Medan Nvidia lyckats ta pokalen för frustrerande GPU-lanseringar i sommar är Radeon RX 480 inte mycket bättre – åtminstone när vi pratar butikspriser.
Radeon RX 480 är nu piskad, testad och betygsatt och medan många prisat grafikkortet är vi på NordicHardware betydligt mer konservativa. Jag kan till viss del förstå varför internationell och amerikansk media lovordar AMD:s grafikkort. För 239 dollar som slutpriset för 8GB-modellen landade på i USA levererar Radeon RX 480 riktigt bra prestanda per krona och slår det mesta på fingrarna i mellanklassen. Den undermåliga kylaren är dock något jag och övriga i redaktionen har svårt att smälta med onödigt hög ljudnivå och svettiga temperaturer. För överklockare samt entusiaster i mellanklassegmentet blev den potentiellt skadliga effektförbrukningen droppen. Ingen entusiast eller överklockare ska köpa referensmodellen av Radeon RX 480 och att ge kortet en generell rekommendation i dagsläget skulle bara kännas fel.
Med rätt pris ett vettigt alternativ för svenssonanvändare
Nu kommer vi till det riktigt snåriga i historien. Prislappen.
För vanliga användare, systembyggare och OEM-tillverkare är referensmodellen av Radeon RX 480 ett riktigt prisvärt grafikkort – så länge det säljs vid AMD:s riktpris. Problemet är att vi på svenska marknaden har en helt annan prissättning än den vi ser i USA. Det handlar till viss del om dollarkurser, importavgifter, moms och andra generella skillnader som alltid spelar in.
Ja, teknikprylar och även grafikkort är alltid dyrare i Sverige än i USA. Referensmodellen av Radeon RX 480 har dock en prissättning som står ut från mallen, och inte på ett positivt sätt.
Redan för några veckor sedan skrev jag en krönika och flaggade för en betydligt högre prislapp än den AMD utlovat vid tillkännagivandet av kortet. Vi hade hoppats på priser runt 2 500 kronor men de uppgifter jag fick talade om priser mellan 2 800 – 3 000 kronor.
Jag, vi och hela redaktionen blev därför både förvånande och riktigt positiva när AMD skickade över riktpriserna dagen innan lanseringen av Radeon RX 480. 2 535 kronor skulle korten kosta hos svenska återförsäljare. Uppgifterna möttes av jubel, pumpande nävar i luften och glada tillrop från redaktionen. AMD skulle med de prestandasiffror vi såg och den prislapp man presenterade vända upp och ner på benämningen “prisvärdhet” i mellanklassen!
Ingen köprekommendation i dagsläget
Spola fram klockan till kl 14.50. Likt Björn Hellberg i en het tennismatch sitter jag med 10 minuter kvar innan vår recension av RX 480 ska publiceras med ögon som flyger fram och tillbaka mellan AMD:s mail med riktpriser och mina bekräftade butikspriser från svenska återförsäljare. De stämmer inte alls. Men de stämmer nästan exakt med de uppgifter vi publicerade för två veckor sedan. Referensmodellen av Radeon RX 480 säljs nästan uteslutande för 2 990 kronor, men några enstaka modeller hittas för 2 790 resp. 2 890 kronor hos de större svenska återförsäljarna.
Vi valde i det skedet att göra en tydligare markering i summeringen av vår recension av Radeon RX 480 att grafikkortet med svenska butikspriser helt enkelt missar den sweet spot som AMD:s riktpriser indikerat. Problemen med referenskylare och överklockning gjorde att vi sammantaget inte såg någon anledning att rekommendera kortet. Något som efter rapporter om skenande strömförbrukning känns mer befogat än någonsin. Visst kan det vara så att vissa, och enstaka kort, är värre än andra och AMD säger att man undersöker saken.
Radeon RX 480 balanserar dock redan i sina specifikationer på en tunn lina när det kommer till effektförbrukning och det lär inga egna undersökningar från AMD råda bot på. Visst, reviserade referenskort och givetvis partnerkort kommer kunna ge andra förutsättningar men då kommer vi även att se över våra betyg och motiveringar.
Referenskortet av Radeon RX 480 kan överbelasta ditt moderkort
Vi vill ge bästa möjliga konsumentvägledning i alla lägen och det betyder att betyg kan, och bör kunna, ändras efter tid. Det är så vi bygger våra svenska köpguider, stora jämförande tester där vi alltid har kontinuerligt uppdaterade köprekommendationer efter prisändringar, nylanseringar med mera. Köpguider som kommer att bli bra mycket kraftfullare under året och redan nu i sommar.
