Windows Phone 7 kommer under hösten börja rulla ut i sin senaste färska version kallad Mango. Än så länge har Microsoft haft det tungt att komma in på en extremt konkurrenskraftig marknad, men nu säger analytiker att man troligtvis kniper andraplatsen före Apple och iOS redan inom drygt 3 år. Windows Phone väntas sno åt sig 20% av marknaden fram till 2015.

Microsoft lanserade Windows Phone 7 plattformen redan för ett drygt år sedan men trots att operativsystemet fått goda vitsord för sitt intuitiva gränssnitt och potential har man haft fortsatt svårt att hävda sig mot konkurrenterna.

Google Android och Apple iOS spelar i en egen liga för närvarande, men det är något som analytiker på Gartner och IDC är övertygade om kommer att ändras. Enligt företagens rapporter väntas Google fortsätta sin dominans sett till totalt antal marknadsandelar de närmaste åren. Fram till 2015 säger Gartner att Android ska hittas i hela 49% av marknadens smartphones, men det är de övriga marknadsandelarna som är kanske mest intressanta.

Microsoft väntas nämligen vända på steken och Gartner uppskattade i april att Windows Phones marknadsandel skulle växa till 19,5% år 2015, vilket ska räcka till en andraplats på marknaden före iOS med 17% marknadsandel. Analytiker på IDC i sin tur förutspådde i juni att Windows Phone kan knipa så mycket som 20,3% av marknaden fram till 2015. Microsoft själva menar nu att analytikernas rapporter till och med kan vara i underkant.

“Prognoser från forskare på Gartner och IDC, som räknar med en marknadsandel på cirka 20 procent under 2015, är konservativ,” säger Achim Berg, chef för marknadsföring av Windows Phone.

En rapport från Pyramid Research som publicerades redan i maj 2011 pekade att Windows Phone inte bara skulle ta sig förbi iOS utan faktiskt hinna ifatt, och förbi, Android redan år 2013. Om Microsoft har en sådan positiv kalkyl i sina egna dokumentskåp är oklart, men självförtroendet verkar det inte vara något fel på. Den stora offensiven ska som väntat börja med lanseringen av Windows Phone Mango som redan smygstartats.

mango

Hur stor vikt vi ska lägga vid de rapporter som nu publicerats kring den framtida smartphonemarknaden är svårt att säga. Men där de flesta analytiker är överrens är att Microsoft har en betydligt ljusare framtid framför sig än vad många kanske trott, även att just deras nära samarbete med stora tillverkare som Nokia och HTC är en av de viktigaste framgångsrecepten. Något företaget själv verkar vilja tro och menar att även nerläggningen av WebOS-plattformen bör ge Windows Phone en märkbar boost.

HTC har nyligen presenterat sina första två Windows Phone 7 Mango telefoner och Nokia väntas snart göra liknande lanseringar. Telefoner som förhoppningsvis hittar in i NordicHardwares testlabb för att undersöka vart Microsofts plattform står redan idag.

Källa: Bloomberg

Subscribe
Notifiera vid
17 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
dlq84
12 Årtal sedan

Inte särskilt troligt!

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Spännande rapporter helt klart. Men med tanke på att Samsungs egna OS Bada faktiskt utförsäljer Windows Phone i dagsläget säger en del om hur trögt det går för Microsoft. Jag säger dock inte att WP är ett sämre operativ än Bada. Nokia och HTC verkar bära WP7.5 nu den första tiden. Har inte läst något om nått nytt från Samsung än. ZTE skulle släppa något också vilket kan bli intressant.

Sen webOS är väl inte direkt nerlagt? Snarare HP som lagt ner hårdvaru satsningen. Dom verkar dock leta efter någon som vill köpa upp alternativt licensera det.

Tempel
12 Årtal sedan

Känns som M$ är självsäkra på att WP är en hit, jag menar, dom är i allians med en telefontillverkare som legat över 40% av världsmarknaden och då säga att man kan komma upp i 20% är ju häpnadsväckande… *ironi*

Men visst kan dom plocka med stora kontrakt med företag och få in deras produkter som standard på företag med pushmail och total sync. Men 20% av världsmarknaden… nej…

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Jag tror det är för tidigt att spå om hur det kommer bli, det kan lika gärna bli över 20% som under det.

Windows Phone har än så länge inte imponerat, och Mango ser ut att bli det första mobila operativ från Microsoft som faktiskt är värt att kolla på.

Dr.Blue
12 Årtal sedan

Dock ser gränssnittet i Mango otroligt tråkigt ut.

