SandForce är en av de absolut mest använda SSD-kontrollerkretsarna på marknaden och nu visar tillverkaren LSI att deras kontroller även är redo för nästa generations flashminneskretsar. Under Computex kopplade man sin SandForce-kontroller till NAND-chip tillverkade med 19nm.
LSI bekräftade att 19- och 20-nm NAND ska gå i massproduktion väldigt snart. Något vi själva fick indikationer på i en intervju med minnestillverkaren SanDisk tidigare i våras. De nya NAND-flashkretsarna ska ta över efter dagens 25nm- chip och göra det möjligt för tillverkarna att sänka tillverkningskostnaden och i slutändan även totalpriserna på SSD-enheter.
Under Computex visade LSI sin SandForce SF-2281 kontroller kopplad till både 19nm Toggle DDR NAND från Toshiba och 20nm ONFI NAND från Intel och Micron (IMTF). Prestandasiffrorna som presenterades var inget att skryta om men med läs- och skrivhastigheter på 500 MB/s samt 60 000 IOPS vid skrivning av små slumpmässiga filer är man på paritet med vad dagens SandForce-enheter presterar.
SandForce SF-2281 kontroller flankerad av 20nm NAND-minneschip från Intel och Micron.
Den stora vinsten med mindre tillverkningsteknik är att varje kiselplatta rymmer fler NAND-kretsar och att kostnaden per tillverkad krets sjunker. Men detta stämmer bara så länge tillverkningskvaliten är hög och samtidigt har NAND-minneskretsar visat andra problem i takt med att tillverkningstekniken krymper, bland annat förkortad livslängd. Detta är dock något både LSI och minnestillverkarna motverkar med olika tekniker och optimeringar. Den stora förhoppningen är att vi under slutet av året kan börja se fler kraftfulla SSD-enheter med priser på under 7-8 kronor per Gigabyte. Något som skulle ge bland annat 256GB modeller en bra bit under 2 000 kronor och 128GB enheter på runt 800-900 kronor, men exakt hur mycket slutkonsumenterna kan dra nytta av de lägre tillverkningskostnaderna är ännu oklart.
Intressant var också att LSI öppnade för andra datagränssnitt under nästa år. SATA är det som gäller för 2012, men PCI Express ser ut att vara mer intressant för framtiden och med tanke på att SATA 6,0 Gbps gränssnittet redan är ganska hårt pressat av dagens SSD-enheter låter detta inte som en oväntad utveckling.
Källa: TechReport
128or går ju redan att hitta för under 900…
Varför PCIE när thunderbolt kan användas? åtminstone för oss konsumenter. Det skulle vara bra för laptops.
Thunderbolt = PCI Express och DisplayPort i en kabel. Det är dessutom ett proprietärt gränssnitt från Intel främst till för att ansluta externa enheter. Sen ska vi inte prata om kostnaderna, jag har inga exakta siffror men cirka 20 dollar på Thunderbolt-krets är det som gäller. Lägg sedan till att tillverkarna vill ha vinstmarginal på det.
SATA kommer förbli standard en tid framöver, jag ser ingen nytta av PCI Express förutom i högpresterande lösningar för arbetsstationer/servrar.
TB lär bli mer nischat än FW.