Att fråga om sista dansen på skoldiscot eller att installera en Ryzen Threadripper CPU – du känner dig lika fumlig och osäker i båda fallen.

Mina reaktioner under liveinspelningen av vår Ryzen Threadripper-unboxing kan sammanfattas med – ”holy shit”. AMD har förvisso slagit alla rekord i häftig och överdådiga presspaket men även jag själv blev förvånad över mina egna känslor. Visst hjälpte det att man skickat sina redan påkostade retailprocessorer i en häftig Pelican-skyddsväska tillsammans med en NHW-graverad Threadripper-processor. Men helt ärligt så är detta bara fluff, smink, spel för galleriet och en ren och skär flört med knäsvaga och svultna techjournalister. Tur då att Threadripper i sig har egen substans – substans i överflöd.

Threadripper är konsumentprocessorernas svar på Hollywoods Dwayne ”The Rock” Johnsson. Stor, stark och lite smått skräckinjagande. När ”trådrivaren” vandrar in i rummet kommer ALLA att stirra och på ett ögonblick förvandlas till mer ödmjuka individer.

OBS. Bilden är ett montage (Källa: Los Angeles Times)

Det blev en stund av vördnad när det verkligen på allvar gick upp för mig hur överdimensionerad Threadripper faktiskt är i jämförelse med vanliga konsumentprocessorer. Jag höll på att trilla av stolen redan i somras när jag såg de första TR4-moderkorten på Computex. Att sedan ta processorn, som lika väl kunde varit en brevvikt, i handen för första gången bara förstärkte denna känslan.

Som en blyg tonåring på skoldisco

Det riktiga suget i magen kom när jag till slut skulle trycka ner den här enorma kiselkretsen på sin plats i moderkortet. Trots att jag testat processorer i snart 17 år, och gjort slut på mer kylpasta än de flesta av er kommer att se i en livstid, kände jag mig som en blyg tonåring som frågar om lov inför sista dansen på skoldiscot. Ryzen Threadripper är läskig! Inte bara för sina konkurrerande konsumentprocessorer utan för garvade datornördar. Sockeln öppnas med en medföljande och Threadripper-brandad Torx-skruvmejsel och det känns mer som att öppna tornet på en stridsvagn än att öppna en CPU-sockel. När du ska lägga processorn på plats möts dina ögon av 4 096 pins (!) och den instinktiva tanken är att bara ren och skär tur kan rädda dig från att inte böja minst en av dem (Vilket vissa kollegor är levande bevis på).

Installationen av Threadripper görs bäst i lugn och ro med ett glas vin och stämningsfull musik i bakgrunden.

När du slutligen spänner fast de där tre torx-skruvarna är det inte det stenhårda greppet om kislet som slår dig mest utan det faktum att du själv undrar om det ska räcka för att hålla CPU:n på plats när du drar igång besten.

Det är först när du ska installera kylaren som alla anspänningar släpper och du brister ut i ett kraxande skratt. Ett vattenkylningssystem med 360mm-radiator känns nämligen overkill för en CPU, tills du inser att kopparblocket täcker ungefär en tredjedel av Threadripper-kretsens yta. Detta är ingen vanlig processor.

Jag vet ärligt inte om Threadripper i slutändan visar sig vara en bra, vettig eller prisvärd CPU. Det jag däremot vet, och inte minst känner i magen, är att Ryzen Threadripper är något av det häftigaste vi sett i CPU-väg på konsumentmarknaden. Den definierar ordet overkill och jag önskar att alla datorentusiaster får nöjet att pilla på en Threadripper-CPU för eller senare. Det är också en milstolpe för AMD som visar att man ännu än gång är med och slåss i CPU-marknadens finrum, där alla ögon just nu vilar på ett kisel som sätter skräck i sina konkurrenter bara genom att kliva in i rummet.

Ryzen Threadripper 1920X vs. Ryzen 7 1700X

AMD Ryzen Threadripper vs. Ryzen 7 i siffror

Transistorer:  9,6 miljarder vs. 4,8 miljarder (+100%)
Pins: 4 096 st vs. 1 331 st (+208%)
Vikt: 135 gram vs. 40 gram (+237%)

Storlek: 76 x 59 millimeter vs 40 x 40 millimeter (+180%)

OBS! Detta är en krönika som baseras på personliga åsikter och känslor. Artikeln ska inte tas som ett betyg eller omdöme för Ryzen Threadripper Detta omdöme kommer i vår fullfjädrade recension den 10 augusti.

Senaste krönikorna

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

12
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
8 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
klappaMickeAnton KarmehedJBmArc Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
JB
Medlem
JB

Hej Anton, har du lugnat ner dig, och återhämtat dig från upplevelsen? Isf kanske du kan berätta hur du/ni räknar procent, jag får nämligen andra siffror. Vad får du om 4,8 ökat med 50%?

Funderar dessutom över hur många köpare som Amd kalkylerat med, det är ju förenligt med en för många ganska avsevärd summa, ett komplett TR-system. /jb

JB
Medlem
JB

Sen så tycker jag att du ändå skall vara tacksam för Amd’s testmaterial, även om det är som du uttryckte det: ”fluff…”. Men självklart så har tacksamheten sin gräns, den får ju inte hindra dig från att göra en professionell och opartisk bedömning. Vi kan väl bara hoppas att inte Amd faller in i samma negativa beteende (hantering av er – oss – marknad Norden) som Intel. /jb

Marcus
Medlem
Marcus

Jag får det till 106% mer transistorer…!

Sebbe
Medlem
Sebbe

Grymt bra beskrivning av av din egen obetydlighet inför Threadripper. Man verkligen ser hur det lyser i ögonen på dig av förväntan. 😉

Gäst

Ser verkligen fram emot recensionen och jag tycker dina krönikor också är väldigt roliga att läsa. Dock så ser jag inte fram emot hur mycket denna processor drar. 180W är tyvärr åt fel håll och jag trodde Intel hade blivit galna med strömåtgången med deras Skylake-X processorer.

Istället för hög Turbo satsade AMD på fler kärnor. Att den skalar bra i mångtråddade applikationer är givet men hur bra fungerar för de applikationer som inte skalar så bra med fler kärnor. Threadripper är en konsumentversion av Epyc såsom Intels Skylake-X är konsumentversionen för deras Xeon Ë5-processorer.

Micke
Gäst
Micke

Hej Anton. Tack för en trevlig krönika och jag kan förstå att ni finner TreadRipper speciell på många sätt men en rättelse till er text. TR4-sockeln eller SP3r2, har inte ”4096” pinnar utan har ”4094” pinnar enligt uppgifter utlagda på Internet. AM4 sockeln är rätt med sina 1331 pinnar.

Exempel:
https://en.wikipedia.org/wiki/Socket_TR4
http://wccftech.com/amd-ryzen-16-core-threadripper-whitehaven-4094-socket/