Swedish Berserk
12 Årtal sedan

Håller med om att WP7 UI inte är direkt så customiserbart. Men det ser väldigt smidigt ut. Var det inte snack innan att Nokia skulle få lov att ändra lite i WP7 UI? Tänkte på en annan sak. Skulle inte Microsoft kunna göra en egen lur i samarbete med en OEM tillverkare? Som Google gör med Nexus lurarna? Vet att Microsoft hade KIN innan som inte sålde så bra visserligen men ändå. Sen är det lite trist med WP7 lurarna för det blir ju mest design samt hårdvara som kommer skilja lurarna åt. För mjukvaran är i grunden samma. Sen… Läs hela »

Danne980
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Känns som M$ är självsäkra på att WP är en hit, jag menar, dom är i allians med en telefontillverkare som legat över 40% av världsmarknaden och då säga att man kan komma upp i 20% är ju häpnadsväckande… *ironi* Men visst kan dom plocka med stora kontrakt med företag och få in deras produkter som standard på företag med pushmail och total sync. Men 20% av världsmarknaden… nej…[/quote] Ja för det är ju verkligen så att WP kommer sitta i 100% av Nokias lurar. Nokia har ju till och med 2 egna operativsystem (meego, symbian). Jag tror mycket… Läs hela »

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Symbian håller redan på att fasas ut, att man släppt ett fåtal modeller under 2011 är för att det var så sent in i utvecklingsstadiet innan man planerade flytten till Windows Phone.

Framtiden för MeeGo är ännu oklar, men jag är en av de som hoppas på att Nokia kommer fortsätta använda det…

Danne980
12 Årtal sedan

[quote name=”smartidiot89″]Symbian håller redan på att fasas ut, att man släppt ett fåtal modeller under 2011 är för att det var så sent in i utvecklingsstadiet innan man planerade flytten till Windows Phone.

Framtiden för MeeGo är ännu oklar, men jag är en av de som hoppas på att Nokia kommer fortsätta använda det…[/quote]

Jag tyckte jag läste att det INTE skulle fasas ut.

[quote]Earlier this week research firm Ovum forecast that Symbian phones will continue on some markets into 2016.[/quote]

http://www.msnbc.msn.com/id/42277093/ns/technology_and_science-wireless/t/nokia-use-symbian-windows-together-long-time/

Tempel
12 Årtal sedan

[quote name=”Danne980″][quote name=”Tempel”]Känns som M$ är självsäkra på att WP är en hit, jag menar, dom är i allians med en telefontillverkare som legat över 40% av världsmarknaden och då säga att man kan komma upp i 20% är ju häpnadsväckande… *ironi* Men visst kan dom plocka med stora kontrakt med företag och få in deras produkter som standard på företag med pushmail och total sync. Men 20% av världsmarknaden… nej…[/quote] Ja för det är ju verkligen så att WP kommer sitta i 100% av Nokias lurar. Nokia har ju till och med 2 egna operativsystem (meego, symbian). Jag tror… Läs hela »

Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Den där nyheten är från mars, men förutsatt att det stämmer idag låter det som ett klokt val av Nokia.

Danne980
12 Årtal sedan

[quote name=”Tempel”]Tja, Symbian håller dom på att fasa ut och MeeGo har ju dom sagt att det inte blir nån fortsättning på. Vad finns kvar då? WP och ??? Microsoft har hållt på länge med sitt WP och dom har haft resurser och inte kommit nånstans. Så vad får dig att tro att dom skall lyckas den här gången? Nokia? Som inte vet åt vilket håll dom skall stå och tappat allt det som gjorde dom stora en gång.[/quote] Ja först och främst har du ju kvar ALLA icke smartphones! Du kan ha rätt angående microsoft men jag tror inte… Läs hela »

Tempel
12 Årtal sedan

Ser gärna fler alternativ oxå men då hellre MeeGo framför WP som ytterligare alternativ.

hymer
12 Årtal sedan

Har ni som klankat ner på WP7 ens provat det? Jag har gjort lite egna tester och låtit folk prova på WP7 och jämföra det med android och nästan alla tycker att WP7 är bättre,snabbare lättare att använda. Det dom saknar är Svenska och Dåligt Apputbud. Sen är det även många som tror att WP7 är samma som WP6 som ingen gillade så MS borde marknadsföra sig lite bättre där.

Aster
12 Årtal sedan

[quote name=”hymer”]Har ni som klankat ner på WP7 ens provat det? Jag har gjort lite egna tester och låtit folk prova på WP7 och jämföra det med android och nästan alla tycker att WP7 är bättre,snabbare lättare att använda. Det dom saknar är Svenska och Dåligt Apputbud. Sen är det även många som tror att WP7 är samma som WP6 som ingen gillade så MS borde marknadsföra sig lite bättre där.[/quote] Du har helt klart en poäng där wp7 är snabbt, bäst? är ju igentligen en smaksak men helt klart är wp7 väldigt trevligt som mobil os.Och som du nämner… Läs hela »