Vi får höra mer och mer om Qualcomms kommande flaggskeppsprocessor Snapdragon 800 och de enheter som kommer använda sig av den. Näst ut är LG som tillkännagivit att man uppföljaren till Optimus G kommer använda sig av processorn.

Snapdragon 800 blir den kraftfullaste av Qualcomms nya flotta systemprocessorer, och kommer konkurrera mot bland annat Nvidia Tegra 4 och Samsung Exynos Octa i prestandasegmentet för mobila systemprocessorer. Under värmespridaren hittar vi dels fyra asynkrona Krait 400 CPU-kärnor och grafikkretsen Adreno 330, och allt som allt utlovar Qualcomm upp till 75 procent högre prestanda än Snapdragon S4.

Den nya processorn kommer dessutom utrustas med ett färskt LTE-modem som klarar av LTE Advanced för upp till 150 megabit per sekund nedlänk. Grafikkretsen klarar av att både spela in och spela upp video och annat material i 4K-format, eller upp till 3840 x 2160 pixlar.

Hittills har det dock varit glest med information om vilka modeller som faktiskt kommer använda sig av processorn. Igår rapporterade vi om att den ryktas ingå i nästa inkarnation av Microsofts Windows RT-baserade surfplatta Surface RT, vilket vi ännu inte kunnat bekräfta eller avfärda.

LG blir därför en av de första att officiellt utannonsera användningen av Snapdragon 800 i sin kommande uppföljare till Optimus G. Vi har ännu inte fått ta del av exakt vad sagda uppföljare kommer heta, utan bara att det kommer bli en flaggskeppsmodell från LG och att den blir en del av en ny serie Optimus G-telefoner.

Vad vi kan utröna från valet av processor är i alla fall att det kommer vara en högpresterande modell med stöd för snabbt LTE-nätverk. Det vore inte heller omöjligt att LG väljer att dra nytta av processorns 4K-möjligheter, men det är också möjligt att man väntar med sådana funktioner tills 4K-formatet är mer utbrett.

“We are pleased with continued collaboration with LG. Fully tailored and tightly integrated with the entire next G series platform, the new, best-in-class Qualcomm Snapdragon 800 processor will help deliver blazing fast web browsing, eye-popping graphics, seamless connectivity as well as an unmatched multimedia experience.” – Murthy Renduchintala, Qualcomm

Man utannonserar även att samarbetet mellan LG och Qualcomm även kommer sträcka sig till andra telefoner i den nya Optimus G-serien, men även här så är det inte mycket detaljer som framkommer. Det verkar dock som att vi kommer få se mer av specifikt Snapdragon 800 från LG, vilket antyder att den nya Optimus G-serien kommer omfatta en skara påkostade modeller.

Qualcomm har inlett masstillverkning av Snapdragon 800 och den kommer börja levereras under fjärde kvartalet. Det finns ännu ingen tidsram för nya Optimus G-serien, men en rimlig uppskattning vore att vi får se en ny modell kring årsskiftet eller under första kvartalet 2014. Det vore inte heller helt omöjligt att vi i samma serie får se LGs nya böjbara OLED-paneler som börjar skeppas under samma period.

Relaterade nyheter:


Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments