Skärm och media

Det är omöjligt att tala om LG G3 utan att lägga lite extra tid på just skärmen. Att kalla den bra är en underdrift, och kombinationen av den höga upplösningen på 2 560 x 1 440 pixlar och IPS-teknik ger en oerhört vass bild. Det går givetvis alltid att ifrågasätta om konsumenten har nytta av den höga upplösningen, men den ger helt klart en skillnad i skärpa jämfört med 1080p-motsvarigheter, även om individuella pixlar inte kan urskiljas i något av fallen.

lg_g3_screen

 

Skärmen gör G3 till ett ypperligt fotoverktyg för förhandsgranskning av bilder på resande fot, och märks även av vid exempelvis e-boksläsande och webbsurf. IPS-panelen ger en riktigt bra färgåtergivning, så även bilder som inte fyller ut samtliga av skärmens pixlar blir riktigt bra representerade. Vidare gör sig skärmen väldigt bra för alla typer av text, som skarp och tydlig med den höga detaljnivån och konstrasten.

Telefonen har en ganska kraftig bakgrundsbelysning och även vid utomhusbruk räcker den till för att ge bra tryck i skärmen. Däremot saknas antireflexbehandling, så medan själva bilden är ljusstark så förminskas användarupplevelsen utomhus något av reflektionerna i skärmen. Överlag är det dock inga som helst problem att använda LG G3 ens i riktigt soligt väder.

Kamera

Den bakre kameran använder en 13-megapixelsensor, där LG har lagt en del tyngd på sitt laserbaserade autofokussystem. Just autofokuseringen är snabb och pålitlig i bra belysning och på avstånd på omkring 1 meter och uppåt. Närmare än så får autofokusen svårare att hänga med, så makrofotografering med LG G3 kan vara omständigt.

LG_G3_cam_adj_1 LG_G3_cam_adj_2
LG_G3_cam_adj_3 LG_G3_cam_adj_4
Klicka för fullstora bilder

Överlag tar G3 väldigt bra bilder under rätt omständigheter, och inte minst ser de väldigt bra ut när de förhandsgranskas på den högupplösta skärmen. När detaljerna i bilderna granskas syns viss grynighet och färgblödning, vilket å andra sidan är att vänta hos så pass små sensorer som används i mobiltelefoner.

Som väntat blir bilderna inte riktigt lika bra i dåliga ljusförhållanden, men även här får G3 helt klart godkänt. Små sensorer med hög känslighet kommer oundvikligen resultera i en grynigare bild, men G3 klarar sig väldigt bra. LG har även använt sig av en blixt med två färgtoner, lik den i Iphone 5S, för att matcha färgtemperaturen hos omgivningen. På så sätt blir bilder tagna med blixt mer naturliga i sin ton, istället för att bli för varma eller kalla som ofta är fallet hos blixtbilder.

LG_G3_014.jpg

Kameran kan även spela in video i 4K-upplösning, det vill säga 3 840 x 2 160 pixlar. Klippen spelas in i 30 bildrutor per sekund och i upp till fem minuter åt gången av utrymmesskäl.  Video i full HD kan dock spelas in obegränsat och i 60 bildrutor per sekund, 720p kan spelas in i 120 bildrutor per sekund. Sistnämnda kan med fördel användas för en riktigt bra slow motion-effekt, så länge bra ljusförhållanden används. I och med den korta exponeringstiden som används så behöver ljuskänsligheten ökas rejält vid inspelning i mörkare miljöer, vilket gör videon riktigt grynig.

Överlag fungerar videoinspelningen väldigt bra på LG G3, och de flesta kommer förmodligen vilja använda standardläget med 1080p i 60 bildrutor per sekund. 4K-läget finns där som en bonus, även om det precis som på konkurrerande telefoner inte riktigt känns som en färdig funktion ännu i och med den låga uppdateringsfrekvensen och längdbegränsningen. Dessutom blir filmerna ganska aggressivt komprimerade vid inspelningen, vilket märks av i klippens färgskalor och övergångar. Ett kort testklipp finns inbäddat här ovan, där du som sitter på en 4K-skärm kan få en försmak av hur slutresultatet blir. Notera att mikrofonen inte tycks fungera bra i stark blåst.

Ljud, media och hörlurar

LG G3 har en inbyggd högtalare på 1 watt, som klarar av att driva ganska trevliga ljudnivåer. Det är knappast en partyhögtalare, men räcker utmärkt för att spela upp en låt för en kompis eller ha lite musik i bakgrunden, utan att det låter särskilt burkigt eller platt.

Telefonen har en enkel musikspelare med tillhörande widget förinstallerad, och i vanlig ordning går det att installera egna spelare efter behov. Ljudet via 3,5-millimeterskontakten är ingenting att anmärka på – det låter helt enkelt som det ska, utan några märkbara skavanker, och upplevelsen kommer helt och hållet bero på vilka lurar som används.

LG_G3_019

Det för oss till LG:s medföljande hörlurar, som har en ovanligt hög premiumkänsla. Hörlurarna har en platt kabel för minska trassel, med en inbyggd mikrofondel med tillhörande volym- och mediaknappar. Det är en in-ear-design som används, med ett par sobert och stilrent designade snäckor med metalldetaljer. Rent designmässigt osar hörlurarna kvalitet, och ljudet är helt klart acceptabelt för ett par medföljande hörlurar. Basen är djup och väldefinierad, samtidigt som diskant och mellanregister hänger med. Audiofiler kommer givetvis vilja investera i ett par separata hörlurar, men de som medföljer kommer inte göra en vanlig konsument besviken.

Som vi nämnde när vi beskrev skärmen på LG G3 så rör det sig om en ypperlig enhet för att se på film eller serier. Även om materialet inte når upp i 2 560 x 1 440 pixlar så spelar de pricksäkra färgerna en viktig roll, och det stora 5,5-tumsformatet är bekvämt att titta på även under längre stunder.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

Hur känns den storlekmässigt med exempelvis LG G2 eller Nexus 5? Känns den mycket större? Både när det gäller skärm och i handen.

-Boris-
10 Årtal sedan

Belägg för rubriken? Vad jag förstått är skärmen sämre än konkurrensen överlag på i princip allt utom upplösningen.

igelqott
igelqott
10 Årtal sedan

Boris den koreanska skärmen skiljer sig markant i kalibrering och brightness etc mot den europeiska.

Jag har haft G3 sen release, och kan bara instämma med recensionen. Sjukt nöjd.

andersemanuel
andersemanuel
10 Årtal sedan

äss eller ess :-*
Trevlig räcänsion annars 🙄

-Boris-
10 Årtal sedan

Fast kritiken har gällt en hel del annat än kalibrering med.
Det känns inte seriöst med en sida som inte gör några som helst mätningar men ändå sätter en sådan rubrik när andra sidor som vet vad de sysslar med inte ger den utvärderingen.

MacAllan
10 Årtal sedan

[quote name=”-Boris-“]Fast kritiken har gällt en hel del annat än kalibrering med.
Det känns inte seriöst med en sida som inte gör några som helst mätningar men ändå sätter en sådan rubrik när andra sidor som vet vad de sysslar med inte ger den utvärderingen.[/quote]
Skulle vara kul att veta vilka sidor du menar “vet vad dom sysslar med” i förhållande till NH?

Sen tycker jag mätningar ger absolut inget, det är upplevelsen när man använder den som är det viktiga.
Hellre en skärm som upplevs bra än en med bra mätresultat som upplevs som skit.