Mjukvara, prestanda och batteri

Mjukvara

Telefonen levereras med Android 4.4.2 och LG:s egna, uppdaterade gränssnitt som kallas Optimus UI. Designmässigt använder sig Optimus UI till stor del av samma element som vanilla-varianten av Android 4.4 Kitkat, nämligen ett mer minimalistiskt och platt gränssnitt. Optimus UI har enkla, platta ikoner, och själva hemskärmen är ungefär så enkel den kan bli – 5 ikoners bredd för genvägar och widgets, en genomskinlig docka och mjukvaruknappar i botten av skärmen. En av sidorna på hemskärmen tillägnas inledelsevis LG Smart Bulletin, som kan visa en del information via LG:s tjänster. Denna kan dock stängas av enkelt i inställningarna för en mer jordnära hemskärm.

software_home software_preload

Med en så pass nedskalad design blir hemskärmen vad du gör den till, precis som vanilla Android, och därför är optimeringen av mjukvaran desto viktigare. LG G3 har inga problem att driva mjukvaran trots sin höga upplösning, och även om uppdateringsfrekvensen kan hicka till lite vid snabba programväxlingar och dylikt så har telefonen överlag ett väldigt bra flyt.

software_quicklaunch software_settings

Det medföljer ganska sparsamt med applikationer installerade vid leverans, vilket åtminstone enligt undertecknad får ses som ett plus. LG skickar med ett eget program för anteckningar och annoteringar av skärmdumpar, Quick Memo +, som motsvarar S Note på Samsungs enheter. Appen har även en mjukvarugenväg, och kan kommas åt genom att svepa uppåt från botten av skärmen. Med samma gest kommer man även åt röststyrningen Voice Mate samt Google.

LG G3 har en inbyggd IR-sändare, och undertecknad blev positivt överraskad över hur smidigt den fungerade efter att tidigare haft erfarenhet av Samsungs motsvarighet. Sändaren kan användas via en medföljande app, Quick Remote, som är väldigt enkel att konfigurera. Flikar kan skapas för olika enheter och sorteras efter rum, och sändaren fungerar med en stor mängd enheter. Undertecknad kunde utan problem ställa in telefonen för att styra en TV från LG, en förstärkare från Yamaha, en Apple TV och en Macbook Pro på bara några minuter. LG får helt enkelt en eloge för att ha byggt in en IR-funktionalitet som faktiskt känns smidig och värd att använda.

En av signaturfunktionerna hos G3 som presenterades även på andra telefonmodeller tidigare i år är Knock Code. Tanken är att du helt enkelt tycker på 4 till 8 punkter på skärmen i en given sekvens för att låsa upp den, istället för att slå in en sifferkod eller ett mönster på låsskärmen. Knock Code kan tryckas in var som helst på den låsta skärmen – det är bara hur tryckningarna förhåller sig till varandra som avgör mönstret. På så sätt är det svårare att utröna koden från fingeravtryck på skärmen, och du slipper trycka på låsknappen innan du kan låsa upp telefonen, samtidigt som du slipper låsa upp den av misstag. Överlag fungerar Knock Code väldigt bra, även om lite för snabba eller långsamma tryckningar fick funktionen att hicka till vid ett fåtal tillfällen.

Prestanda, batteri och vardaglig användning

Med en Snapdragon 801 under huven har LG G3 en hel del prestanda att bjuda på. Det är dels en viktig egenskap för att driva skärmens höga upplösning, men är såklart även viktigt för den som spelar mycket på telefonen. De flesta spel kommer inte renderas i skärmens maxupplösning utan skalas till lägre upplösningar som 720p eller 1080p och körs därför med samma prestanda som de hade gjort på en lägre upplöst skärm. Vi testade bland annat Dead Trigger 2, Dead on Arrival 2 och Asphalt 8, och samtliga levererade ett bra flyt på G3. Som prestandareferens fick telefonen 16 940 poäng i 3DMark-testet Ice Storm Unlimited.

