De tidigare rykten om att Microsoft ska köpa upp Nokia har blossats upp igen. Det hela startade när Nokia gick ut med att man skulle byta fokus från Symbian till Windows Phone och nu säger sig en analytiker att diskussioner mellan de både parterna ska starta under nästa vecka för ett eventuellt uppköp.

Eldar Murtazin, en analytiker för Mobile-Review har gått ut med ett väldigt djärvt uttalande där han säger att Microsoft faktiskt vill köpa upp Nokia, men inte nog med detta menar han på att den nuvarande ledningen för Nokia gör sig redo för ett uppköp genom att bryta ned företaget för att föra över de mest intressanta tillgångarna till Microsoft vid ett eventuellt uppköp.

Medan detta inte är en omöjlighet finns det mycket som talar för att Microsoft inte vill köpa upp Nokia eller att Nokia vill köpas upp. Genom ett ägande av Nokia skulle Microsoft mycket lättare kunna öka sin närvaro på smartphonemarknaden med deras operativsystem Windows Phone så skulle det vara en riskabel affär då inte många gillar Windows Phone 7 och Nokia är ett av de mindre populära varumärken i USA. Med detta i åtanke skulle Microsoft få svårt att kunna behålla de ~30% marknadsandelar Nokia har idag.

Stephen-Elop_Nokia-President-and-CEO-and-Steve-Ballmer-Microsoft-CEO_2

Ett annat stort problem skulle vara att inte många andra tillverkare skulle vilja använda sig av Windows Phone då det används i Microsofts egna mobila utbud och den stora frågan är om man inte skapar ett sjunkande skepp vid ett uppköp av Nokia? Samtidigt skulle en sådan affär inte vara helt oväntad eller för den delen behöva vara negativ då Nokia fortsätter att tappa marknadsandelar på smartphonemarknaden och behöver något för att lyfta dem upp igen och Microsoft vill även de ta del av detta.

Subscribe
Notifiera vid
3 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Kogster
13 Årtal sedan

Microsoft tycks ha stora planer för windows phone.

DreamLighter
13 Årtal sedan

[quote name=”Kogster”]Microsoft tycks ha stora planer för windows phone.[/quote]

Självklart, om du själv fick bestämma, vart skulle du helst vilja ha tillgång till Internet?
I fickan dygnet runt eller i hemmet via en dator när du råkar befinna dig i närheten?

Smartphones är den bästa revolutionen sedan Internet…

this
13 Årtal sedan

Nej jag tror inte det är någon bra idé att köpa upp Nokia redan nu. Om Nokia tappar ännu mer så kan MS köpa det till ett lägre pris och sen ha möjlighet att ta ut fler vinster genom att storsatsa.