Blockchain - hur fungerar kryptovalutor?
Idag finns det flera konkurrerande och kompletterande kryptovalutor, och därmed också flera olika tekniker och system på vilka de vilar. Exakt hur en valuta som Bitcoin fungerar är därför en artikelserie i sig. Gemensamt för alla stora kryptovalutor är dock en teknik som kallas blockchain.
Blockchain, eller en blockkedja, är en gemensam databas som lagrar alla transaktioner som någonsin gjorts med en given kryptovaluta. Till exempel kan alla Bitcoin-användare när som helst granska vilken transaktion som helst, hela vägen tillbaka till den första Bitcoin-betalningen som någonsin genomfördes. Blockkedjan finns utspridd över miljontals datorer världen över som kan jämföra sin information. Detta är viktigt för att förhindra att en betalning förfalskas.
Säkerheten i blockkedjan är mycket robust, åtminstone i teorin. Av den anledningen kan den också användas till betydligt mer än bara kryptovalutor, vilket vi kommer kika närmare på i senare artiklar.
Vad kan du använda kryptovaluta till?
Idag finns det många affärer och tjänster där du kan betala med krytovalutor som Bitcoin precis som om du hade betalat med ett bankkort. Exempelvis kan du använda Bitcoin hos svenska Webhallen eller för att betala internettjänster som VPN-tunnlar. Ett av världens första inköp med hjälp av Bitcoin var en pizza som köptes för 10 000 Bitcoin år 2010. Som fotnot är samma summa idag värd över 230 miljoner kronor.
Eftersom en Bitcoin-plånbok inte är knuten till något namn används det även flitigt för anonyma betalningar, vilket även är en av teknikens stora baksidor. Kryptovaluta används flitigt för pengatvätt och för handel på svarta marknaden. Av den anledningen krävs det i regel identifikation, såsom E-legitimation, för att köpa Bitcoin i Sverige idag.
Glöm inte att tänka på skatten när du handlar (avyttrar) kryptovaluta,
http://kryptokoll.nu/hur-beskattas-kryptovaluta/