Litet, blått och kraftfullt med Core i7-6950X – möt NHW:s nya arbetsdatorer

6

Vår kärlek för kraftfull hårdvara återspeglas på kontoret när vi bygger nya arbetsmaskiner för videoproduktion och multitasking med tiokärniga Core i7-6950X.

Med ett utökat fokus på videomaterial kände vi på Nordichardware-kontoret att vi behövde fräscha upp en aning på skrivborden, dels för att våra nuvarande arbetsmaskiner känts undermåliga för de krav vi har idag och dels, dels för att vi vill ha en framtidssäker grund vi kommer kunna använda länge och dels, såklart, för att det är bland det roligaste vi vet att bygga kraftfulla datorer.

Mer video – högre krav på hårdvaran

Våra tidigare arbetsmaskiner har hängt med ett tag, och inte minst har chefredaktör Karmeheds trogna skrivbordstraktor uppvisat tidiga demenstecken, med blåskärmar och svordomar som följd. Undertecknads maskin byggdes ihop med diverse lösa delar som fanns till hands när jag började arbeta från kontoret, och har därefter helt enkelt följt med så länge som den gjort det den skulle. Ingen av dessa maskiner har helt enkelt hållit måttet för vad vi ställer för krav på vår arbetsplattform år 2016.

Därför passade vi på att pussla ihop varsin helt ny arbets- och renderingsdator, med moderna komponenter och anpassade för de behov vi har som en redaktion som arbetar allt mer med video.render_machines_table_banner

NHW:s arbetsdatorerKomponenterPris
ProcessorIntel Core i7-5960X/6950XProduct price/Product price
ModerkortAsus X99-M WSProduct price
GrafikkortSapphire Radeon R9 NanoProduct price
RAM32 GB Corsair Vengeance LPX DDR4Product price
LagringIntel 750 800GBProduct price
ChassiRaijintek StyxProduct price
NätaggregatCorsair HX750iProduct price
KylningCorsair Hydro H100i GTXProduct price

Utöver de uppenbara kraven på bra flertrådsprestanda och gott om minne för multitasking och rendering så har vi velat ha mindre maskiner som bättre smälter in med inredningen på kontoret och lämnar mer ledigt utrymme på skrivbordet. Chassivalet föll på Raijinteks mATX-låda Styx i blåanodiserat aluminium.

Invändigt valde vi Intels högprestandaplattform med styrkretsen X99, just för att tillgodose kraven på hög flertrådsprestanda. Vi använder oss av det kompakta arbetsstationsmoderkortet X99-M WS, den åttakärniga toppmodellen ur Intels Haswell-E-familj (Core i7-5960X), 32 gigabyte DDR4-minne och AMD Radeon R9 Nano som primärt agerar accelerationskort med OpenCL. Lagring sker på Intels PCIe-SSD 750, med 800 gigabyte lagringsutrymme.

Medan vi överlag är nöjda med resultatet gick inte bygget helt utan farthinder och alla komponentval var inte helt utan skavanker; chassit faller oss i smaken funktionellt och estetiskt, men hade mått bra av bättre kabeldragningsmöjligheter. Kylaren klarar av att skyffla en hel del värme, men både pump och fläktar kunde varit tystare.

Tiokärnig uppgradering och överklockning

I samband med att vi testade Intels nya tiokärniga flaggskepp, Core i7-6950X, passade vi på att uppgradera en av maskinerna med vårt testexemplar – som vi konstaterade i vårt lanseringstest är i7-6950X den nya kungen av flertrådsprestanda utanför Xeon-familjen. Med den nya processorn monterat gjorde vi även en snabb prestandajämförelse med ett Premiere-projekt som kodas i Adobe Media Encoder mellan de två modellerna, både med och utan överklockning.machines_front

i7-5960X (stock) i7-5960X (4,5 GHz) i7-6950X (stock) i7-6950X (4,3 GHz)
Adobe Media Encoder 7 min 39 sek 5 min 50 sek 6 min 48 sek 5 min 32 sek

Jämför vi processorerna vid basfrekvens ser vi en tydlig förbättring med den tiokärniga modellen. Dock är den relativa prestandaförbättringen mindre när vi överklockar båda modellerna till högsta stabila frekvens för respektive exemplar – troligtvis för att grafikkortet hjälper till att avlasta vid renderingen.

Fler uppdateringar från NHW-redaktionen

Det var allt för den här uppdateringen från NHW-kontoret, och inom kort kommer vi på allvar börja sätta maskinerna i arbete med videorendering och annan produktion. Håll utkik på Nordichardware och prenumerera på vår Youtube-kanal för fler uppdateringar, dels direkt från testlabbet och kontoret men även från våra mängder av reportage från flera av världens största teknikmässor.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gustav Gager
Admin
8 Årtal sedan

Det där chassit är ju grymt snyggt! Grymt bygge. Kanske ska börja sälja dem? 😛

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Gustav Gager

Tack Gusten, det passar faktiskt riktigt fint på kontoret och innehållet gör det inte sämre! 😉 Kanske får ge mig på att ljuddämpa det lite framöver men det lär bli ett jäkla projekt på baksidan där det är trångt så in i helv*te!
Ja lite “NHW-paket” kan vara en plan framöver helt klart.. 🙂

DST
DST
8 Årtal sedan

kul med annorlunda byggen än just sommar å vinterdatorer som “grannkanalen” sweclockers gör.
Hade varit coolt att se olika byggen, i olika formfaktorer å så.

iaf, kul å nu när man ser T-shirtar med Make Amd great again så e det passande med: Make Nordichardware Great Again! 😀

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  DST

Kul att bygget uppskattades av ändra än oss själva också DST 🙂
Vi ska nog få till lite andra byggen också framöver, som du säger – olika formfaktorer men även ändamål är viktigt!

Haha bra tips på T-shirt DST, även om jag med min helt opartiska åsikt givetvis tycker att NH redan är great! 😉 Men vi ska bli Greatare! PS. Patent taget på det ordet! 🙂

Morkul
8 Årtal sedan

NH visar fingertoppskänsla och visar hur extrem version av hur trenden av nybyggens ser ut just nu. För några år sedan skulle alla ha stora chassin, sådana säljer knappt längre utan nu är det allt mindre och mindre chassin som säljer.

Riktigt roligt att se ett så pass maxat bygge i litet format.

Anton Karmehed
Admin
8 Årtal sedan
Reply to  Morkul

Tack Morkul, vi är nöjda med avvägningen! Det är en tuff utmaning att få till mycket kraft i slimmat format och därför är det också roligare att ge sig på ett sådant bygge!
Nästa mål blir nog att göra systemet ännu tystade, vi får se exakt hur vi löser det dock. Hoppas kunna återkomma med det! 🙂