Att spendera timme efter timme på virtuella slagfält i BF3 eller surfandes på 9gag med mobiltelefonen är kanske inte det optimala för vår fysiologiska utveckling. Men teknikens under gör oss inte automatiskt till överviktiga soffpotatisar, själv tackar jag min smartphone för att jag är i bättre form än någonsin.

Nej jag har inte blivit dragen runt löpspåret av min telefon och du kommer – tro det eller ej – inte bli vältränad per automatik för att du köper en smartphone. Det är fortfarande Du som bestämmer över din kropp, men för dem som kanske har svårt att ta tag i sin träning och inte minst hitta rätt motivation kan den där hemska strålningsmojjängen som vi kallar smartphone vara en riktigt vettig hjälpreda. Även du som har stålspsyke och käkar löparbanor till frukost får givetvis läsa vidare, men risken är att du bara blir förbannad och undrar varför jag inte bara tar mig i kragen. Ni övriga dödliga kanske till och med kan få lite motivation eller i alla fall tips inför tunga träningspass.

För dem som hoppas att detta ska vara en steg för steg guide till beach2012 måste jag tyvärr göra er gruvligt besvikna. För det första är det ungefär en 6-12 månader för sent att börja träna inför årets strandhäng (som faktiskt inte verkar vara allt för långt borta nu!), för det andra är jag allt annat än en träningsexpert. Detta blogginlägg är med andra ord bara min personliga resa till en bättre form, där min smartphone varit den enda riktiga och trogna träningspartnern (sorgligt jag vet).

När jag flyttade till Malmö för drygt 3 år sedan lade jag fotbollsskorna på hyllan och trots 20 års ”karriär” i de lägre skånska divisionerna har saknaden till fotbollen varit nästan oväntat liten. Men för drygt ett år sedan bestämde jag mig återigen (troligtvis 4-5:e gången) att jag skulle börja träna på egen hand, styrketräning och kanske lite löpning. Jag har aldrig varit överviktig och höll mig i förhållandevis god fysisk form för att sitta framför en dator större delen av dygnet, men vid närmare inspektion kändes varken kropp eller knopp särskilt välmående och det var hög tid att ta tag i saken.

Motivation – en bristvara för de flesta

Utan någon kompis eller bekant som var intresserad av att hänga på blev det återigen upp till mig själv att ta tag i saken, något som tidigare år inte slutat särskilt lyckat. Jag har aldrig tyckt det varit varken roligt att styrketräna eller springa, det är betydligt bekvämare att sitta i soffan framför en bra TV-serie med ena handen i en chipspåse och den andra på multifjärren. I en lagsport som fotboll, där just kondition och fysik trots allt var min starka sida, bärs man fram av sina lagkamrater och med lite vinnarskalle kan man pressa sig ganska bra i en sådan omgivning.

Att träna själv och att försöka nå mål på egen hand när det bara gör ont och kroppen skriker efter vila kräver ett helt annat psyke, ett psyke som är ganska få förunnat skulle jag vilja påstå.

Men det är också ungefär här din kära smartphone kommer in i bilden, för rätt använd kan den här krabaten ge motivation som både hjälper dig kortsiktligt med din träning och ännu viktigare, hjälper till att bygger upp ditt egna träningsspyke. För mig personligen handlar allt om motivation och här kan en smartphone med rätt appar bli ett ypperligt träningsredskap.