Få men värdefulla utmärkelser
Personligen tycker jag och redaktionen på NordicHardware att målet med konsumentvägledning ska vara att leda dig som kund till det bästa köpet. Inte det näst bästa eller det tredje bästa, samtidigt som du alltid måste ta olika målgrupper i beaktning. Detta förfarande gör att vi delar ut förhållandevis få utmärkelser – till många partners förtret – men ska varje grafikkort med en GTX 1080 eller RX 480 GPU få en utmärkelse står konsumenter fortfarande osäkra i sitt val. Har du som konsument egna preferenser vad gäller tillverkare eller prioriterade funktioner är det givetvis något som också tas med i beräkningen och hittas i våra summerande för- och nackdelar för alla testade produkter.
Vad gäller Radeon RX 480 är det ett kort vi i dagsläget inte valt att ge en köprekommendation. En stor del till detta är pga priset men även för att referenskortet helt enkelt inte håller måttet. I summeringen av vårt RX 480-test kan du läsa mer om våra tankar kring detta.
Återförsäljares inköpspriser är högre än AMD:s riktpriser
Återgår vi till förvirringen kring butikspriserna på Radeon RX 480 har jag i samtal med svenska återförsäljare möts av både frustration och uppgivenhet. Vissa känner att man själva får bära skulden när man menar att man i själva verket sitter i händerna på AMD och dess partnertillverkare.
För att visa problematiken har jag under förtroende fått ta del av detaljerade köpordrar mellan återförsäljare och tillverkare där det visar sig att svenska återförsäljare köper in grafikkorten för högre priser än vad AMD menar att de ska säljas till kunder för.
För att inte riskera att röja våra källor kan jag inte vara mer specifik men kan konstatera att ett Radeon RX 480 som kostar 2 890 kronor i butik kostar mer än 2 535 kronor (Alla priser inkl moms) att köpa in för återförsäljare med några av de bästa inköpsavtalen. För så god transparens som möjligt kan vi också konstatera att dessa inköpspriser är från 2 veckor tillbaka, men alltså stämmer överrens även med dagens butikspriser.
Med alla omkostnader inräknade räknar återförsäljaren på en nettovinst på drygt 100 kronor exkl moms eller ~4,5% av produktvärdet. Vilket indikerar att åtminstone inte återförsäljarna gör några stora stålar på svenska GPU-konsumenter.
Jag lyckades efter flera försök även få ett officiellt uttalande från AMD lagom till publicering av denna krönika och det lyder som följande.
“As previously communicated, pricing for the Radeon RX 480 4GB card will start at SEP $199 USD, and from SEP $239 for the Radeon™ RX 480 8GB card. These prices are suggested retail price, and should be viewed as guidance we offer to our customers. Market dynamics across the region can affect final street prices and are beyond our control.”
Svenskar är kända för att lägga en högre budget
En representant från AMD förklarade också över ett skypesamtal att deras rekommenderade riktpriser endast är just rekommendationer. Om dessa inte möts av återförsäljare är det alltså någon i ledet som lagt till ytterligare marginaler för just svenska marknaden. Med köporders från återförsäljare i hand och kunskapen om att det inte finns några andra mellanhänder i ledet pekar fingret mot AMD:s partnertillverkare. Alternativt att AMD:s riktpriser helt enkelt inte är realistiska på den svenska marknaden. Vilket är den signal vi inte helt oväntat får när vi kontaktar partnertillverkare. Ingen verkar vilja ta ansvar och i slutändan är det alltid konsumenten som blir lidande, något som källor hos återförsäljare menar kan bero på våra generella köpvanor.
Svenska datorkonsumenter är kända för att ha en generellt hög budget och köper fler högmarginalsprodukter än många andra konsumenter. Något som sägs göra att flera tillverkare ofta lägger något högre marginaler mot svenska återförsäljare och konsumenter då man vet att produkterna ändå säljer. Något som inte bara gäller datormarknaden utan teknikprodukter generellt.
Sommarens GPU-lanseringar är på flera sätt det häftigaste och bästa vi sätt på på många år. Jag hoppas samtidigt att både AMD och Nvidia får rätt med sina prissättningar framöver och inte minst att AMD kan hitta till den där magiska prislappen där RX 480 verkligen levererar omatchad prestanda per krona. Priser går ju faktiskt att ändra.
Det är samtidigt tråkigt, men föga överraskande, att mycket pekar på att vi svenska konsumenter bokstavligen får betala dyrt för vår brinnande entusiastådra. Medan vi på NordicHardware tyvärr inte har makt att sätta priserna i svenska butiker kan ni lita på att vi kommer att fortsätta peta på getingboet. Nackdelen med entusiaster är att vi sällan ger oss och bokstavligen inte köper vad som helst.
Nu vet jag inte om detta även gäller AMD men när jag pratade med en importör av nVidia kort så fick jag veta att de fick inte importera från ursprungsland utan fick ifrån ett annat europeiskt land (Tyskland). Alltså ytterligare ett led i kedjan som ska ta ut en förtjänst på konsumentens bekostnad, där av att det är så pass mycket billigare i Tyskland.
Sedan när alla dessa steg lägger på liten extra procent första veckorna blir det dyrt i för konsumenten när momsen ska läggas på allting,
Det är som sagt ofta många som vill ha del av kakan och ju mindre marknad ofta desto fler mellanhänder. Problemet här är att det verkar tallas mer än på andra marknader och att det blivit lite konsensus att “Ja men svenskarna är vana att lägga mycket pengar på sin teknik, där kan vi plocka lite extra”. Vilket onekligen känns jäkligt tråkigt. Det blir väl inte lättare av att vi sett till volym är ett väldigt litet land så börjar vi/ÅF knorra på sig mer än nödvändigt riskerar man att prioriteras bort. Detta är mest spekulationer dock, men ja vi… Läs hela »
Intressant artikel. Bra jobb att ni går till botten och verifierar. F.ö. priserna i på Geizhals.at indikerade till en början samma priser som i Sverige, men de ligger nu ca 260 kronor under exkl shipping. Alltså priserna är ca 10% högre i Sverige. Överrens stavas med ett r.
Min favorit butik i Tyskland har XFX Radeon RX 480 i lager för € 219, vilket blir runt 2058 SEK. Absolut billigaste kortet jag hittar i svenska butiker på prisjakt ligger på 2703 och då är det en butik som jag aldrig skulle beställa ifrån (oseriös butik) utan priset skulle bli 2790. Så skillnaden är dryga 700 SEK just nu vad jag kan se i alla fall.
Länk till tyska butiken:
https://www.alternate.de/XFX/Radeon-RX-480-Grafikkarte/html/product/1282337?event=search
Det stämmer dock inte riktigt Morkul, det kort du hittat i Tyskland är en 4GB-modell. Det finns bara ett sådant listat i Sverige och det ligger idag på 2490 SEK. Men det är klara prisskillnader mellan Tyskland och Sverige som vanligt.
Värst är ändå att AMDs riktpriser är så bortkopplade från verkligheten. :/
Sorry miss av mig med minnet!
Bra artikel samt att det var bra att Ni var lite avvaktande vid recensionen….
Tyvärr verkar denna produkt ha lite bekymmer vilket är tråkigt då det såg så lovande ut…
Tack Husse, vi har gjort vad vi kunnat och försökt uppdatera eftersom. Inte optimalt men bättre det än att ge felaktig konsumentvägledning i vår mening.
Det finns onekligen bekymmer och problem vilket jag personligen tycker är beklagligt men jag tror/hoppas att partnertillverkare kan råda bot på mycket av det. Vi kan ju alltid hoppas att det även gäller priserna 😛
japp där får vi äta upp att vi bränner pengar för att visa att vi är värst , men det spelar väl ingen roll finns juh sms lån samt man kan låna av sina föräldrar , låna av banken , finns alltid sätt att få råd med sina nöjen =)
Intressant artikel dock vet jag inte om jag ska hålla med om “Svenskar är kända för att lägga en högre budget”, det handlar inte om att man vill punga ut mer pengar, eller kan. Utan man behöver tyvärr göra det för att få något bra. Jag som många andra hade hoppats på något bra för pengarna grejer från AMD, men det blev flopp igen…
Saken är den att svenska konsumenter ofta lägger stort värde i att få kraftfullare och bättre produkter. Exakt vart det kommer ifrån vet jag inte faktiskt men det går igenom på de flesta marknader.
Jag skulle inte säga att RX 480 är en flopp, men det kunde onekligen fått en betydligt bättre start – iaf här i Sverige. 🙂
Riktigt bra artikel!
Allt har redan sagts men det e bara o vänta på att priserna sänks då….
Tack Campaigner, kul att den uppskattas! =)
Som du är inne på, det är mest att vänta på att priserna sänks men även att partnertillverkarna levererar nya kort med egna spänningsdelar, extra strömkontakter och effektivare kylare. Samtidigt ska det bli intressant att följa AMD och se hur man hanterar detta med referenskorten. Om man gör någon förändring eller bara tutar och kör på
Tack för den artikeln, den har jag väntat på länge …
Otroligt bra skrivet och jag blev lite förbannad när retailpriserna spelades ut mot konkurrenterna på detta sätt. Hade gärna sett en prisbild som gjorde att marknaden kunde stabiliseras.
Tack Jocke, kul att du uppskattar artikeln! 🙂 Det är verkligen tråkigt att se hur detta påverkar AMD:s chanser på den svenska marknaden. Vilket vi förtydligat ytterligare efter vår senaste stora grafikkortstest. Med “rätt” prissättning hade man legat mycket bättre till jämfört med GTX 1060!