Under gårdagens Linuxcon gav Linux skapare Linus Torvalds ARM-arkitekturen en känga, och menade på att det var ett oorganiserat hopkok av kretsar. Han menar på att de framstående ARM-tillverkarna utvecklar krets, efter krets och slänger dem på marknaden i hopp om att de ska säljas något som gör det svårt att stödja alla ARM-arkitekturer i Linux Kerneln.
Vi hör med jämna mellanrum att folk klagar på x86 och hur ineffektiv arkitekturen är mot mycket nyare alternativ. Med tanke på att x86 är baserat på någonting från 70-talet kan man tycka att det inte är så märkligt, men någonting som gäller mellan AMD, Intel och även VIA är att de bygger på en standardiserad x86-standard.
Linus Torvalds säger att avsaknaden av standardisering på ARM-kretsar och enheter gör det svårt att säkerställa stöd hårdvara baserad på ARM i Linux. Det här gör x86 mycket effektivt och enklare att stödja då det finns en gemensam standard mellan tillverkarna.
“No concentrated effort to have a framework for things… since we try to support a lot of the ARM architecture, it’s been a painful thing for me to see, look at the x86 tree and ARM tree and it’s many times bigger. It’s not constrained by this nice platform thing, it just has random crap all over it. And it was getting to me[…] I just snapped, and instead of running around naked with a chainsaw like I usually do, I started talking to people and a lot of people admitted it’s a problem.”
Linus säger dock att situationen börjar bli bättre, och påpekar även att ARM är en mycket lovande plattform. Han säger även att problemen med ARM beror på att det aldrig har behövts en gemensam standard/plattform, då ARM aldrig haft PC:n.
Nästa år ska Windows 8 släppas, med stöd för ARM och som det ser ut idag kommer inte alla ARM-kretsar stödjas utan enbart de som Microsoft godkänner och kan certifiera. Chansen är mycket stor att det är av just denna anledning, men ska vi tro på Linus Torvalds är det ett problem som kommer lösas med tiden när alla tillverkare börjar inse att det krävs en gemensam standard.
Källa: TheInquirer
Samma problem finns redan inom andriod.
Se bara på Honeycomb som först vid version 3.2 stödjer de nya arkitekturerna som utvecklats efter åldrande tegra2 .
Helt klart kommer det behövas en standardisering av ARM kretsarna, men det kommer även innebära att dom blir låsta på samma sätt som x86 är idag.
Hur många varianter av Linux har skrivits då?
OK, jag fattar väll ingenting antar jag (som ursäkt till alla Linuxnördar).
Helt klart positivt att det tas upp på allvar och att Linus Torvalds formulerar sig som en gud gör ju inte saken sämre! 🙂Men som Aster skriver, det är ju rent ut sagt tragiskt att det tagit ett halvår för Honeycomb att hitta ut på andra ARM-kretsar än Tegra 2, det gör det svårare för Google att utnyttja sin öppna plattform i kampen med t.ex. Apple och iOS. Tror att vi de närmaste åren kommer få se flera företag som hoppar av ARM-marknaden när konkurrensen blir för tuff. Det blir nog lite naturligt urval där så att en standardisering i… Läs hela »