Microsoft ska ha inlett processen att plocka ut partners till deras Integrated Development Program (IDP) med målet att samarbeta och utveckla hårdvara baserade på nästa generations Windows-produkter. Bland de troliga kandidaterna finns Asus, Acer, Nokia och HTC.

I samband med Windows RT eller det då kallade Windows on ARM, var Microsoft noga med att allt skulle gå rätt till vid lanseringen. Företaget plockade därför ut Nvidia, Qualcomm och Texas Instruments som är tillverkare av applikationsprocessorer och lät sedan dessa välja två tillverkare vardera att samarbeta med för utvecklingen av Windows RT-produkter. Sedan samarbetade Microsoft nära tillsammans med alla berörda parter i deras IDP-samarbete för att se till att produkterna höll en viss standard.

Nu ska Microsoft vara i farten igen inför kommander versioner Windows-operativsystem som efterträdare Windows 8 och Windows Phone 8. Den här gången verkar det som att Microsoft kommer samarbeta direkt med datortillverkarna och inte ha kretstillverkarna involverade i utvecklingen. Bland datortillverkarna ska Asus ha en stor chans att bli utvald igen medan Acer aktivt ska söka partnerskapet och troligtvis också blir utvald, enligt branschtidningen Digitimes.

Utöver datortillverkarna så ska inte helt oväntat Nokia och HTC vara troliga kandidater att få utveckla sin hårdvara tillsammans med Microsoft för nästa generations Windows Phone.

Asus var en av få tillverkare som fick privilegiet att utveckla en Windows RT-produkt till lanseringen

Men konkurrensen är stenhård då 10 olika tillverkare ska eftersträva partnerskapet med Microsoft, för att stärka sina Windows RT-designer. Intressant detalj som nämns för det nya projektet är att Microsoft ska tillåta skärmar på 7-tum och uppåt, ett segment som inte täcks idag då Microsoft inte tillåter skärmar mindre än 10-tum i kombination med Windows RT och Windows 8.

Microsoft väntas ge tillkänna sina första IDP-partners på elektronikmässan Consumer Electronics Show (CES) som drar av stapeln tidigt nästa år. Om vi även får reda på fler detaljer kring Windows Blue eller vad som komma skall efter Windows Phone 8 återstår att se. De nya Windows-baserade enheterna ska enligt samma rapport vara färdiga oktober 2013.


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments