Design och kvalitetskänsla
En av de mest utmärkande detaljerna med den första generationens 3D-telefoner är deras väl tilltagna mått. HTC Evo 3D och LG Optimus 3D är två av de största lurarna på marknaden och anledningen är ganska enkel.
Som vi nämnde tidigare är 3D något som ska avnjutas på en stor bild och med de oundvikliga restriktioner som finns på smartphonemarknaden har både LG och HTC valt att satsa på en 4,3-tums skärm. Redan här lägger man ribban och när man sedan trycker in dubbla kameralinser och lite andra godsaker börjar det snabbt bli ännu svårare att hålla in midjemåttet.
Egenskap | HTC Evo 3D | LG Optimus 3D | Samsung Galaxy S II | HTC Sensation | LG Optimus 2X |
Mått(H x B x D) | 126x65x12,1 mm | 128,8x68x11,9 mm | 125,3×66,1×8,5 mm | 126,1×65,4×11,3 mm | 126x64x11 mm |
Vikt | 170 gram | 168 gram | 116 gram | 148 gram | 139 gram |
Vi kan väl kalla dem lika goda kålsupare där Evo 3D är något tjockare och något enstaka gram lättare, medan Optimus 3D istället har växt några millimeter både på bredden och längden.
Som tabellen ovan avslöjar är de betydligt kraftigare än andra stora premiumtelefoner på marknaden med HTC Sensation och Samsung Galaxy S II som tydliga exempel, två övriga 4,3-tums modeller som lanserats i år. Även vikten är väl tilltagen och båda 3D-lurarn väger exempelvis hela 44%+ mer än lättviktaren Galaxy S II.
HTC Evo 3D – LG Optimus 3D och Samsung Galaxy S II (I fallande ordning)
Telefonernas vikt och mått kommer dock från en stabil konstruktion och både HTC samt LG fortsätter att bjuda på en solid känsla rakt igenom. Vi såg hur HTC snålade på metallen i sin senaste superlur Sensation och i Evo 3D har man nästan helt slopat ädlare material. Plast är det som gäller i båda lurarna men den höga vikten gör att de som sagt känns riktigt rejäla.
Baksidorna på telefonerna har en nästan gummiaktig känsla och HTC har även lagt in små räfflor på större delen av skalet, något som gör att telefonen känns än mindre benägen att glida ur handen. Telefonernas dubbla kamerasensorer tar i övrigt upp ganska stort utrymmer och HTC satsar även på dubbla LED-lampor mot LG:s ensamma.
Ska vi vara lite kritiska blir LG Optimus 3D på snudd till lite väl stor i handen då telefonen både är något bredare och djupare än konkurrenterna med 4,3-tums skärm känns det nästan lite ansträngt att lägga handen runt telefonen. Vilket undertecknad gör med medelstora labbar. Evo 3D har med sin mer avlånga 16:9 formats skärm en slankare midja och är trots en fysiskt längre bildpanel även något kortare. Med samma bildyta känns det som att vi föredrar Evo 3D som blir lättare att greppa med handen, men i övrigt är byggkvaliten likvärdig.
Knappar och anslutningar
Båda telefonerna kommer med sin strömknapp och 3,5mm uttag placerat i ovankant av telefonen. Rakt igenom är det plastknappar som gäller och på höger långsida hittar vi överst deras volymreglage. Evo 3D har ett något större reglage som också är lite lättare att hitta med tummen.
Som 3D-telefoner har Evo 3D och Optimus 3D även varsin dedikerad 3D-knapp där man kan stänga av eller på 3D-funktionalitet i kameran eller som i LGs fall även öppna deras 3D-meny. LG kör på en tryckknapp medan HTC valt ett mindre skjutreglage.
HTC har ingen 3D-meny, men man har ett annat dragplåster, en dedikerad kameraknapp. Knappen som sitter på höger långsida är rejält tilltagen och kan användas för att både starta kameran och knäppa bilder, ett klart plus på en telefon vars egenproducerat 3D-material är en av de viktigaste materialkällorna.
De två telefonerna pryder sina framsidor med vars fyra touch-knappar för Android-navigering och det handlar som väntat om hem, sök, bakåt och menyknapparna, om än i lite olika ordning.
På vänster långsida hittar vi på Evo 3D en ensam MicroUSB/MHL utgång medan LG gör plats för både en vanlig MicroUSB-utgång samt en miniHDMI-anslutning.
Båda telefonerna har sin högtalarutgång på baksidan, Evo 3D gömmer sin väl i ramen runt de två kamerasensorerna medan Optimus 3D har två tydligare spår i nedarkant av telefonen. Rent teoretiskt bör Evo 3Ds högtalare aldrig kvävas på en plan yta, vilket vi ser större risk för i Optimus 3D. Men hur de presterar återkommer vi till.
HTC har även beslutat sig för att använda en mer klassisk antenndesign istället för att bygga vidare på den lösning man satsade på i Sensation. Då ledde man antennerna ut i skalet, vilket gav bra signal vid rätt förhållande, men samtidigt orsakade rejäla problem för vissa användare. På det stora hela ser vi detta som en positiv utveckling om inte annat för att bli slipper oroa oss för liknande problem med Evo 3D.
I övrigt hittar vi inga överraskningar under huvarna. Varsitt batteri där HTC Evo 3D i alla fall på pappret har ett övertag med en större kapacitet, även MicroSD-läsare samt SIM-läsare finns att hitta i båda modellerna.
HTC Evo 3D och LG Optimus 3D är faktiskt nästan överraskande lika när det gäller design och byggkvalité men återigen är det den taiwanesiska tillverkaren HTC som vi tycker drar det längsta strået. Millimetrarna man kapat på telefonens midja med sin mer avlånga skärm gör att den ligger bättre i handen, tillsammans med den dedikerade kameraknappen lyckas man knipa en knapp men ändå odiskutabel seger över sin konkurrent.
- Design och byggkvalité: Vinnare HTC Evo 3D
En mycket bra recension 😀 Dock förstår jag inte den här 3D hypen 😛
[quote name=”CiiD”]En mycket bra recension 😀 Dock förstår jag inte den här 3D hypen :P[/quote]
Är det verkligen en hype? I så fall mer bland tillverkarna än kunderna. Tror iaf inte någon av dessa lurar kommer sälja i några större kvantiteter
Ne det e sant men de försöker ialf få det till en woow effekt känns det som 😀
Tack CiiD, kul att testet uppskattas! Jag håller nog med er båda faktiskt, det är en hype, men mest något tillverkarna som sagt “Måste” få in i sina produkter. Jag tror varken LG eller HTC (den sistnämna har tom erkänt det) förväntar sig några större säljvolymer för dessa telefoner.Sen tycker jag det är fel att som många gör bara döma ut 3D-tekniken på det stora hela. Jag är övertygad om att 3D är här för att stanna, men att vi behöver bättre och glasögon fria tekniker överallt för att det på allvar ska få fart. Som det är nu blir… Läs hela »