Den viktigaste komponenten när det gäller att hålla temperaturen i schack på sin processor är givetvis processorkylaren. Men att försöka få en bra kontakt mellan två metaller, kylare och processorn, är nästan omöjligt. För att kylaren ska kunna prestera på bästa sätt måste man få en bra kontakt med CPUn och det görs med en så kallad kylpasta. Ett mer flytande material som kan fylla igen alla mikroskopiska märken och håligheter i kylaren och processorns heatspreader. Kylpasta måste ha mycket god värmeledningsförmåga för att inte hindra kylaren från att göra sitt jobb, vilket många ofta förbiser.
På HardOCP har man nu publicerat ett mastigt kylpasta test där man under hela 1200 timmar testat olika kylpastor för att se hur väl de presterar inte bara direkt efter installation utan även efter längre tids användning.
Testerna visar att utvecklingen av kylpasta kommit mycket långt de senaste åren och de flesta eftermarknads pastorna ger mycket bra resultat. Det går till och med att använda ost mellan processorn och kylaren, men då får man se till att hålla sig ifrån överklockning då mejeriprodukter trots allt inte ger de bästa förutsättningarna.
Läs hela testet hos HardOCP.