TEST Logitech diNovo Mini är ett så kallat multimediatangentbord som är tänkt att användas främst i vardagsrummet framför din TV och HTPC. Med ett extremt litet format och en integrerad pekplatta ska detta minimalistiska tangentbord ge dig full kontroll över din digitala underhållning.
Utbudet av tangentbord för att styra en HTPC är på en och samma gång både stort och litet. Stort därför att det finns en uppsjö av tillverkare och en mängd tangentbord, men samtidigt litet därför att många av tangentborden påminner om varandra.
Ett tangentbord som absolut sticker ut från mängden är dock diNovo Mini från Logitech.
Tangentbordet har fått många anhängare och sticker ut både med det lilla format och sitt utseende. Vilket är en stor anledning till att diNovo mini i skrivande stund står rankad etta på prisjakt.nu i produktkategorin ”Möss & tangentbord”. Detta trots att Logitech lanserade tangentbordet för drygt 2,5 år sedan.
Något annat som sticker ut är också priset, cirka 1 100 kronor får man punga ut med om man vill köpa ett. Frågan är om diNovo mini verkligen levererar något annat än design och om den är värd sitt pris.
Logitech diNovo mini – Specifikationer | |
Tangenter | 63 bakgrundsupplysta tangenter Specialknapp för Windows® Media Center |
ClickPad (pekplatta) | 25-millimeters integrerad ClickPad med två användningsområden. Fungerar både som pekplatta och som en 4-vägs riktningsknapp Tumstyrd knappsats. |
Bakgrundsbelysning | Bakgrundsbelysning för två olika lägen: orange när pekplattan används och grön när mediefjärrkontrollen används. En ljussensor läser av hur ljust det är i rummet och stänger vid behov av bakgrundsbelysningen för att spara energi. |
Anslutning | Trådlös Bluetooth® 2.0-teknik Punkt-till-punkt-teknik, förinställd för DiNovo minitangentbord. (Fungerar inte som en hubb.) |
Strömförsörjning | 30 dagar (batteritid) Fullständig laddning: Tar cirka 4 timmar. Snabbuppladdning: 10 minuters laddning räcker för en dags användning. Litiumjonbatteri (950 mAH) |
Mått | 152 mm x 90 mm x 27,5 mm (med locket stängt) 152 mm x 90 mm x 65 mm (med locket öppet) 59,5 mm x 18,5 mm x 9,1 mm (mottagarens storlek) |
Vikt | 170–175 g (inklusive batteriet och mottagaren) 7 g (mottagarens vikt) |
Innehåll | Logitech® diNovo Mini™ USB-ansluten minimottagare# Nätadapter Program-cd med hjälp och riktlinjer för en god arbetsmiljö Användarhandbok Rengöringsduk Heltäckande produktsupport |
Systemkrav | Pc med Windows® XP eller Windows Vista® eller Windows® 7 USB-port Kompatibel med PLAYSTATION®3. |
I en grönsvart förpackning avsedd för den nordiska marknaden – svenska, danska, norska och finska på förpackningen – kommer vårt testexemplar av diNovo mini (härefter enbart ”diNovo”).
Under locket ligger det en liten låda som innehåller användarhandbok, cd med programvara och en liten putsduk. Redan här sätter Logitech ribban högt då förpackningen andas elegans och allt annat än dussinvara. Under den fyrkantiga inre lådan ligger sedan själva tangentbordet, och därunder övriga tillbehör – vilket i och för sig är begränsat till batteri, batteriladdare och bluetooth-mottagare.
Helhetsintrycket är mycket gott och förväntningarna höjs därför ytterligare ett par snäpp innan användning.
DiNovo är verkligen inget stort tangentbord, utan mäter alltså endast 152 mm x 90 mm x 27,5 millimeter – vilket gör att det inte är mycket större än en normal plånbok. Formen påminner en del om en förvuxen iPhone men utan bildskärm. Själva tangentbordet med knappsats finns under ett uppfällbart lock.
På undersidan sitter en lucka för det uppladdningsbara batteriet, och där finns även knappen som används för att ansluta diNovo via bluetooth. Omkopplare för användning med PS3 finns och det går det också att läsa ”Made in China” under luckan.
DiNovo är verkligen ett litet tangentbord. Det är faktiskt så litet att det knappt går att kalla det för ett tangentbord. Kanske skulle det vara mer rättvist att benämna det som en HTPC-fjärrkontroll med tangentbordsfunktion.
Tangentbordslayouten är i alla fall QWERTY, men det lilla formatet märks direkt då ”Å” och ”Ä” inte har fått egna tangenter, utan får dela tangenter med andra symboler. Numeriskt tangentbord är bara att glömma.
Å andra sidan märks anpassningen till mediafunktioner omedelbart – mediaknappar finns, scrollknappar likaså och även en dedikerad knapp för att starta Windows media center.
Musen styrs av en touchpad placerad i det övre högra hörnet och högerklickar gör man med en knapp placerad uppe till vänster. Det innebär att diNovo sin lilla storlek till trots ändå måste manövreras av två händer samtidigt.
Knapparna är många men ändå inte tillräckligt för att motsvara allt på ett normalstort tangentbord.
Batteritiden är också mycket bra. Det är långt mellan laddningarna och när det väl krävs går det mycket smidigt med den medföljande laddaren.
DiNovo ligger stiligt och snyggt på vilket vardagsrumsbord som helst. Uppkopplingen via bluetooth är mycket stabil och har inte fallerat en enda gång under vår testperiod. Vi har testade den mot Nordic Hardwares AMD-baserade (780G) HTPC-rigg med Windows 7(64) med Windows media center, XBMC med mera installerat.
Den lilla mottagaren som kopplas till datorns USB-port ger en stabil uppkoppling. |
Det funktionsmässigt mest intressanta är ett skjutreglage precis till vänster om touchpaden. Med den kan tangentbordet skifta mellan två lägen – ett tangentbordsläge och ett annat tänkt som mediacenterläge. Skillnaden är främst att i det första läget styr touchpaden musen medan den i det andra läget istället fungerar som en ”clickpad”, som motsvarar ett tangentbords piltangenter.
Det är visserligen lite omständligt att koppla fram och tillbaka men det ändå en väldigt vettig funktion. Det går dessutom att strunta i omkopplingen genom att tillfälligt hålla ner ”N?”-knappen i respektive läge för att få fram det andra lägets funktioner.
Att diNovos knappar/tangenter är bakgrundsbelysta är också en snygg funktion som känns helgjutet till hemmabiomörkret. Belysningen skiftar dessutom mellan två olika färger beroende på vilket av de två lägena den är inställd på.
Överlag är diNovo mycket smidig och trivsam att använda och den känns väldigt gedigen som styrenhet. Det finns helt enkelt mycket att tycka om när det gäller diNovo. Men det finns också saker som tydligt visar att det lilla formatet har sina begränsningar.
Både en mediaknappar och en dedikerad knapp (höger bild) för att starta Windows media center finns på diNovo. |
Tangentbordet går visserligen att använda för att skriva med, men knapparna är så små att det på sin höjd känns vettigt att fylla i sökord och webbadresser eller att döpa om filer. Allt längre skrivande blir nästan som att SMS:a. Eftersom det inte finns dedikerade knappar för Å, Ä och Ö blir även det ett hinder. Det känns också lite fel att man måste ta till båda händerna för att använda tangentbordet effektivt eftersom poängen med ett riktigt litet tangentbordet går lite förlorad då.
Som diNovo ser ut innan skyddsplasen tagits bort. De tre knapparna uppe till vänster, närmast knappen “OK” går att programmera.
Med den medföljande programvaran går det att programmera tre knappar med enklare funktioner som att ett visst program startar med en knapptryckning eller liknande. Men mycket mer än så är det inte. Det hade kunnat vara bättre.
Tangentbordet diNovo Mini från Logitech är litet, snyggt och trevligt att använda. Batteritiden är bra, uppkopplingen stabil och funktionerna bra anpassade för en HTPC. Upplysta knappar är verkligen ett ett plus i hembiomörkret. Att den är så liten är en klar fördel för vardagsrumsbordet men innebär samtidigt att själva tangentbordsfunktionen har sina begränsningar. Dessutom är diNovo mini med ett pris på drygt ettusen kronor relativt dyrt i förhållande till andra alternativ.
Ändå är den inte svår att rekommendera. Det är en produkt för den som tar sin HTPC/Hembio på allvar. Varför lägga pengar på dyr hårdvara och dyr inredning för att sedan sitta med ett smäckigt tangentbord som passar bättre på kontoret. Å andra sidan är diNovo mini kanske inte något att investera i för den som struntar i det estetiska. Det är egentligen inte heller några märkvärdig funktionerna som tangentbordet har – mediknappar med mera är inte svårt att hitta – utan det som gör att det funkar är just kombinationen av användarvänlighet och den lilla och smarta designen.
Kanske faller inte heller touchpaden alla i smaken. Vissa kanske föredrar en styrkula istället. Men diNovo mini är ändå en klar vinnare i längden. De positiva sidorna är så pass bra att det väger över det negativa. Det går heller inte att bortse från designen, vilken gör att diNovo mini verkligen känns som en produkt för ett vardagsrum och inte ett modifieret gammal kontorsredskap. Framför allt storleken kombinerat med de vassa funktionerna gör diNovo mini så lyckad. Lägg därtill stabil uppkoppling och bra batteritid och det finns inte mycket kvar att anmärka på – förutom priset då.
Fördelar: + Bra funktioner Nackdelar: – Priset |
Tycker inte USB mottagaren var så liten jämfört med de försvinnande små micro USB (bra om man tex har en laptop) men kan ha att göra med att den laserades för 2 år sedan, så varför recensera denna först nu?! 😕
Du har ju rätt i att USB-mottagaren är klart större än den nya generationens modeller, spelar ju mindre roll i detta fallet då det handlar om ett tangentbord för stationära system. Men ska se till att se över det i recensionen. Vårt mål är att ge en bra överblick på alla marknader vi täcker. Logitech diNovo Mini är, som vi nämner i artikeln, en långt ifrån ny produkt. Men när vi nu börjar kika mer på multimediamarknaden så hade det känts som tjänstefel att inte recensera det populäraste multimediatangentbordet på marknaden, som faktiskt fortfarande står sig riktigt bra.Nu har vi… Läs hela »
Ett sånt har jag kunnat tänka mig att ha om det inte vore för det där sjukt fula locket. Nej det blir nog det där lilla tangentbordet från Keysonic om det visar sig vara bra.