Batteritiden kommer givetvis variera beroende på vad du gör med telefonen, men överlag måste vi säga att LG har gjort ett bra jobb med att hålla strömförbrukningen nere, trots den avancerade skärmen. Undertecknad använde G3 till vardags under några dagars tid, till allt från samtal och sms till webbsurf, musik och video. Generellt klarar sig G3 utan problem genom en hel arbetsdag, och används den främst för samtal och sms kan den ofta klara sig genom två. De flesta kommer vilja ladda telefonen varje natt för att vara säker på att den klarar sig genom dagen, vilket dock tyvärr är fallet med mer eller mindre alla mobiltelefoner i den här klassen idag.

Knock Code underlättar vid användning med en hand då telefonen snabbt kan låsas upp med tummen utan att behöva sträcka sig efter låsknappen på baksidan. För undertecknad som är van vid Iphone och mindre Android-telefoner är LG G3 helt klart fortfarande ganska otymplig för just enhandad användning, då 5,5 tum trots allt är en hel del skärmyta att hantera. Det underlättar med små justeringar som att ge en snabbknapp för notifikationsmenyn tillsammans med de virtuella knapparna för hem, bakåtsteg och applikationsbyte, men många applikationer kommer dessvärre helt enkelt inte gå att använda smidigt med en hand. Det är dock en uppoffring som den som har nytta av en telefon av den här kalibern troligen redan har med i sin beräkning.

software_data_crop

LG G3 har stöd för alla de vanliga LTE-banden som används av svenska operatörer, så tillgång till mobildata bör inte vara något problem sålänge du befinner dig i en någorlunda bebyggd del av landet. Vi testade telefonen med ett Telenor-abonnemang med LTE i glesbygd (900 megahertz) och mer centralt (900 och 2 600 megahertz). Överföringarna fungerade som förväntat, med uppåt 10 till 20 megabit per sekund nedströms med cirka 3 kilometer till basstationen, samt uppåt 70 megabit per sekund mer centralt. Dessa siffror kommer såklart variera en hel del mellan olika orter och operatörer, men är en riktlinje för att telefonens antenner fungerar ungefär så bra som vi räknar med att moderna telefonantenner ska göra.

Ljudet är klart och brusfritt i samtal och telefonens rundade baksida gör den bekväm att hålla i även under längre telefonsessioner. Även högtalartelefoni fungerade väldigt bra, då telefonen har en förhållandevis kraftfull inbyggd högtalare.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
6 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
-Tjalve-
-Tjalve-
10 Årtal sedan

Hur känns den storlekmässigt med exempelvis LG G2 eller Nexus 5? Känns den mycket större? Både när det gäller skärm och i handen.

-Boris-
10 Årtal sedan

Belägg för rubriken? Vad jag förstått är skärmen sämre än konkurrensen överlag på i princip allt utom upplösningen.

igelqott
igelqott
10 Årtal sedan

Boris den koreanska skärmen skiljer sig markant i kalibrering och brightness etc mot den europeiska.

Jag har haft G3 sen release, och kan bara instämma med recensionen. Sjukt nöjd.

andersemanuel
andersemanuel
10 Årtal sedan

äss eller ess :-*
Trevlig räcänsion annars 🙄

-Boris-
10 Årtal sedan

Fast kritiken har gällt en hel del annat än kalibrering med.
Det känns inte seriöst med en sida som inte gör några som helst mätningar men ändå sätter en sådan rubrik när andra sidor som vet vad de sysslar med inte ger den utvärderingen.

MacAllan
10 Årtal sedan

[quote name=”-Boris-“]Fast kritiken har gällt en hel del annat än kalibrering med.
Det känns inte seriöst med en sida som inte gör några som helst mätningar men ändå sätter en sådan rubrik när andra sidor som vet vad de sysslar med inte ger den utvärderingen.[/quote]
Skulle vara kul att veta vilka sidor du menar “vet vad dom sysslar med” i förhållande till NH?

Sen tycker jag mätningar ger absolut inget, det är upplevelsen när man använder den som är det viktiga.
Hellre en skärm som upplevs bra än en med bra mätresultat som upplevs som skit.