Barriären minskar mellan Windows och Linux, och nu vill Microsoft göra det lättare för användare att leva med en fot i respektive plattform – snart kan du nämligen köra delar av Ubuntu, inbakat direkt i Windows 10. Vi reder ut vad det faktiskt innebär.
Gemensamt för Linux och Unix-baserade operativsystem är att de är POSIX-kompatibla, och vanligtvis använder samma typ av kommandoradsverktyg. När du skriver i terminalen på exempelvis en Mac eller de flesta Linux-datorer används i regel kommandoskalet Bash (bourne-again shell), som används flitigt för att bland annat automatisera sysslor eller justera inställningar, inte minst på servrar (majoriteten av världens servrar använder Linux-baserade operativsystem).
Windows lär sig prata Linux
Windows, å andra sidan, är i grunden inte POSIX-kompatibelt och använder Windows egen kommandotolk (CMD), baserad på MS-DOS, istället för bash, vilket innebär en tröskel för utvecklare som till exempel administrerar Linux-baserade servrar men huvudsakligen använder Windows, eller för utvecklare som vill porta program mellan de två plattformarna.
Hittills har problemet underlättats av att utvecklare kan installera tredjepartsverktyg, såsom Cygwin (som emulerar Bash i CMD) eller virtuella maskiner som låter dig köra ett helt Linux-operativsystem ovanpå Windows. Nu, i samband med utvecklarkonferensen Build, visar Microsoft planer på att riva ner flera av väggarna mellan Windows och Linux/Unix genom att baka in stöd för Linux-kommandon direkt i Windows-kärnan.
Lösningen kallas Windows Subsystem for Linux, och innebär att Windows-kärnan kommer kunna tolka Linux-kommandon som om de skickades till en Linux-kärna. För ändamålet har Microsoft samarbetat med Canonical, företaget bakom den populära Linux-distributionen Ubuntu, som kommer bistå med Ubuntu-versionerna av flera Linux-program, exempelvis Bash, så att dessa kan köras direkt i Windows utan virtualisering. I princip innebär det att delar av Ubuntu (dock inte hela operativsystemet) kommer finnas integrerat i Windows.
Det här är i första hand en viktig nyhet för utvecklare och administratörer snarare än för vanliga användare, men implikationerna är stora. När Linux-verktyg kan köras direkt i Windows utan att behöva skrivas eller kompileras om öppnar det dörrar för att porta större program betydligt enklare än förut. Än så länge rör det sig dock endast om just terminalverktyg, inte grafiska program riktade mot konsumenter.