Går du i tankarna att införskaffa en OLED-baserad LG-TV? LG erbjuder en rad olika modeller och i denna artikel ska vi gå igenom vad som skiljer de olika serierna från varandra.
Ska du köpa en OLED LG-TV kan det vara svårt att veta vilken du borde köpa. För många är svaret på den frågan väldigt enkelt: köp en CS6 eller C2. Det är riktigt bra TV-apparater för de flesta. Om du hittar CS6 för betydligt mindre pengar än en C2, ta den och köp ett bättre ljudsystem för pengarna. Men vad är egentligen skillnaden mellan de modeller LG erbjuder idag?
LG CS6 och C2
CS6 är en TV som inkluderar flera av de funktioner som C2 har. Det är till exempel mjukvaran och processorn från C2. Du får alltså moderna appar, ett snabbt gränssnitt och bra bildbehandling. CS6 har dock bildpanelen från C1, en modell från 2021. Det har helt ärligt minimal betydelse.
Enligt tester har den nyare bildpanelen i C2 en lite högre ljusstyrka. Skillnaden är dock 750 mot 800 nits i ett två-procentfönster. Det betyder att ljusa detaljer i HDR-scener kan vara lite ljusare med C2. Det är dock en minimal skillnad de allra flesta förmodligen inte skulle märka.
C2 är alltså lite bättre än CS6 sett till rena tekniska specifikationer. Däremot är CS6 fortfarande ett bra alternativ om du lyckas hitta en till ett bra pris.
LG A2 och B2
För den som vill spara mer pengar eller som har en striktare budger finns LG A2. Den kostar betydligt mindre men är också betydligt sämre. Här får vi en maximal ljusstyrka på 550 nits vilket jämfört med 650 nits hos CS6 är någonting man faktiskt skulle märka av om de jämfördes sida vid sida.
Ännu större skillnad gör faktumet att LG A2 bara har 60 Hz uppdateringsfrekvens. Det gör den till ett dåligt val för dig som vill spela Xbox Series X eller PS5 på den. Om du dock vill ha en enkel TV, kanske för sovrummet och gillar OLEDs bildegenskaper är LG A2 ändå ett helt okej val.
B2 kan vara bäst LG-TV för den budgetmedvetna
Härnäst har vi LG B2. Ibland säljs B2 för mindre än A2. Och då är B2 ett mycket bättre val. Den är betydligt billigare än både CS6 och C2 men erbjuder liknande bildkvalitet. Du får istället en långsammare processor och endast två av fyra HDMI-portar har stöd för HDMI 2.1 för att till exempel kopplas till en spelkonsol för att ge 120 Hz.
Om du ändå använder en extern låda för TV, och alltså inte behöver en snabb processor, kan B2 vara det bästa budgetalternativet beroende på pris. Kika med andra ord på B2 och välj helst framför A2 om du behöver dra ner på budgeten.
LG:s dyrare och mer påkostade modeller
LG G2 är en betydligt dyrare TV som också har en mer avancerad bildpanel som går upp till 1 000 nits. Den har också en väggmonterad design med en extern låda för alla kablar. Även om bilden är bättre än på C2, är det främst designen du betalar för här.
LGs senaste generation av OLED TV är tre-serien. Där har vi till exempel LG C3. Den är dock dyrare än C2 och nyheterna är helt ärligt minimala. C3 har stöd för DTS:X, som är ett avancerat ljudsystem, men det finns inga betydande skillnader i bilden. C3 är alltså inte en modell som kommer mer några betydande nyheter och kan lika gärna förbises.
Flaggskeppet LG G3
LG G3 är LGs nya flaggskepp och den är riktigt häftig. I storlekarna 55, 65 och 77 tum kommer den med en ny MLA-teknik, Micro Lens Array, som består av en uppsättning linser som är placerade över varje subpixel.
Dessa linser minimerar reflektioner inne i TVn så att den skickar mer av sitt ljus till dig som tittare. Det ger en ljusstyrka på 1 300 nits enligt tester utförda av hemsidan Rtings.com.
MLA gör i alla fall också så att TVn ser mycket bättre ut för sidan, perfekt om hela familjen ska titta på TV samtidigt. LG G3 erbjuder den största förbättringen av OLED på många år men den kostar också exceptionellt mycket pengar. Detta är bara en TV för dig som har för pengar så att det blir över.