I del 1 av lagringsguiden kunde du läsa om skillnaden på en mekanisk hårddisk och en SSD. Vi kunde då konstatera att även om en HDD fortfarande ger mest lagring för pengarna så ska du alltid prioritera SSD-enheter i din dator när det kommer till prestanda och användarupplevelse.
Idag kommer SSD-enheter i många olika former, storlekar och prestandaklasser. Med största säkerhet finns det en SSD där ute som passar just dig, men med alla alternativ och valmöjligheter är det inte helt lätt att välja. Om vi dessutom beaktar det faktum att det finns lägen då det är en effektivare lösning att kombinera flera olika SSD-enheter i din dator ökar värdet i att veta vad man ska satsa på.
- Så vet du när du bör uppgradera med en ny SSD
- Hur stor SSD behöver jag, 500GB, 1TB eller mer?
- Lagringstips för kontorsanvändare, gamers och digitala kreatörer
- Tipsakuten – mitt lagringsutrymme är slut!
När det nu är dags att välja, hur vet du då vilken typ av SSD du ska ha och hur mycket utrymme du kommer att behöva? För att slutligen lösa ekvationen måste vi lösa den enkla frågan: Hur kommer du att använda din dator?
Innan dess finns det dock några tydliga tecken på när du på allvar bör fundera på att byta ut eller komplettera din nuvarande lagringslösning.
Snåla inte med utrymme och välj en SSD du kan växa i
TL:DR – Din SSD fylls snabbt på med data bara av att du använder din dator. Undvik de minsta lagringsenheterna för att slippa frustrationen med att behöva rensa din enhet i brist på utrymme. 500GB ger idag ofta en sweetspot mellan pris och utrymme för en primär lagringsenhet och sedan kan du kombinera fler SSD-enheter för att få ut maximal prestanda och prisvärdhet.
Det i särklass mest uppenbara skälet till att du faktiskt vill ha en snabb SSD är att du kommer att minimera väntetiderna när du laddar spel, program, kopierar filer och gör överföringar. Även om du i detta avseende kommer långt med vilken modern SSD som helst i jämförelse med en hårddisk kommer du helt enkelt få en smidigare och snabbare helhetsupplevelse framför din dator med en ny kraftfull SSD.
För dig som samtidigt ställer dig frågan om du faktiskt är i behov av en ny SSD-enhet finns här en enkel checklista att följa. Om du bockar av en av dessa punkter bör du fundera på att uppgradera eller komplettera.
- Du har en HDD som systemdisk
- Du har slut på eller ont om lagringsutrymme på din nuvarande SSD
- Du har en äldre SSD som tappat i prestanda
- Du har en överfylld SSD som du använder till ditt operativsystem
Från del 1 vet vi att förutom när det kommer till lagring per krona är en SSD tekniskt överlägsen mekaniska hårddiskar. Om du har möjlighet att välja ska du alltid se till så att din primära lagringsenhet är en SSD. På denna lagrar du ditt operativsystem tillsammans med program, spel och filer som du använder ofta och vill ha snabbast möjliga åtkomst till. Som sekundär lagringsenhet kan du använda en större men något mindre kraftfull SSD eller en mekanisk hårddisk om du behöver mycket extrautrymme.
När du köper en primär SSD-enhet ska du tänka som när man var liten och köpte skor som man kunde växa i. Din lagringsenhet fylls nämligen snabbt på med data från nedladdade filer, när du synkar med en molntjänst eller installerar nya uppdateringar till dina program och ditt operativsystem. Även om Windows 10 bara kräver 20-30 GB lagringsutrymme när det installeras springer den totala storleken snabbt iväg på grund av uppdateringar och underhåll.
Förutom att det är otroligt frustrerande att behöva radera gamla filer, program eller spel bara för att få plats med nya tappar faktiskt alla SSD-enheter viss prestanda när de är fyllda med data.
Tips: Sikta på att helst alltid ha 5-10% ledigt utrymme på din primära SSD för bästa upplevelse.
Lagringsutrymme – 250GB, 500GB, 1TB eller mer?
SSD-enheter på konsumentmarknaden spänner idag över ett stort spann när det kommer till lagringskapacitet. I konsumentsegmentet är det vanligt med enheter som startar på 120-128GB i lagringskapacitet och går ända upp till 2TB och i vissa fall så mycket som 4TB per enhet. Om vi snabbt summerar lagringskraven för ett operativsystem, ett antal populära spel och program plus övriga filer på en dator kommer du enkelt över 300-400GB data. För undvika frustration över att utrymmet tar slut bör du redan från början hålla dig borta från de minsta alternativen hos tillverkarna.
2TB+ räcker… Till det mesta och för dig som vill kunna ha alla primära program/spel och data installerat på en snabb lagringsenhet. Det kan även vara ett bra val för produktiva användare som arbetar med stora videoredigeringsprojekt eller andra utrymmes- och prestandakrävande uppgifter. Priset på en SSD i denna storleksklassen kan få dig att höja på ögonbrynen men samtidigt är priset per GB ungefär detsamma som enheter med lägre kapacitet.
1TB räcker… Om du vill installera merparten av spelen i ett stort spelbibliotek och gärna arbetar med många stora tunga program. Även om det inte räcker till de största steam-katalogerna får du med en SSD på 1TB gott om utrymme för det mesta. En SSD med den här kapaciteten kommer även göra dig förberedd för framtida spel och tyngre program som du kan tänkas vilja ha installera.
Desto fler minneskretsar en SSD-enhets minneskontroller kan prata med samtidigt desto bättre prestanda kan den leverera. Därför kan SSD-enheter i mindre storlek med färre minneschip prestera sämre än de större modellerna i samma serie. Detta påverkar generellt enheter mellan 120-250GB, över 500GB ser man idag sällan några prestandaskillnader inom samma produktserie. Undersök specifikationer och tester på de enheter du är intresserad för att se om det finns prestandaskillnader mellan storlekarna.
500GB räcker… Till ditt operativsystem, minst en handfull större spel (Black Ops 4, World of Warcraft, Fortnite, GTA V m.fl) plus redigeringsprogram (t ex Premier Pro och Photoshop) och övriga filer som bilder och videos från din telefon. En SSD i 500GB-klassen ger idag ofta en bra balans mellan pris och utrymme.
250GB räcker… Gott och väl för att använda din dator till att surfa, maila och streama film. Det räcker även till något spel och nödvändiga produktivitetsprogram. Var uppmärksam på att det snabbt kan bli trångt om du vill växla mellan flera olika spel och lagra större mängder av mediefiler.
Vilken användare är du?
Alla datoranvändare har olika behov och krav på sina lagringsenheter. Även om det inte går att ge en enskild generell rekommendation har vi här nedan summerat ett par olika användningsscenario och tips på lagringsenheter för dessa.
Hemdator, studier eller kontoret
För dig som använder din dator till att surfa, maila, studera eller till kontorsarbete kommer 250GB utrymme troligtvis att räcka långt. Förutom ditt operativsystem och nödvändiga program kommer det finnas nog med utrymme för dokument, bilder och videos från din senaste semester. Men det kommer att vara i underkant för dig som vill använda din dator till att spela spel, jobba i redigeringsprogram eller ladda hem filmer.
Kommer du fram till att en SSD i 250GB-klassen är det bästa för dig bör du ha med dig att du kan behöva komplettera med extra utrymme. Det kan du göra med en molntjänst, externa lagringsenheter eller en extra intern lagringsenhet. När det gäller extra lagringsenheter som externa och interna, är de externa av förklarliga skäl enklare att använda (du ansluter dem via en usb-port) och kan flyttas mellan olika datorer. Medan interna generellt har bättre prestanda och är mer säkra då de är utom räckhåll för barn och husdjur.
- Alternativ 1: SATA SSD 250 GB
- Alternativ 2: SATA SSD 500 GB
- Alternativ 3: SATA SSD 250 GB + potentiellt HDD för extra lagringsutrymme
Gamingdatorer
I både stationära och i vissa fall bärbara gamingdatorer kan du stoppa in mer än en lagringsenhet. När du har möjlighet att ansluta flera lagringsenheter i datorn öppnar sig möjligheten att kunna kombinera dem och på sätt maximera kapaciteten hos din dators lagringssystem.
För dagens stora och grafikkrävande spel är det passande med prestandaorienterade SSD-enheter. Under intensiva spelkvällar vill man helst slippa att spelet tar onödig tid på sig att starta eller att ladda in en ny bana. Med en NVMe SSD som primär lagringsenhet för ditt operativsystem och favoritspel kommer du minimera laddningstider och även få extremt snabba filöverföringar med hastigheter på upp till ca 3500 MB/s. Notera att du mot en annan lagringsenhet, exempelvis en mekanisk hårddisk, är begränsad till den långsammaste enhetens överföringshastighet. Att kombinera en extra snabb NVMe-enhet med en större och mer kostnadseffektiv SATA SSD-enhet kan vara en attraktiv lösning. På den större SATA-enheten placerar du spel, program, filer och dokument som används mer sällan.
