Mageia tar form, ett nytt Mandriva föds

5
LXF1.roundup.mandrake-2

Ni som har stenkoll på Linux-världen är säkert väl medvetna om den cirkus som varit Mandriva, men för de som inte vet tänkte jag skriva ihop ett inlägg om en distribution som kommer av den och som jag hyser stora förhoppningar om, Mageia. Inte så mycket för att den har en ganska mogen plattform att stå på från dag 1, utan för att den drivs av den typ av människor jag gillar bäst; eldsjälar.

Året var 1998 och ett gäng franska Linux-programmerare bestämde sig för att göra en “fork” på Red Hat 5.1. De döpte sin distribution till Mandrake Linux och valde att satsa på KDE som grund för den grafiska miljön. Mandrake gick ganska snabbt i sin egen riktning och etablerade sig som sin egen distribution klart särskild från Red Hat.

Mandrake Linux 7.0, bild från tuxradar.com

Mandrakes fokus låg på att göra en mer användarvänlig form av Linux, vilket känns som ett ständigt återkommande tema för “forks” av större distributioner. Under 2004 bytte distributionen namn till Mandrakelinux efter att de förlorat ett rättsmål där ett annat företag ansåg sig äga rätten till namnet Mandrake i USA. Mandrakelinux var nu i högsta grad ett företag med vinstintressen, även om just vinst var något av ett problem.

Mandrakesoft gick vidare och anförskaffade brasilianska Linux-utvecklarna Connectiva under 2005 och i och med det bytte man även namn Mandriva, både företag och distribution. Året efter det hamnade företaget i trångmål och fick avskeda många, inklusive en av grundarna Gaël Duval, vilket slutade i rättsak, men problemen fortsatte även efter det för Mandriva. Man fick söka extern finansiering flera gånger och det gick inte riktigt runt på egen hand.

Under 2009 skedde nästa massuppsägning, vilket då även inkluderade stora delar av utvecklarna som var anställda vid dotterbolaget Edge-IT. Det sägs, vilket jag inte kan bekräfta helt, att dessa utgjorde i stor del den kodande och drivande delen av Mandrivas utvecklare, vilket betydde att Mandriva stod till väldigt stor del utan engagerade programmerare. Om det är något en Linux-distribution i utveckling behöver är det engagerade programmerare.

Mandriva2010eng
Mandriva 2010.1 KDE

Utifrån sett var detta klart oroande för mig, och andra, eftersom jag ofta provat Mandriva vid deras nysläpp och märkt att de gått framåt varje gång, även om det också märktes att de hade svårt att hinna med andra distributioner, ex. Ubuntu och dess olika derivat. Det visade sig dock att utvecklarna från Edge-IT inte tänkte ge upp så lätt.

Istället för att bara ge upp och gå vidare satte sig en grupp och bestämde sig för att försöka samordna så många som möjligt och börja på en “fork” av Mandriva för att kunna jobba vidare på den kod som de slitit så mycket på redan. Mageia bildades rent formellt i september 2010 och under de senaste månaderna har organisationen finslipats och utökats.

Medan Mandriva sliter med att hitta pengar och pendlar mellan statusarna “Till Salu” och “så gott som bankrupt” kommer Mageia jobba som en icke-vinstdrivande organisation eftersom utvecklarna var mycket tydliga med att de INTE vill styras av vinstintressen och stress över att hitta nya pengar till att kunna möta aktieägare och kunders krav.

Målen som sattes upp i September 2010 var:

  • Göra Linux och “Free and Open Source Software” (FOSS) enkelt att använda för alla;
  • Erbjuda integrerade program för att göra systeminställningar;
  • En stark integrering mellan grund, skrivbord (KDE Plasma / GNOME) och program; speciellt förbättra integration av tredje-partsprogram (gratis och proprietär);
  • Satsa på nya arkitekturer och formfaktorer;
  • Utökad förståelse för datorer och elektronik bland användare.

Mageia är grekiska för “Magi” och även om det kanske är för tidigt att säga att den är magisk, hoppas jag i alla fall att Mageia kan gå vidare och göra vad Mandriva misslyckats med; bygga och utveckla en riktigt användarvänlig distribution utan att hämmas av ständiga ekonomiska problem.

Den första alpha-versionen är tänkt att komma nu i januari. Om ni inte orkar vänta på den kan ni prova PCLinuxOS som är en annan “fork” av Mandriva som satsar på en Windows-lik upplevelse och helt klart värd att prova för den som är ganska grön på Linux.

pclinuxos-2010
PCLinuxOS 2010
Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Lord_Kvadd
Lord_Kvadd
13 Årtal sedan

Bra skrivet!

Varje gång jag ser Linux-screenshots så blir jag otroligt sugen på att skippa Windows och lägga in en trevlig dist igen. Men det är ju inte överdrivet lätt att köra Visual Studio och MS SQL-server i Linux tyvärr. 🙁

rmd
rmd
13 Årtal sedan

Briljant att fler engagerar sig i linux och alternativ till Windows. Ännu roligare att höra att fler är intresserade men bromsas av MS-produkter, något som alla gör indirekt dagligen.

Två tummar upp från mig och en tass från hunden! 🙂

jaqob
jaqob
13 Årtal sedan

Tack för ett intressant inlägg!

Tempel
Tempel
13 Årtal sedan

Det är synd att inte Sverige i form av dess regering under 90talet tog ett principbeslut på att bara använda öppen källkod och jobba aktivt med en dist för att anpassa den till svenska. Det kunde ha gjort Sverige till världsledande på linux och när vi idag ser en massa derivat på små platformar (fysiskt sett då) så hade vi haft ett mycket bra läge konkurensmässigt samt investerat i kunskap i vårt land istället för som idag där stat, kommun och landsting och många stora företag sitter och skyflar ut pengar för outsourcade it-kontrakt där arbetena delvis hamnar i baltländerna… Läs hela »

murak
murak
13 Årtal sedan

Jag hade läst om disten innan, men detta var en grymt bra förklaring på hur det hela gick till! Uppskattad läsning :up: