Ja då var det återigen dags att dra på sig teflonkostymen och ta spjärn inför stormen. Jag tänkte nämligen ge mig på att skriva om skillnaden mellan PC och Mac. Jag har efter drygt 20 års PC och Windows-användande gett Macbook Pro och Mac OS X en svängom och här är mina tankar.

Mitt blogginlägg om att gå från Android till Iphone blev väl mottaget under fjolåret och tanken är här något liknande, en inblick i vad man kan vänta sig när man som inbiten Windows-användare går över till ”den andra sidan”.

Om vi börjar med lite bakgrundsinformation så har jag sedan tidiga skolår spelat, jobbat och mekat med PC-datorer. Mitt arbete med NordicHardware började med ett intresse för att bygga egna datorer, överklocka och allt det där som är skiljer PC-marknaden från Mac – de närmast obegränsade valmöjligheterna.

De senaste åren har klimatet på datormarknaden förändrats ganska radiakalt och till viss del även mitt sätt att arbeta med datorer. Det är fortfarande kraftfulla och egenbyggda stationära datorer som är grunden i mitt användande, en arbetsstation på kontoret för videoredigering och andra mer krävande uppgifter. Sen en kraftfullare stationär dator hemmavid som används både för spel och lite jobb på kvällarna.

Jag har hållit mig till PC och Windows för att det varit djupt rotat i mitt intresse för att bygga och använda datorer. Jag har i ärlighetens namn också haft svårt att motivera kostnaden för en Mac. Inte minst med min förmån att ofta ha kraftfulla PC-komponenter liggandes lite varstand. Även om detta bestått genom åren har ett större fokus på mobilitet öppnat nya dörrar.

Ökat intresse för Apple och Mac

Att Apple gått bra på datormarknaden de senaste åren är ingen överraskning och under WWDC påpekade Apple att Mac-försäljningen ökat 100 procent de senaste fem åren, att jämföra med 18 procent för PC-försäljningen. Det finns fortfarande många fler PC-användare i världen men att intresset är fortsatt stort för Apple och deras datorer är det ingen tvekan om.

I takt med det ökade intresset för Apple och Mac har även vi på NordicHardware börjat rapportera mer kring företaget och dess produkter. Samtidigt har jag känt att min personliga erfarenhet av Mac varit något begränsad, jag har jobbat med Mac och haft Mac i hushållet. Men det har aldrig varit min personliga dator jag brottats med dagligen.

De senaste veckorna har jag gjort mig närmare bekant med Mac och mer specifikt Apples högupplösta Macbook Pro Retina. Jag har under en knapp vecka testat 15-tums modellen för att sedan de senaste veckorna kört på med 13-tums modellen som passar mitt användande bättre. En bärbar dator för mig ska vara mobil och används främst på resande fot. Spel och mer seriöst arbete gör jag fortfarande helst på en stationär dator.

Mina intryck av Macbook Pro Retina

Jag ska inte göra någon recension eller test av MBP men Apples största styrka är troligtvis dess kontroll över både hård- och mjukvara vilket gör det oundvikligt att jag även pratar en del om just den/de datorer jag använt.

För min del handlar det om 2012 års Macbook Pro Retina i 15 tum resp 13 tum. Jag har testat toppmodellen av 15-tummaren med kraftfullaste kombinationen av CPU och GPU samt 512 gigabyte SSD-lagring. Men mina främsta erfarenheter kommer av 13-tummaren med en Intel Core i5-processor, 8 gigabyte interminne och 256 gigabyte SSD-lagring.

SamsungvsApple04

Mina generella intryck av själva datorn Macbook Pro är nästan uteslutande positiva. De är trots sin prestanda relativt tunna och stilrena samt kommer med ett av de absolut bästa tangentborden du kan hitta i en bärbar dator. Jag har använt drösvis av bärbara windows-datorer i olika prisklasser och nog aldrig hittat en musplatta som jag inte svurit över. Macbook Pro har den i särklass bästa musplattan jag använt hittills och detta är med all säkerhet en ynnest av Apples kontroll över både mjukvara och hårdvara.

SamsungvsApple05

Batteritiden är helt okej med tanke på prestandan och formatet. Mitt användande som bland annat omfattar en hel del långa flygresor hade däremot mått bra av några timmar extra. I dagsläget ligger man på runt 4-6 timmar beroende på belastning så jag ser verkligen fram emot de nya Haswell-baserade modellerna i detta avseende.

Jag har aldrig märkt att datorn blivit märkbart högljud, inte ens ute i solen, men de kan bli lite varma i knät vid längre och tyngre belastning. Något som gäller de flesta tunna datorer i dagsläget.

En högupplöst skärm som även fungerar i solljus

Den stora behållningen i MBP är annars, som väntat, skärmen. Om vi skippar PR-snacket med Retina hit och Retina dit så är skärmarna i både 13-tum och 15-tums modellerna en härlig bekantskap. Upplösningen är imponerande med riktigt hög pixeldensitet som får min 24-tums 1080p-skärm där hemma att se riktigt tragiskt ut i jämförelse. Mac OS X har också en smidig lösning för att skala text och grafik i gränssnittet, något som tyvärr inte kan sägas om motsvarigheten i Windows-desktop, inte ens i Windows 8. Det tragiska är dock att jag som var inställd på att köra en högre upplösning (mindre text och mer arbetsyta) än standard fick backa tillbaka till OS X standardvärde efter att jag börjat kisa mot skärmen på 13-tummaren. Men här kan jag nog bara skylla på dåliga gener och inget annat.

Det som trots allt imponerade mest på mig var skärmarnas prestanda i solljus. Jag har i alla år varit negativ till datorer med så kallade glossy-skärmar, detta då de oftast blir rena rama speglarna i ljusa arbetsmiljöer. Men trots sina blanka skärmglas är panelerna i MBP faktiskt riktigt bra att använda utomhus. Jag har vid flera tillfällen skrivit och arbetat med datorn ute på gården i fullt solljus och det har inte varit några problem överhuvudtaget. Det är fortfarande bättre med en matt skärm i detta avseende och visst speglar skärmarna. Men ljusstyrkan och skärmens kvalitet i övrigt motverkar detta bra. Jag skulle nog inte ge mig på video- eller bildredigering i första taget men för vanlig användning var skärmarna en mycket positiv överraskning i detta avseende.

SamsungvsApple01

Det finns idag flera bärbara datorer som kan mäta sig med Apples produkter i industridesign men med det sagt är det inte mycket jag kan klaga på i komponentvalet och själva känslan av datorn vid användning. Men om Apple kan öka batteritiden och ytterligare slimma Haswell-modellerna skulle jag givetvis inte klaga.

17
Leave a Reply

Please Login to comment
17 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
Carl HolmbergMicke123darrenjEnannanKorven Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Andreas G
Medlem

Jag befinner mig om vartannat i Windows, OS X och Linux och även om alla tre har sina styrkor är det inget som är komplett eller perfekt.

Det handlar helt enkelt om vad som är närmast ens egna behov och hur mycket tid och energi man är beredd att lägga på att få systemet som man vill ha det.

Micke
Medlem
Micke

Fan om bara Apple kunde släppa macbooks med standardtangentbord. Samt kanske bättre drivrutiner för hårdvaran till andra operativ.

Då djävlar hade sådana som jag, som är väldigt tveksamma till MacOS, åtminstone fått en plattform som man kan experimentera på och kanske ge det en chans. Ska dem sätta andra operativ i underläge dock så är det liksom inte intressant.

/s

Andreas G
Medlem

[quote name=”shaglord”]Fan om bara Apple kunde släppa macbooks med standardtangentbord. Samt kanske bättre drivrutiner för hårdvaran till andra operativ. Då djävlar hade man nog hoppat på.

/s[/quote]

Det faktum att de inte skriver ut väldigt många av de tecken som går att göra på tangentbordet är väldigt frustrerande. De har en vettig keymap, men de döljer stora delar av den 🙁

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

En intressant artikel. Det är dock en del saker som jag inte riktigt hpåller med om då jag tror att Apples Appstore-tänk kommer att gå till deras fördärv. Det kommer inte att funka på Windows heller.
Sen är det smått omöjligt att avinstallera lite större program från OSX. Gör ett försök att avinstallera Office eller Final Cut så får du se 😛
Dock måste jag hålla med om att moutchpaden är GRYM. Även deras Magsafe AC-Adaptrar är riktigt grymma.
Bra hårdvara, dålig mjukvara är mitt tycke 🙂

Fantoon
Medlem
Fantoon

Det är riktigt synd att Apples mobila datorer inte säljs med ”professionella” grapfikkort ur quadro serien. Något som är också tråkigt är att det saknas stöd för en hel del mjukvara som jag är beroende av tyvärr. Designen har alltid varit tilltalande!

