LSI lovar 1,8 gigabyte per sekund med nya Sandforce SF3700

3
artikelbild

Efter en ganska lång tids väntan har det nu blivit dags för LSI att avtäcka nästa generations Sandforce-kontroller för flashlagring. Resultatet är en ny serie Sandforce-kontrollers vid namn SF3700 som är tänkt att användas för både PCIe och SATA och skalas över flera pris- och prestandaklasser.

Sandforce-kontrollern har gått under LSI-flagga sedan tidigt förra året då företaget med samma namn blev uppköpt av LSI och integrerat som dess flashlagringsdivision. LSI meddelade även under CES förra året att den tredje generationens Sandforce-kontroller var på väg, men vi har fått se och höra ganska lite om den sedan dess.

Tredje generationens Sandforce

Nu är kontrollern i fråga äntligen officiell och får namnet SF3700. Det rör sig om ett betydligt större steg från förrra generationen än vad tidigare SF2200 hade från sin föregångare SF1200, och SF3700 ska vara omdesignad från grunden med en ny arkitektur. Men likt tidigare Sandforce-modeller har företaget siktat på en väldigt modulär design för att passa många typer av enheter.

kontroller

Kontrollern är indelad i tre delar, front-end, kärnan och back-end, varav vi bör se variationer främst av först- och sistnämnda. I front-end finns det stöd för både PCIe och SATA 6Gbps, så att enheten kan användas både för traditionella SATA-gränssnitt, men även skalas till allt från nya små PCIe-formfaktorer som M.2 (tidigare NGFF) eller stora lagringskort över fullstora PCIe X4-platser för stationära datorer.

I back-end hittar vi dessutom stöd för många olika typer av flashlagring över totalt nio NAND-kanaler. Kretsen har stöd för både Toggle och ONFI-NAND, och klarar av både SLC, MLC, eMLC och TLC i flera olika tillverkningsprocesser.

markets

Fyra olika modeller har än så länge visats upp, som siktar på olika typer av enheter och prisklasser. Längst ner i kedjan hittar vi SF3719 främst för integsmodeller på den mobila marknaden. Ovanför den hittar vi SF3729 för mainstream-segmentet och små stationära datorer eller bärbara datorer. Båda dessa modeller siktar på M.2-formfaktorn och SATA eller PCIe X2. Vi har även SF3739 för entusiaster eller arbetsstationer, med PCIe X4 och tänkt att användas i traditionell 2,5-tumsformfaktor eller M.2. Högst upp finns SF3759, den mest skalbara varianten för servrar eller tunga arbetsstationer med anslutning helt över PCIe.

1 800 megabyte per sekund över PCIe

LSI har även uppgett siffror på ungefär vad vi kan förvänta oss av den nya enheten över SATA respektive PCIe. Vi sammanfattar den uppskattningen i tabellen nedan.

LSI Sandfroce SF3700 – “Worst case scenario”
Gränssnitt PCIe 2.0 X4 SATA 6Gbps
Slumpmässig läsning 150 000 IOPS 94 000 IOPS
Slumpmässig skrivning 81 000 IOPS 46 000 IOPS
Sekventiell läsning 1 800 MB/s 550 MB/s
Sekventiell skrivning 1 800 MB/s 502 MB/s

Det verkar som att LSI ser till att optimera kontrollern efter de värsta omständigheterna, i det här fallet data med hög entropi som därmed är svårare att komprimera, snarare än de bästa omständigheterna endast för att få skyltsiffror. Det återstår såklart att se hur kontrollern faktiskt presterar vid implementation i produkter, men om riktlinjen vi fått stämmer så bör vi kunna räkna med något högre prestandasiffror vid användande av data med låg entropi.

LSI har även lagt mycket krut på att ge låg latens till kontrollern, och man utlovar att SF3700 ska kunna nå 99,99 procent av sin maximala hastighet inom 170 millisekunder. Man siktar även på konsistent prestanda, någonting som var utmärkande för SF2200-serien.

Durawrite, SHIELD och RAISE

Likt tidigare serier har LSI även kvar Durawrite-tekniken som använder sig av automatisk komprimering för att minska mängden skriven data till enheten. Det är tänkt att ge högre hastigheter med lägre strömförbrukning och även en längre livstid. I och med att tekniken bygger på komprimering är den som mest effektiv på data med låg entropi där det är lättare att hitta mönster.

shield_ecc

SF3700 kommer även innehålla teknikerna RAISE och SHIELD. Sistnämnda är LSIs teknik för felkorrigering som dynamiskt justeras längs med enhetens livslängd, med algoritmer anpassade för kortare responstider på en ny enhet där felen kommer glest, för att sedan applicera mer aggressiva algoritmer på äldre enheter som blir mer felbenägna. RAISE är istället en teknik för extra redundans på disken för att skydda data ifall SHIELD inte skulle klara av att förhindra ett fel.

För närvarande skickas kretsar till OEM för testande, så det lär dröja ytterligare några månader innan vi får se SF3700 i faktiska enheter. Men vi måste säga att LSI har fått oss att höja på ögonbrynen, och med den modulära designen för flera formfaktorer och gränssnitt och trevliga utlovade prestandan kan 2014 bli ett väldigt intressant år för flashlagring med Sandforce tillbaka på spelplanen med nya muskler.


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
this
11 Årtal sedan

Efterlängtad comeback, behöver få in lite fler fräscha kontrollers. Samsung lär väl komma med något nytt snart också om de följer tidigare lanseringar.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Tyvärr så är vi fortfarande väldigt begränsade av SATA. Kruxet är att den nya kontrollern stöder endast PCI-E 2.0. Vilket i praaktiken innebär 1Gbit/s för SATA Express. Vilket inte är sååå mycket mer än dagens 600 Mbit/s

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

LSI är kraftfulla.
Minns att dom förvärvade Agere för några år sen.