Lättare att följa sin utveckling och uppsatta mål

Att sätta upp och uppnå mål är en ytterst viktig del av våra liv och detta gäller i allra högsta grad under träning. Även att följa sin utveckling och faktiskt se svart på vitt att du gjort de där träningspassen varje vecka är en belöning som kan ge ytterligare motivation. Allt detta går givetvis att göra med papper och penna, men med en träningsapp som exempelvis eminenta JEFIT tas detta till en helt ny nivå.

jefit jefit2

JEFIT har varit en trogen följeslagare till mig under tiden på gymmet det senaste året och förutom möjligheten att ställa in dina kroppsvärden, mata in träningspass och repetitioner finns här allt från pausklocka till förklaringar och animeringar för de flesta övningar du kan tänka dig. Jag skulle fortfarande råda alla att få en genomgång av erfarna tränarkompisar eller personliga tränare, för att undvika skador och felbelastningar. Men som lathund och hjälpreda är JEFIT och liknande applikationer suveräna. All data lagras i molnet och är tillgänglig från alla telefoner eller smartphones med Android (Ladda ner på Play Store) eller iOS (Ladda ner på Apple Store) operativsystem, perfekt för en telefonhoppare som undertecknad. Ingen risk heller att man gör av med sina träningspapper och det finns alltid möjlighet att snabbt få fram statistik och information om din träning. Tillsammans med en schysst spellista på Spotify i lurarna blir dina träningspass både roligare och mer motiverande.

Bär träningscoachen på armen

Om JEFIT varit ett bra redskap för att komma igång och upprätthålla styrketräningen är det ändå inget mot den hjälp min telefon varit i löpspåret. Att gå, jogga eller löpa är alla ypperliga sätt att hålla uppe fysiken och faktiskt även rensa skallen efter en lång arbetsdag. Men att ta sig ut i spåret och inte minst kanske pressa ut den där sista gnuttan irritation på chefen kan vara desto svårare. Jag har på 15 år aldrig lyckats komma igång med egen löpning men i år har jag med stor hjälp av följande recept gått från att rygga tillbaka av bara tanken på 3 km jogging till att springa mellan 3-5 mil i veckan på riktigt respektabla tider. Här ska även min vän och påeldare AP nämnas som triggade min vinnarskalle med att själva börja springa lite mer seriöst, träningspartners av kött och blod är alltid en stor bonus! 🙂 Min första officiella tävlingsstart blev i Malmömilen 2012 där jag klockades på 38,40 minuter och en 56:e plats – givetvis under NordicHardwares flagg! Men när jag nu fått chansen att klappa mig själv på axeln tänkte jag dela med mig av mitt framgångsrecept, vilket givetvis användes även under Malmömilen.

malmomilenendo

Att träna till musik är ett av de vanligaste och kanske mest effektiva sätten att hålla humöret och tempot uppe även under tunga pass. Löpning är väldigt monotont och för många kan lite bra, för egen del gärna tempohög, musik göra under för motivationen.

Men att även använda mobilen som GPS och mätinstrument för dina träningar är den riktiga pärlan. Endomondo är bara en av många bra appar där man kan mäta sina löpturer och förutom att man skapar sig en lättillgänglig databas över träningstillfällen och annan träningsdata kan man använda sig av programmets röstcoach. En funktion som går att ställa in på flera sätt, bland annat med kontinuerliga rapporter i lurarna om ditt tempo, total löptid och avstånd. Med röstcoach är det betydligt lättare för en oerfaren löpare att hålla ett jämt och bra tempo, men kan med fördel även användas för att pusha dig själv till bättre resultat.

Det ska återigen sägas att de appar och metoder jag personligen använt är långt ifrån de enda eller de bästa lösningar som finns tillgängliga för dem som vill effektivisera sin träning. Men de kan förhoppningsvis vara riktmärken eller i alla fall ge tips om hur andra kan komma igång med sin träning.

Ät rätt för din träning

En annan väldigt viktig ingrediens i din träning är kosten. Jag har personligen blivit hyfsad seriös med kosten det senaste halvåret. Men mest handlar det om att hålla sig undan de värsta syndarna som godis, chips och andra goda men ofta rakt igenom onyttiga varor. Men det handlar inte bara om att äta mindre kalorier. Tränar du mycket behöver du mycket energi, att äta för dåligt med energirik mat kan ge just det – underskott på energi. Även för detta finns det bra appar på de flesta mobila plattformar, där har jag tyvärr inte samma erfarenhet då jag ännu inte känt behov eller lust att börja räkna kalorier.

Men för den som vill gå ner i vikt eller för den delen öka i vikt/muskelstyrka kan det vara bra med en köksvåg och en smidig app där de flesta råvaror finns representerade. Bland dessa kan vi nämna kaloriräknarna ShapeUp (Android, iOS), FatSecret (Android, iOS) eller MyFitnessPal (Android, iOS) , men utbudet är närmast oändligt.

nutsbeer
Snacks och öl har tyvärr fått mindre plats i min kost det senaste halvåret.. men alla bör unna sig något gott! 🙂

Det enda jag personligen kan säga med full övertygelse är att jag inte hade varit i den fysiska form jag är idag om det inte vore för min smartphone, vilket nog kan sticka lite i ögonen på vissa – vågar vi kalla dem bakåtsträvare? Samtidigt har jag lekt med tanken att växla över till en GPS-klocka eller liknande under eventuella löpartävlingar framöver. Det går inte heller att bortse från fördelen att träna med en vän eller partner som triggar dig när det känns tungt. Men där olika scheman och intressen kan sätta käppar i hjulet för träningssrundor med polarna är den där saken ”man även kan ringa med” alltid med på noterna!

33
Leave a Reply

Please Login to comment
33 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
14 Comment authors
Jeanette SAnton KarmehedBogusTempeljohnjensen Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Själv har runkeeper fått mig att tycka löpning är skoj utan att jag riktigt förstått hur…!?

Silenz
Medlem
Silenz

Själv så använder jag endomondo, tillsammans med någon podcast som gör att man nästan glömmer bort att man rör på sig, tills nästa uppmaning kommer från endomondo…
Sedan så är det väldigt motiverande att försöka hålla en ”lap time” på tex under två minuter när man cyklar några mil.

Sedan skriver jag in det på http://www.fitocracy.com/ , som ett lite extra tävlingsmoment.

Om man bor i en större stad så rekomenderar jag också Turf ( https://play.google.com/store/apps/details?id=se.turfwars.android ) , där man samlar poäng genom att sno till sig zoner ute på stan. Perfekt för lunchrasten.

Micke
Medlem
Micke

Kanske offtopic men vad är det där för snacks i påsen?

Stormense
Medlem
Stormense

tyvärr är det nästan omöjligt att synka fullständigt mellan olika appar. Jag körde först med ett sedan bytte jag och nu är jag tillbaka (fick importera varje motions-pass manuellt och strunta i styrketräning.). Likadant med hartbelt. Alla kör med Polar men de är låsta till just den appen.

Tripptrapptrull
Gäst
Tripptrapptrull

Jag tycker att artikeln saknar den klassiska ”före och efter”-bilden på bloggaren som bevis på den fina formen. Kom igen nu, upp med en bild på magrutorna!

Faulisto
Medlem
Faulisto

Man hade inte tackat nej till lite sköna bilder på en vacker manskropp. 🙂

Peter
Medlem
Peter

Jag har en Garmin Forerunner 405. Efter träningspasset läser den in passet trådlöst och sedan kan man importera datat på funbeat.se. Bra site där man ser hur kompisarna tränar. Kan bli en motivationsfaktor att se hur mycket kompisarna håller igång också.
”Nackdelen” med pulsklockan är att man får svart på vitt hur dåligt tränad man är. 😉

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”johnjensen”]tyvärr är det nästan omöjligt att synka fullständigt mellan olika appar. Jag körde först med ett sedan bytte jag och nu är jag tillbaka (fick importera varje motions-pass manuellt och strunta i styrketräning.). Likadant med hartbelt. Alla kör med Polar men de är låsta till just den appen.[/quote]

Hur menar du låsta till det programmet?

Cardiotrainer som jag kör med syncar med Polars pulsmätare så den är ju inte låst till deras eget program.