EnannanKorven
Gäst
EnannanKorven

Ja, det var intressant läsning såhär på förmiddagen. Samtidigt vore det roligt att få läsa något liknande om Linux. Jag antar att det skulle bli mer kritiskt eftersom det på sina håll är ännu mer begränsat vad det gäller programutbud och sånt (baserat på hur jag läser kommentarer om val av operativsystem). För mig som datoranalfabet, student och internetsurfare har jag dock aldrig upplevt det svårare att varken skriva uppsatser, betala räkningar eller göra annat mer fritidsbetonat på datorn. Därför har jag aldrig begränsats av Linux. (Men så kan man knappast kalla mig professionell användare heller.) En annan sak: Kan… Läs hela »

virtual void
Gäst
virtual void

”Det tragiska är dock att jag som var inställd på att köra en högre upplösning (mindre text och mer arbetsyta) än standard fick backa tillbaka till OS X standardvärde efter att jag börjat kisa mot skärmen på 13-tummaren. Men här kan jag nog bara skylla på dåliga gener och inget annat.” Jag tror inte detta beror på dåliga gener. Upplever exakt samma sak (och har enligt alla undersökningar alltid haft perfekt syn). Kör man inte på ”effektivt” upplösning 1280×800 (2560×1600) eller 1440×900 på 15″ (2880×1800) så blir bilden klart mindre skarp än när skalningen är exakt 2x. Själv föredrar jag… Läs hela »

Medlem
Json_81

Jag är nyfiken på vad det är för kontroll du saknar i OS X?
iOS förstår jag.

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det som stör mig lite är att MAC fått ett oförkänt bra rykte. OSX är inte mer stabilt än Windows är i dagsläget. Det var det innan Windows 7 kom, men efter det är det snarare tvärtom. Apples egna program fungerar ofta bra men många tredjeparts program är oftare buggiga och bråkar i största almänhet. MAC är inte heller bättre för ljud, bild och video. Flera av anledningarna beskrivs i artikeln där standarder inte stöds osv. Jag läste lite i Adobes forum och det finns nästan ingen som rekomenderar MAC längre, på grund av att PC är billigare. Det är… Läs hela »

EnannanKorven
Gäst
EnannanKorven

[quote name=”Anton Karmehed”]Ja det hade ju kunnat bli en intressant artikel, särskilt då jag alltid på något sätt lyckats hålla mig undan från Linux. Aldrig blivit av att jag kört det bara. Visst har jag labbat lite med Ubuntu osv men knappt värt att tala om. Får se om jag eller någon annan kan kika närmare på en sådan artikel. :)[/quote]Det vore högst uppskattat, särskilt som det blir som att upptäcka en dator på nytt när man provar helt nya OS (nåja, hyfsat annorlunda i alla fall). Dessutom är det extremt flexibelt för den som förstår sig på det. 🙂… Läs hela »

darrenj
Medlem
darrenj

Ömtålig konstruktion och dyrt är Apple produkter. Själv tycker jag att Windows PC laptop medium tåla mer för pengar. Jag har även jobbat med Chromebooks senaste månader. Fiffiga och med visa smarta funktioner har Apple OSX, inte sååå stabilt som man tror men gediget känslan och smack av status i dem.
Jag prata som IKT inspiratör för en grundskolan som har ansvar för alla tre olika produkter i skolans miljö.
Oh förresten glömt att vi kör Ipads (iOS) och Andriod platta.

Micke123
Gäst
Micke123

[quote name=”-Tjalve-”]Det som stör mig lite är att MAC fått ett oförkänt bra rykte. OSX är inte mer stabilt än Windows är i dagsläget. Det var det innan Windows 7 kom, men efter det är det snarare tvärtom.[/quote]Främsta skälet att Mac är stabilare än Windows, är för att det finns så få Mac modeller. När det är så få modeller, så är det möjligt att testa många olika kombinationer av den lilla hårdvara som finns. Windows körs på så mycket olika hårdvara som kan bete sig oväntat i vissa lägen, så det blir svårare för MS att få Windows stabilt.… Läs hela »

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

Riktigt grym blogg Anton, så tänkte jag skulle ta mig tid att kommentera utifrån egen erfarenhet också 🙂 Jag har använt både Windows och OS X tillsammans dagligen i ungefär tre år nu, Windows (och Linux, någon gång då och då) på den stationära datorn och OS X och Windows parallellt på en Macbook Pro. Efter den här tiden kan jag konstatera två saker. För det första är jag ännu inte redo att helt ersätta en stationär lösning med en bärbar. Och för det andra att Mac och OS X för åtminstone mitt arbetssätt är en svårslagen mobil plattform. En… Läs hela »

Medlem
Json_81

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Json_81″]Jag är nyfiken på vad det är för kontroll du saknar i OS X?iOS förstår jag.[/quote]Bland annat filhanteringen där man i Windows är van att kunna hålla koll på hela ”filträdet” i explorer och exempelvis ville Macen inte ens visa mig mina MTS-filer på SD-kortet som jag filmat med videokameran innan jag installerade kompatibel mjukvara.Mycket är det ju en vanesak men även hur exempelvis hade jag problem med att flytta bilder från iphoto till vanliga kataloger på en windows-maskin osv.[/quote] Ok, du lägger lite annat i ordet kontroll än vad jag trodde.Första går att lösa genom annan… Läs hela »