Lenovo X1 är en ultraportabel bärbar dator som med en klassisk företagsinspirerad Lenovo-design på allvar ska ta upp kampen med de tunnaste datorerna på marknaden. Lenovo X1 mäter 21,5mm i profil och kan inte mäta sig med exempelvis MacBook Air storleksmässigt, men bjuder på en Sandy Bridge CPU och ett batteri som laddas till 80% på endast 30min.

Lenovo har lyckats klämma in en hel del trevliga funktioner i sin ultratunna dator och förutom sin 2,5 GHz dubbelkärniga Core i5-2520M processor har tillverkaren lyckats smäcka in en 13,3-tum LCD-skärm med så kallat Gorilla Glas för att göra datorn extra styktålig. Skärmpanelen har en upplösning på 1 366 x 768 pixlar.

Övriga specifikationer talar om 8GB RAM, en 160GB SSD samt SDXC-minneskortsläsare. I vanlig ordning utrustar Lenovo sin X1 modell med sitt klassiska tangentbord, fingeravtrycksläsare och den klassiska röda “styrpinnen”.

X1-RearView

Förutom sitt Sandy Bridge-ess har Lenovo X1 ytterligare en komponent som skiljer den mot många ultratunna konkurrenter. Datorn har utrustats med ny batteriteknik som förutom en tre gånger så lång livslängd som vanliga batterier även ska gå supersnabbt att ladda. Lenovo X1 sägs komme med runt 5 timmars batteritid, men när bränslet tar slut kan man ladda batteriet till 80% kapacitet på endast 30 minuter.

X1-FlatViewFromSide

Nackdelarna med Lenovo X1 och dess tunna design är att batteriet inte går att byta ut av användaren själv, men enligt tillverkaren ska man sköta detta åt kunden under nästa arbetsdag. Vilket förhoppningsvis inte sker i första taget med dess utökade livslängd.

Lenovo väntas använda sina nya batterier även i framtida Edge 220 och Edge 420-serier men först ut verkar X1 bli. När och till vilket pris datorn finns på butikshyllorna är ännu inte avslöjat då Lenovo själva inte uttalat sig officiellt om den nya modellen.

X1BatterySlide

Källa: Anandtech

Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
fackamato
13 Årtal sedan

Verkar bara en riktigt nice laptop, förutom på skärmen då. Alldeles för låg upplösning, som vanligt. 🙁

Tempel
13 Årtal sedan

ThinkPads brukar gå att beställa med olika skärmar. Iaf på IBMs tid var det så.

Jacob Hugosson
13 Årtal sedan

Med tanke på priset som cirkulerar som är på tok för högt borde Lenovo faktiskt kunna leverera bättre skärm det håller jag med om. Men har alltid gillat Lenovo så väntar på att få se den här nya batteritekniken i deras billigare modeller.

nilsrock
13 Årtal sedan

Lenovos Thinkpads brukar man kunna köpa med olika upplösningar. Priserna brukar kunna variera kraftigt också, beroende på vilken typ av garanti som ingår.

Angående skär så vore det intressant om det kunde komma fler laptops som har IPS-panel, men det är väl för mycket att hoppas.