Blaxxor
Medlem
Blaxxor

Inspirerande artikel ! 🙂

Peter
Medlem
Peter

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”raven76″]Jag har en Garmin Forerunner 405. Efter träningspasset läser den in passet trådlöst och sedan kan man importera datat på funbeat.se. Bra site där man ser hur kompisarna tränar. Kan bli en motivationsfaktor att se hur mycket kompisarna håller igång också.”Nackdelen” med pulsklockan är att man får svart på vitt hur dåligt tränad man är. ;)[/quote]Det är en liknande klocka jag tänkt mig raven, det hade nog i alla fall varit optimalt på tävling när man kanske helst vill slippa den klumpiga telefonen på armen och faktiskt höra åskådare osv. Musiken är fortfarande viktig vid träning för… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

38:40 är grymt bra tid! GJ!

Ska själv springa Midnattsloppet snart och allt under 1 timme är ”great success”.

Jacob Hugosson
Medlem

Nu var det länge sedan jag tränade på riktigt, närmare bestämt 9 år sedan 😛 Då var det Kung-Fu stenhårt och det är nog enda gången i mitt liv det (knappt) funnits tecken på ett riktigt sexpack. Började dock röra på mig för ett tag sedan som mitt första riktiga försök att komma igång med träning sedan dess, och gick 5 km spåret i skogen varje dag med min hund i tre veckor. Tyvärr hade jag ett par riktigt sunkiga skor och otränade fötter så högerfoten gav upp till den mån att jag inte kunde gå utan att se gravt… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]
Gogo Jacob, akta fossingen nu bara så du inte skadar dig igen. Vad ska du har för storlek förresten? Jag har ett par nästan helt oanvända 44,5 ASICS som är för små för mig. :)[/quote]
Det är nog en storlek för mycket, det brukar vara storlek 43 jag har normala fall. 🙁

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”Anton Karmehed”]På tal om grupper, tycker det är dags att mobalisera NH lite så skapade även en grupp på Endomondo som ni kan joina här!
http://www.endomondo.com/teams/5676199

Lekt med tanken att försöka fixa lite sponsorer och grejer till de här grupperna för någon interntävling (inte baserat på vem som tränat mest osv, utan som alla aktiva kan vara med på) men har inte bestämt mig för hur/var man gör detta bäst.[/quote]

Synd att det är endomondo, testade den och cardiotrainer ett par veckor och cardiotrainern vann den fajten.

Peter
Medlem
Peter

[quote name=”Marquzz”]38:40 är grymt bra tid! GJ!

Ska själv springa Midnattsloppet snart och allt under 1 timme är ”great success”.[/quote]
Tjurruset kan jag rekommendera. ”Skitkul” kan få en annan innebörd då med tanke på hur man ser ut efteråt. Det är dock fullbokat i år, men någon återbudsplats borde ju kunna dyka upp.

Marquzz
Medlem
Marquzz

[quote name=”raven76″][quote name=”Marquzz”]38:40 är grymt bra tid! GJ!

Ska själv springa Midnattsloppet snart och allt under 1 timme är ”great success”.[/quote]
Tjurruset kan jag rekommendera. ”Skitkul” kan få en annan innebörd då med tanke på hur man ser ut efteråt. Det är dock fullbokat i år, men någon återbudsplats borde ju kunna dyka upp.[/quote]

Ser ju onekligen lite galet ut! Men hur långt är det? Det står ingenstans på deras hemsida.

Stormense
Medlem
Stormense

[quote name=”Tempel”][quote name=”johnjensen”]tyvärr är det nästan omöjligt att synka fullständigt mellan olika appar. Jag körde först med ett sedan bytte jag och nu är jag tillbaka (fick importera varje motions-pass manuellt och strunta i styrketräning.). Likadant med hartbelt. Alla kör med Polar men de är låsta till just den appen.[/quote]

Hur menar du låsta till det programmet?

Cardiotrainer som jag kör med syncar med Polars pulsmätare så den är ju inte låst till deras eget program.[/quote]

Jag har Sports-trackers polar och den fungerar inte med Cardiotrainer.

Peter
Medlem
Peter

[quote name=”Marquzz”][quote name=”raven76″][quote name=”Marquzz”]38:40 är grymt bra tid! GJ!

Ska själv springa Midnattsloppet snart och allt under 1 timme är ”great success”.[/quote]
Tjurruset kan jag rekommendera. ”Skitkul” kan få en annan innebörd då med tanke på hur man ser ut efteråt. Det är dock fullbokat i år, men någon återbudsplats borde ju kunna dyka upp.[/quote]

Ser ju onekligen lite galet ut! Men hur långt är det? Det står ingenstans på deras hemsida.[/quote]
10 km gyttjebrottning! 😆
Dessutom har dom den goda smaken att lägga in andra hinder i vägen också.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”johnjensen”]

Jag har Sports-trackers polar och den fungerar inte med Cardiotrainer.[/quote]

Sports-trackers polar? Du har nån form av bundlad polar produkt?

http://www.teknikmagasinet.se/db.pl?tf=product_link.html&link=Prisjakt&utm_medium=cpc&utm_source=Prisjakt&utm_campaign=Prisjakt&artnr=370050

Kompatibel med följande Androidappar:
– Endomondo
– RunKeeper
– Sportypal
– Cardiotrainer
– Runtastic
– Run.GPS
– Sportstracklive
– IdoMove

Stormense
Medlem
Stormense

[quote name=”Tempel”][quote name=”johnjensen”]

Jag har Sports-trackers polar och den fungerar inte med Cardiotrainer.[/quote]

Sports-trackers polar? Du har nån form av bundlad polar produkt?

http://www.teknikmagasinet.se/db.pl?tf=product_link.html&link=Prisjakt&utm_medium=cpc&utm_source=Prisjakt&utm_campaign=Prisjakt&artnr=370050

Kompatibel med följande Androidappar:
– Endomondo
– RunKeeper
– Sportypal
– Cardiotrainer
– Runtastic
– Run.GPS
– Sportstracklive
– IdoMove[/quote]
Det stämmer, http://www.sports-tracker.com/blog/hrm/ hade jag vetat det hade jag tagit den du länkade till. Tycker Cardiotrainer slår alla de 3 andra träningsappar jag provat.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”silenz”]Själv så använder jag endomondo, tillsammans med någon podcast som gör att man nästan glömmer bort att man rör på sig, tills nästa uppmaning kommer från endomondo…Sedan så är det väldigt motiverande att försöka hålla en ”lap time” på tex under två minuter när man cyklar några mil. Sedan skriver jag in det på http://www.fitocracy.com/ , som ett lite extra tävlingsmoment. Om man bor i en större stad så rekomenderar jag också Turf ( https://play.google.com/store/apps/details?id=se.turfwars.android ) , där man samlar poäng genom att sno till sig zoner ute på stan. Perfekt för lunchrasten.[/quote] Turf verkar kul. 7 zoner plockade… Läs hela »

Jonas Fallenius
Medlem
Jonas Fallenius

Mitt tips är ett spel man enkelt kan kombinera med löpning eller cykel är Turf

Ett GPS-baserat spel där man ska ta sig runt i verkligheten och ta över zoner runt om i städerna.
https://play.google.com/store/apps/details?id=se.turfwars.android

Eller Zombie, Run! där man sätter ut ett ställe man ska ta sig till och sedan undvika virtuella zombies på vägen.
https://play.google.com/store/apps/details?id=net.peterd.zombierun

Jeanette S
Gäst
Jeanette S

Hej!!
Hamnade in lite av en slump när jag letade efter ett lite gammal nostalgi iform av Warlords 2 men var bara tvungen att skriva en liten kommentar att jag är grymt imponerad av din tid på milen! Som du vet är jag ju också gammal fotbollsspelare men tiden 1,36 på halvlidingö känns inte alls imponerade längre efter en sån bedrift. =) Stort grattíl till en toppen tid flera månader i efterhand. =)