NHOC Det är enkelt att bara kasta in handduken när det inte går som man vill eller har tänkt sig. Vägen till ett bra resultat är lång och sällan spikrak så det gäller att inte ge upp efter en dålig dag. För en vecka sedan ville jag sälja min 980X och pensionera mitt 5870 SOC, men jag provade istället andra saker och jobbade vidare. Belöningen kom fort, CPU:n har gått från att vara dålig till att vara bra och grafikkortet har visat sig vara ännu bättre.
Det var inga stora förändringar som skulle till, och jag har fortfarande svårt att förstå att så små saker kan spela så stor roll. Att lyckas med 3D-benchmarks handlar mycket om att ha en stark CPU. Dagens grafikkort är så kraftfulla att flaskhalsen till stor del hamnar hos processorn, speciellt i multi-GPU system. Den aboslut starkaste CPUn man kan köpa idag heter Intel Core i7 980X Extreme Edition. Med sina högt klockande 6 kärnor och Hyperthreading är den det självklara valet i en fullfjädrad 3D benchrigg.
Prislappen är som bekant skrämmande hög så ska man betala 9000kr för en CPU vill man förstås att den skall klocka riktigt bra också. När 980X lanserades kunde jag inte motså köpsuget. Jag såg alla hysteriska resultat och förnuftet gav vika för habegäret så jag beställde ett exemplar. Fram till nyligen har processorn halvsovit under kompressorkylning så dess sanna potential har varit okänd för mig.
För två veckor sedan gjorde jag första testet med LN2 och resultatet var en omedelbar besvikelse. Efter ett par timmars hällande hade jag inte nått mycket högre än vad jag lyckats med vid tidigare benchar med Cascade-kylning. Vantage CPU-test är en bra referens för vad en CPU klarar under hög belastning, och här tog det stopp vid 5.45gHz. 100 grader kallare än min kompressorkylning gav mig 100MHz mer att bencha med, sämre skalning med kyla får man leta efter. CPUn verkade iallafall vara coldbug-fri vilket underlättar hanteringen. Minneskontrollern på 980X är ofta känslig för kyla, och ett trick för att kunna bencha riktigt kallt är att ta ut en eller två minnesstickor. Då går det ofta att bencha full pott med LN2 och lägst möjliga temperatur potten kan ge. Så var också fallet med min CPU. Med en sticka i minnesslottarna var det inga problem med coldbug och jag körde så kallt det bara gick.
Vad gör man nu med en medelmåttig CPU? Min första tanke var att sälja av den, ta en stor förslust och köpa en ny. Någonstans i bakhuvudet ville jag inte ge upp så lätt utan att testa vidare och utesluta andra felkällor. För att inte tråka ut er med detaljer om allt jag provat går jag direkt till slutsatsen.
Det största problemet visade sig vara kylpasta och räddningen heter OCZ Freeze. Jag har fått OCZ Freeze kylpasta rekommenderad tidigare men aldrig tagit det på allvar. Artic Cooling Ceramique har jag använt i alla år utan problem och jag kunde inte föreställa mig att det skulle göra någon större skillnad att byta ut den. Någon grads skillnad upp och ner i CPU-temperatur är vad jag sett i egna tester på luftkylning så att OCZ Freeze skulle vara något slags undermedel har jag bara avfärdat. Såhär i efterhand kan jag bara säga att jag hade helt fel. Benchar man med LN2 är OCZ freeze pastan det man ska använda, det finns inga tvivel kvar hos mig.
Insikten i hur magisk pastan verkligen presterar var nästan komisk. Jag hade bjudit in Jon a.k.a Elmor till Uppsala på en liten kvällsbench, och han tog med sig en tub Freezepasta. Vi riggade upp och satte igång att testa CPUn i 3DMark Vantage. Vid temperaturer kring -130 crashar systemet och jag blir väldigt förvånad. En konversation med Jon följer krashen och den såg ut ungefär såhär:
Jon: den coldbuggar
Jag: nej det är omöjligt, den klarar -180, jag har testat det hur många gånger som helst
Jon: den coldbuggar
Jag: pastan kan inte göra sån otrolig skillnad
Jon: det är coldbugg, 100%
Jag: kan bara inte tro det, vi testar igen
Jon: ok, men det är coldbug
Det blir ännu en crash vid samma temperatur och jag får bara inse hur fel jag haft. Med riktig kontakt och rätt kylpasta är CPUn är långt från coldbugfri. Slutsats av kvällen blir att OCZ Freeze kylpasta är magisk och Ceramique är dålig vid riktigt låga temperaturer.
Att byta fabrikat på kylpasta löste i stort sett alla problem jag hade tidigare och min CPU fick nytt liv. Efter lite övning i hur jag ska hantera den nyfunna temperaturbegränsningen så kan jag nu få igenom närmare 5.9Ghz i Vantage CPU test. Därmed inte sagt att det är enkelt, tvärtom. Det är riktigt besvärligt att bencha med coldbug att ta hänsyn till. Vantage CPU test är mycket krävande och för att få ett test att gå igenom i höga hastigheter är snabb och precis kontroll och CPU-potten helt avgörande. Det är två deltester totalt för CPU:n. Belastningen går från väldigt låg till väldigt hög under första testet. När andra testet laddas sjunker belastningen till väldig låg igen för att sedan på nytt skjuta i höjden. Skall allt passera utan att crasha måste CPU-potten fort kylas under coldbugggränsen för att kompensera temperaturhöjningen i cpun när den belastas, och fort höjas igen när belastningen försvinner. Här är det bara övning som gäller, när och hur mycket flytande kväve som ska hällas är svårt att föklara i text men ungefär såhär går det till:
1. Sekundrarna innan testet startas häller jag i en större mängd LN2 som precis kokar av tills potten är nere på -150 grader.
