Microsoft lanserade Windows 8 för lite mer än en månad sedan, men en uppföljare ska redan vara på gång. Microsoft tänker börja med årlig uppdatering av sitt operativsystem likt Apple OS X och kodnamnet för nästa Windows operativsystem är Blue.

Ett problem med Microsofts modell att lansera ett nytt operativsystem var tredje år är att utvecklingen inom konsumentelektronikbranschen accelererats på senare tid. Det här innebär att deras operativsystem riskerar att bli utdaterat innan det ens lanserats, eller att någonting nytt och innovativt från Microsoft hinner bli föråldrat innan slutet på en sådan treårsperiod. Lösningen är att släppa mindre uppdateringar med kortare intervaller.

Nu avslöjar The Verge att operativsystemet med kodnamn Windows Blue blir först i Microsofts årliga lanseringsschema. Det enda vi vet är att Blue kommer inkludera ändringar i det nya grafiska gränssnittet Modern och företaget har för avsikt att “alla ska använda Blue”. För att se till att det blir så kommer Microsoft släppa nästa version helt gratis för uppgradering, eller sälja uppgraderingen till ett kraftigt reducerat pris. Det kommer dock inte heta Windows Blue utan det är troligt att operativsystemet under en överskådlig framtid behåller namnet Windows 8.


Vilka modifikationer kommer i Modern-gränssnitt med Windows Blue?

Förutom ett ändrat användargränssnitt kommer Blue även med ett nytt SDK (Software Development Kit). I samma handvändning kommer företaget sluta acceptera applikationer byggda specifikt för Windows 8 för att tvinga utvecklare till att använda deras nya SDK. Gamla Windows 8-applikationer kommer dock vara kompatibla med Windows Blue, men vi gissar på att det inte går åt andra hållet.

Vilka ändringar som kommer ske i det nya SDK:et är ännu oklart. Men det spekuleras kring att Microsoft strömlinjeformat det för att enklare få applikationer för Windows att fungera med Windows Phone och vice versa. Vilket är i linje med att Microsoft försöker ena helt sitt produktutbud till ett ekosystem.

Det märks att Microsoft menar allvar med sin storsatsning Windows 8. Att uppgradera operativsystemet årligen sätter företaget i en klart bättre position att konkurrera mot Apple och Google och så länge det är gratis kan vi inte klaga. Hur det blir med priset och inte minst vilka funktioner vi kan vänta oss av Windows Blue får vi dock vänta och se, då lanseringen ska ske någon gång i mitten av 2013. Vi undrar även om Windows Blue kommer påverka syskonoperativsystemet Windows RT?


Relaterade artiklar:

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jühan
Jühan
11 Årtal sedan

Nej, nej, nej och åter NEJ! Jag kommer inte eller rättare sagt aldrig någonsin att vänta metro gränssnittet. När ska Microsoft fatta det?

Jag har prövat Windows 8 eller rättare sagt jag uppgraderade och har försökt att använda det men det går inte. Varje gång slutar det med att jag går tillbaka till Windows 7 igen.

Jag vill ha ett OS med rent desktop gränssnitt. Kommer hålla kvar vid Windows 7 så länge det och om jag står kvar med det den dagen MS slutar supportar det med säkerhetsuppdateringar så går jag över till Linux eller rättare sagt Ubuntu.

-Tjalve-
-Tjalve-
11 Årtal sedan

Jag tycker detta verkar super intressant. Grändsnittet kan man ju diskutera i evigheter. jag tycker det känns helt ok, men jag skulle vilja ha desktop biten för sig. Dvs startmney och hela köret. Sen att man kan starta metro när känner för det eller göra genvägar till metro appar på startmneyn eller skrivbordet. Sen skulle jag också se en större intergration mellan Appar och övriga datorn. Har man Skype-appen installerad så ligger den i bakrunden när man jobbar och man får upp en fin ruta varje gång man får meddelande. ja det känns ju ok. men ska man göra nått… Läs hela »

n0pax
11 Årtal sedan

Jag säger att det beror på. Om jag köper en bärbar dator, så blir det nog det operativ som följer med. Just nu så föredrar jag faktiskt Windows 7 och om jag köper en stationär dator längre fram är jag inte ens säker på att den kommer att ha Windows överhuvudtaget, kan likaväl bli Linux om steam utvecklas väl. Det är för få fördelar med Windows 8 vad jag kan se förutom om man vill ha metro stuket vilket för mig är likgiltigt. När “Windows 9” kommer ut så kanske jag kan tänka mig att byta men det får framtiden… Läs hela »

S0urcerr0R
11 Årtal sedan

Jobbigt värre att microsoft fortsätter utveckla nya SDK’s – PRECIS HEEEELAA TIDEEEN!!!! ..inte änns 1 år höll detta!!!

Så jävla mycket bloat tvingas man behålla för den nödvändiga bakåtkompatibiliteten och snart kommer en windows installation ta 100 GB pga detta!

Gör istället rätt EN gång o bygg vidare på detta – men nä, nu är det dags för helt nytt nedsaggande framework/SDK IGEN!

Försöker dom reta gallfeber på sina kunder eller vad är det frågan om!?