Som teknikfantast och träningsnarkoman börjar jag komma till insikt att mina två största intressen inte bara kompletterar varandra, de gör mig lika binär som den teknik jag älskar. Där min framtidsdröm omedvetet ser ut att förvandla mig till en tvättäkta soffpotatis – åtminstone på halvtid.

Att träna är för mig viktigt för både fysisk och mental hälsa. Endorfinkickar och framsteg på löpbanan eller i gymmet smakar ofta extra gott när man kämpat sig igenom ännu en lång arbetsdag i kontorsstolen. Med ett stillasittande jobb har träning blivit min vardagsventil och det är oftast jobbigare att missa en träning än att hålla sig hemma och jäsa i soffan.

Samtidigt inser jag att det jag kanske mest av allt ser fram emot inom tekniska framsteg är en snitslad bana till soffpotatisarnas land.

Hemautomation är ju superhäftigt, att övervaka och styra allt från ljus, termostater, larm och vitvaror från vart du än befinner dig (Läs: oftast soffan). Den optimala lösningen i min värld skulle vara ett system där jag kan styra allt från en enkel app i mobilen eller surfplattan. Tänk att slippa dra av sig täcket och knata bort till toaletten för att släcka badrumslampan man alltid glömmer. Eller ännu skönare slippa vetskapen om att jag också ska ta mig helskinnad tillbaka till sängen i mörkret med en automatiskt dimmad mobilskärm som enda ledljus.

Med wifi-anslutna lampor och eluttag skulle jag med en enkel knapptryckning kunna släcka på toan fortfarande nedkurad under täcket. Eller för den delen slippa resa mig från soffan när det är dags att dimma ljuset i vardagsrummet för lite TV-seriemarathon.

Med rätt system kan jag till och med programmera så att ljuset tänds, TV:n slår på sig själv och telefonen automatiskt checkar in mig på Foursquare när jag kliver in genom dörren. Det är ju ytterst sällan jag ska behöva röra på mig så när jag väl gör det vore det ju dumt att inte använda rörelsesensorer för att bespara mig mödan att sträcka ut armen 30 centimeter för att själv tända ljuset i hallen.

I surfplattan ska jag givetvis kunna kolla vilka varor jag fattas i kylen för veckans matlagning, allt medan jag i sambandscentralen jag kallar soffa kan sitta och styra musikanläggningen och min mediadator med några enkla fingerörelser.

I slutändan handlar det om att göra det så bekvämt för mig själv att jag nästan blir förbannad av bara tanken på att behöva resa mig ur soffan när jag väl kommit hem och ”förtjänar” lite vila.

I samma andetag har jag mitt alterego som nästan dagligen måste skrämmas med farliga historier om hjärtproblem och hjärnhinneinflammation för att inte springa iväg till gymmet trots en isittande förkylning. Vi har ytterligare en träningsboom i Sverige nu, inte minst när alla julbord ska rensas ur kroppen och de där nyårslöftena fortfarande är färska. Träning är gudskelov inte bara nyttigt det är faktiskt även populärt, en trend vi nog ska vara skälaglada över om den tekniska utvecklingen fortsätter åt det här hållet.

Är detta framtiden? En framtid där vi minimerar, ja nästan eliminerar, alla vardaglig motion och rörelse för att istället förpassa alla kaloriförbränning till planerade träningspass. Jag inser att det ligger ganska nära till hands för mig själv om inte något av mina olika intresse helt tar överhanden. Det kan ena stunden kännas helt rätt, samtidigt som det vid närmare eftertanke kan ge mig en närmast vemodig känsla. Människan är jägare, vi ska vara i rörelse och mår bättre av fysisk aktivitet. Allt talar för att det blir mindre och mindre av den varan framöver för de flesta av oss.

Själv är jag tydligen en hårt tränande soffpotatis som lever ett ytterst binärt liv, etta eller nolla, av eller på.

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
MorkulTempelAnton KarmehedmcnaldoAndreas G Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem

Tänkvärda tankar/ord. Men min räddning och kanske även din? Är att man faktiskt jobbar, pratar och förmedlar teknik dagarna långa. På så sett kommer träningen väldigt naturligt för att rensa skallen. Så kan man efter träningen återgå till sina privata tekniska lösningar… :-* Så fungerar jag!

Sebbe
Medlem
Sebbe

Alla är vi väl en liten Homer Simpson, frågan är bara hur mycket?

Morkul
Medlem
Morkul

Först måste jag bara säga en sak: Anton Karmehed, klockrent inlägg! Jag är själv assemblerprogrammerare med många ARM processorer hemma som gör mycket av det du beskriver och håller som bäst på att underutveckla mitt hem, likt det du beskriver. Nyligen införskaffade fönsterrutor som är elektroniskt tonade (man kan elektroniskt styra toningen på dem) för att få det optimala ljusflödet i vardagsrummet, eller helt becksvart om man vill se på film. Jag är 40 år och reumatiker så för mig är det viktigt att inte bli en ”soffpotatis”. Det som faktiskt räddar mig är vår hund, för hur än jag… Läs hela »

Micke
Medlem
Micke

Tekniken ska frigöra människan. Att vi sedan inte har någon fantasi att göra något kreativt av tiden är ett annat problem.

/s

Andreas G
Medlem

Wii – man kan vara soffpotatis och röra på sig!

Beställde Wii Fit+ i torsdags. Ser faktiskt fram emot att tävla mot frugan i det 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Skaffa ett par knoddar så skall du se att det där med soffpotatis löser sig 😉

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Tempel”]Skaffa ett par knoddar så skall du se att det där med soffpotatis löser sig ;-)[/quote]

Men problemet kommer tillbaka när knoddarna blir stora. Mina två ”knoddar är 13 och 15 och jag kan lova att då är det lätt att bli soffpotatis igen.

Mikael
Medlem
Mikael

[quote name=”Morkul”]Först måste jag bara säga en sak: Anton Karmehed, klockrent inlägg! Jag är själv assemblerprogrammerare med många ARM processorer hemma som gör mycket av det du beskriver och håller som bäst på att underutveckla mitt hem, likt det du beskriver. Nyligen införskaffade fönsterrutor som är elektroniskt tonade (man kan elektroniskt styra toningen på dem) för att få det optimala ljusflödet i vardagsrummet, eller helt becksvart om man vill se på film. Jag är 40 år och reumatiker så för mig är det viktigt att inte bli en ”soffpotatis”. Det som faktiskt räddar mig är vår hund, för hur än… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”mcnaldo”]
Var hittar man sådana fönsterrutor? Jag var på jakt efter sådana för några år sedan, men kunde inte hitta någon kommersiell lösning.[/quote]

Finns ett företag här i Uppsala som håller på att utveckla denna typ av toning, tydligen finns det versioner som också fungerar som solceller som de håller på att testa i en skyskrapa i Japan nu. Det är inte billigt och de säljer normalt sätt inte sina produkter till privatpersoner.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Morkul”][quote name=”Tempel”]Skaffa ett par knoddar så skall du se att det där med soffpotatis löser sig ;-)[/quote]

Men problemet kommer tillbaka när knoddarna blir stora. Mina två ”knoddar är 13 och 15 och jag kan lova att då är det lätt att bli soffpotatis igen.[/quote]

I den åldern brukar det väl vara mer action än när de är små, när dom är små så brukar det mesta av egentiden gå åt till att ta igen sig ( i soffan) när dom faktiskt sover… och är det inte action så är soffan redan ockuperad. 17, 14 och 14…

Tempel
Medlem
Tempel

Ett grymt kul sätt är förståss Turf. Eftersom Malmö turfarna har utmanat andra regioner på Turf och Sthlm har nappat och jag förståss är en av dessa i Sthlm så ser jag fram emot att du börjar Turfa Anton och joinar Skånelaget.

Turfgame.com

http://forum.turfgame.com/viewtopic.php?f=4&t=2998

Lagturf: http://turf.kng.se/lagturf/index.php

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Anton Karmehed”]Mycket intressant setup du har på gång där Morkul. Antar att du skriver en hel del funktioner själv då med din programmeringsbakgrund? Tyvärr har man ju inte den expertisen så får nöja sig med mer kommersiella lösningar, eller ta hjälp av någon som kan skräddarsy det. Det hade varit intressant att få lite inblick i ditt system, kanske en forumstråd om det ifall det finns tid och intresse? För det finns garanterat intresse från andra, mig inkluderat. 😉 [/quote] All programmering och en hel del elektronik gör jag själv. Ibland måste jag dock fråga någon av elektronik killarna… Läs hela »