tillverkare. Intel är helt dominerande i x86-segmentet och har kunnat diktera villkoren hur de vill. Givetvis kommer det medföra konsekvenser. Tänk bara när AMD kom med sin K7-arkitektur (Athlon). Intel hade inget att sätta emot förrän Core-arkitekturen kom. Den hade högre IPC och var faktiskt ett steg… Läs hela »