- Alternativ 1: 250GB/500GB NVMe SSD för ditt operativsystem och favoritspel + 500GB – 1TB SATA SSD
- Alternativ 2: 1-2TB SATA SSD
- Alternativ 3: 500GB SATA SSD + 1 HDD på minst 2TB
Digitala kreatörer och innehållsskapare
Medieprojekt som innehåller illustrationer, bilder och video tenderar att bli stora och väldigt tunga för en dator att jobba med. Ett foto taget i raw-format är på ca 20 MB och videoredigeringsprojekt i 4K-upplösning tenderar att snabbt växa till tiotals eller hundratals gigabyte.
Datorer som används till att skapa digitala produktioner som video, foto och 3D-renderingar kräver hög beräkningskraft med mycket och snabbt utrymme. Det slitna uttrycket, “tid är pengar”, gör sig här påmint och en investering i snabbare processor, minne och lagringsenheter kan ofta löna sig i längden. Se även till att du har tillräckligt mycket utrymme för dina projekt- och cache-filer på din snabbaste lagringsenhet. Så att du ska slippa fastna i slutfasen av ett projekt för att lagringsutrymmet tar slut och du måste skyffla projektfiler mellan olika lagringsenheter. Färdiga och arkiverade projekt kan mest kostnadseffektivt lagras på sekundärlagring som större mekaniska hårddiskar eller NAS-enheter.
- Alternativ 1: 1TB – 2TB SATA SSD
- Alternativ 2: 500GB/1TB NVMe SSD + 1-2TB SATA SSD
- Alternativ 3: 500GB NVMe SSD + 500GB NVMe SSD
Värt att notera är att användare som jobbar med videoredigering, foto och andra utrymmeskrävande projekt nästan alltid även behöver möjligheter till stor långstidslagring. Komplettera dina snabba SSD-enheter med stora och prisvärda mekaniska hårddiskar på 6-14TB och satsa alltid på flera diskar i en RAID-konfiguration med spegling för att skydda din data. SSD-enheter kan med fördel användas som cache-lagring i mer avancerade NAS-enheter och på så vis öka prestandan vid filöverföringar.
Summering – lagringsguiden del 2
Som i det mest i livet finns det sällan en enskild generell rekommendation som fungerar för alla. Det gäller även för vilken SSD man ska använda i sin dator och du som användare har alltid dina egna preferenser och unika användningsområden. Du kommer samtidigt långt genom att följa de tips och förslag vi postat ovan men dela gärna med er av både frågor och tankar kring din egen lagringslösning i artikelns kommentarer. För dig som är nyfiken på några av de SSD-enheter som används i artikelserien finns de listade här nedan.
- Samsung 970 Evo M.2
- Samsung 860 Evo SATA
- Samsung T5 Portable Type-C
I väntan på den tredje och sista delen som kommer att handla om hur du installerar en SSD och hur du håller den pigg och fräsch bjuder vi på några snabba tips för hur du kan agera om du får akut lagringsbrist på din systemenhet.
- Rensa onödiga filer (Undersök temp-mappar och nedladdningskataloger)
- Avinstallera program och spel som du inte använder nu och en nära framtid
- Använd Windows egna program för rensning av onödiga filer
- Flytta filer och data du vill spara till andra lagringsenheter.
På återseende!
- Del 1 – Skillnaden på HDD och SSD
- Del 2 – Hur stor SSD behöver du?
- Del 3 – Fem vanliga SSD-tabbar och SSD-installation
- Del 4 – Fem vanliga myter om SSD-enheter
- Del 5 – Kärnvapendisketter och 1,3MB för 15 000 kronor
- Del 6 – Så klonar du enkelt din hårddisk
- Del 7 – Är SSD bäst även för extern lagring?
- Del 8 – 6 grymma tips för din externa SSD!
- Del 9 – Den bästa lagringen för gaming
- Del 10 – Så Funkar PCIe 4.0!
- Del 11 – Direct Storage – Hejdå laddtider!
Denna artikel samt hela lagringsguiden är skapad av teknikskribenter hos Coore på uppdrag av Samsung – för marknadsföring som är mer än bara reklam.