Om vi skulle nämna ett av IFA 2015:s största teman så är det High Dynamic Range. LG har ett finger med i smeten och visar HDR med sina OLED-skärmar. Det finns fördelar och nackdelar med tekniken men nu har vi tagit en titt på företagets senaste TV för att se hur bra upplevelse HDR kan ge på en OLED-TV.
För fem år sedan var det 3D som gällde, för tre år sen var det 4K och UHD som gällde, nu är det HDR som gäller. Denna gången beskriver många tekniken som mer än en gimmick. Högre dynamiskt omfång ger generellt bättre bild eftersom fler detaljer kan återskapas i de ljusare och mörkare delarna av en bild. LG är ett av flera företag som satsar på tekniken och det gör de med hjälp av OLED.
Oändlig svärta
OLED är en intressant teknik ur ett HDR-perspektiv eftersom den erbjuder oändlig svärta. Eftersom individuella pixlar kan stängas av helt kan de också vara helt svarta, vilket ger skärmen större möjlighet att leverera detaljer i mörka scener. OLED-tekniken har fortfarande problem med att återskapa mörka scener på ett sätt som inte skapar så kallad banding men tekniken har i alla fall, i teorin, möjlighet att återskapa bättre detaljrikedom i mörka scener.
I jämförelse med LCD har inte OLED-paneler samma möjlighet att leverera höga ljusstyrkor. Detta betyder att OLED inte har samma möjlighet att leverera detaljrikedom i ljusa scener. Enligt LG kan människor lättare urskilja tonskillnader i mörka scener än i ljusa, vilket skulle betyda att OLED-teknik är att föredra.
HDR i TV:n men inget att se
Ett fåtal LG OLED-TV-apparater har redan stöd för framtidens HDR-teknik. LG påstår att alla OLED-apparater som har stöd för HDMI 2.0 a också har stöd för HDR. För nästa år betyder detta att företagets alla OLED-TV-apparater också kommer att vara HDR-kompatibla. Exakt vilka standarder som kommer att stödjas i framtiden är oklart i nuläget, vilket betyder att konsumenter som köper en HDR-TV från LG nästa år inte kommer att kunna visa något HDR-material på sin TV.
Fler nyheter från IFA:
- Zotacs Skylake-baserade Steam Machine är mindre och kraftfullare än din spelkonsol
- Virtuell verklighet med Playstation 4 – Project Morpheus hemliga vapen är två lysande glasstrutar
- Asus nya monsterrouter har åtta antenner – har fem gigabit total bandbredd
- Acer Predator Z35 är världens snabbaste skärm – Överklockas till 200 Hz
- Acer Predator 17 har optisk läsare som kan bytas ut mot extra fläkt
Jag är helt klart ett OLED fan. Det är vad jag saknar mest mellan min gamla Samsung S2 och min nya Sony Xperia Z3 Compact. Visst kan Xperian trycka upp en väldigt bra ljusnivå och har en väldigt bra IPS-skärm men det slår inte den djupa svärtan och kontrasten i en OLED. Särskilt då OLED gör sig väldigt bra i ljusa miljöer (utomhus/ljust vardagsrum dagtid) och därmed inte riktigt heller behöver de högsta nivåerna av ljusstyrka. Samtidigt gör bra svärta att man kan skruva upp ljusstyrkan utan att förstöra svärtan helt. Som t.ex. är min datorskärm (en IPS av ASUS)… Läs hela »
Om OLED-TV “bara” når 500-600 nits är nog inget större problem – min PC-skärm pallar ‘endast’ 350 nits enligt spec, och fetar man upp ljusnivån så högt blir man snabbt väldigt trött i ögonen. Vill inte veta hur det skulle vara att bli zappad med 1000 eller till och med ännu mer rätt in i näthinnan, förmodligen rätt obehagligt. Djup svärta är därmed helt klart den rätta vägen att gå skulle jag säga – med förbehållet att jag inte sett en enda TV-apparat med HDR ännu, så det blir ju bara spekulationer detta såklart. Förbehåll nummer två, då OLED-pixlar åldras,… Läs hela »
Just det där testet ser förskräckligt ut på Oled med allt vitt helt uppåt väggarna. Det som ska vara naturliga färger och hudtoner ser ut som jag vet inte vad. Hoppas detta inte är LGs framtid…
[quote name=”wesslan”]Just det där testet ser förskräckligt ut på Oled med allt vitt helt uppåt väggarna. Det som ska vara naturliga färger och hudtoner ser ut som jag vet inte vad. Hoppas detta inte är LGs framtid…[/quote]
😆 Det är just det som är grejen med HDR – det större färgdjupet, film klippet kör nuvarande standard (Rec. 709) och “klipper” alltså bort allt det goa.
Jag är också ett stort fan av bra svärta! Färger brukar också komma fram på ett helt annat sätt när inte bakgrundssvärtan är lite halvmörkt purpurgrå.
En av dom stora anledningarna att laptopköp kunnat kännas smått melankoliska när man kanske råkar dra en nitlott på skärmen (för i mitt tycke har det ändå funnits väldigt bra skärmar i minst 10 år, men få tillverkare har valt dessa). Allra värst blir det om man smäller upp 15 lök (eller mer) på en business-notebook som råkar ha en sådan kass skärm och detta purpurgråa fenomen och dåliga betraktningsvinklar ska tortera helhetsupplevelsen.
Jag hade en sony lcd som visade mycket djup svärta. Problemet var att allt mörkt var svart vilket gjorde att det var mycket jobbigt att titta på filmer. Det slutade med att man skruvade upp ljuset för att få fram tonerna vilket gjorde allt grå-dassigt. Flera apparater skruvar upp färgerna för att de ska se grannare ut men precis som många andra ser jag det som viktigast med färg-korrekthet och naturliga färger