2. Under testet ger jag korta täta skvättar för att hålla kvar temperaturen på -150. De små skvättarna kokar av direkt och potten är torr.
3. Nära slutet på första deltest slutar jag skvätta och värmer snabbt med värmepistol och tar upp temperaturen till -130.
4. Steg 1-3 upprepas inför och under deltest 2
Med 5.9 GHz stabilt i Vantage CPU-test har jag nu en ganska bra plattform att testa grafikkort på. Det snabbaste kort jag har på lager heter Gigabyte 5870 Supcer Overclock (SOC) och det har jag pressat i helgen som gick. Likt MSI GTX480 Lightning använder sig detta kort också av Proadlizer-kondensatorer. Med ME4ME och Elmors fantastiska resultat från MOA-finalen i minnet ville jag prova att värma grafikkortets PCB på liknande sätt de gjorde. De områden som främst behöver värmas är inringade på bilderna nedan. Jag ställde en plastlåda med ungefär samma höjd som min benchrigg och tejpade fast en hårfön som blåste konstant på framsidan av grafikkortet. En andra hårfön riktades mot baksidan av kortet för att hålla Proadlizer-kondensatorerna ljumma.
Metoden att värma PCB:n är effektiv på flera sätt. Med varm PCB och Proadlizer kondensatorer klarade grafikkortet fina 1450Mhz Core och 1325MHz på minnena och är helt klart ett 5870 i toppklass. Värmningen gav också en väldigt positiv bieffekt, kortet benchades under flera timmar och klarade sig helt från problem med kondens. De små förändringarna i förberedelserna gjorde stor skillnad och jag kan ärligt säga att det var länge sedan jag upplevt så bekymmerfri överklockning. OCZ Freeze kylpasta och ett par hårtorkar tog mitt system en bra bit högre och jag fick till ett tre resultat som toppar tidigare personbästa ordentligt.
Systemets specifikationer:
- Intel Core i7 980x
- ASUS Rampage III Extreme
- Corsair Dominator GT DDR3 PC15000 CL7
- Gigabyte 5870 SOC
- Corsair HX1000W
Resultaten har i vanlig ordning utrymme för förbättring men jag känner mig ovanligt nöjd. Resultatet i 3DMark 06 räckte till en förstaplats på hwbot i 5870-klassen!
3DMark 03 113455p GPU 1450/1325, CPU 5957MHz
3DMark 05 47692p GPU 1450/1325, CPU 6121MHz
3DMark 06 37662p GPU 1450/1325, CPU 6023MHz
Det var allt jag hade att bjuda på för denna gång, mer överklockning med LN2 kommer inom kort! Jag vill avsluta med att tacka Jon för att han övertygade mig om OCZ Freeze fantastiska prestanda samt tacka Miro/Exs för hans medverkande och kvävehällarassistans.
Helt klart är ocz pasta en ren placebo effekt.
processorn får för sig att den nu klarar av mer. 8)
Kul med nr1
Hehe ja berätta inget för CPUn nu bara =)
Nä men jag blev faktiskt paff när jag hörde vilka skillnader det hade gjort, onekligen något man borde kika närmare på. Inte minst eftersom OCZ nu slutat tillverka pastan!
Annars grymma resultat som vanligt Mattias och nr1 i 06 med 1450 MHz GPU är respekt!
rolig läsning och grattis till de fina resultaten! 🙂 kanske dags att köpa på sig ett lager för de som kör LN2 kylning då om pastan inte tillverkas längre
hårtorkar .. fåfänga överklockare lyckas alltså bäst? 😉
Kalasbra post måste jag bara flika in med. Trevlig läsning även för den som annars är ointresserad 😉
Kul att läsa om det och få en inblick i att det inte bara är att köpa bra grejer och sen är det klart utan att det är mycket mer handpåläggning än man först tror.
fina resultat, grymt bra jobbat!
känns som NH’s hwbot lag verkligen är på väg uppåt 🙂
[quote name=”Tempel”]Kul att läsa om det och få en inblick i att det inte bara är att köpa bra grejer och sen är det klart utan att det är mycket mer handpåläggning än man först tror.[/quote]
Jag har verkligen fått ny respekt för extremöverklockare de senaste veckorna och då har jag ändå bevakat och jobbat med överklockare i jag vet inte hur många år.
Men konkurrensen är så jäkla hård numera att man verkligen inte kan missa någonting…
[quote name=”ME4ME”]fina resultat, grymt bra jobbat!
känns som NH’s hwbot lag verkligen är på väg uppåt :)[/quote]
Ja onekligen och bättre ska det bli! 😉