Trenden och industrin att utvinna kryptovalutor är större än någonsin, så till den grad att den totala energiåtgången kan mäta sig med hela länder.
Utvinnande av kryptovalutor har fått ett rejält uppsving i popularitet under det gångna året, inte minst då mining åter har blivit någorlunda även utan en hel serverfarm till förfogande. Som konsekvens råder det också brist på många grafikkort, inte minst ur AMD:s sortiment.
Nu visar det sig även att den nya guldruschen som helhet kräver mer ström än ett land med 17 miljoner invånare. Det är hemsidan Digiconomist som satt ihop ett index av den generella strömförbrukningen som utvinnandet av både Bitcoin och Ethereum konsumerar.
Effektförbrukning i nivå med Moldavien
I dagens läge förbrukar Ethereum-mining runt 4,69 terawattimmar per år, ungefär lika mycket elektricitet som Moldavien, nummer 120 på listan över världens största länder när det gäller strömförbrukning.
Bitcoin däremot å andra sidan är mycket längre upp på denna lista och ligger just nu på plats 81 mellan Moçambique och Turkmenistan när det gäller strömförbrukning med sina 14,54 terawattimmar per år.
Tillsammans så förbrukar Bitcoin och Ethereum mer ström än Syrien som år 2014 hade ett invånarantal på över 17 miljoner.
Kryptovalutor förbrukar mer ström än hela VISA-nätverket
Jämfört med VISA-nätverket så förbrukar Ethereum omkring 8 gånger så mycket ström och Bitcoin förbrukar hela 27 gånger mer.
Dessa siffror bör fastställa att kryptovalutor har fått ett starkt fotfäste i dagens samhälle, om GPU-avsaknaden inte redan hade övertalat de flesta konsumenter ännu. Ethereum använder sig just nu av så kallad “proof-of-work”-algoritm som planeras att bytas ut mot en “proof-of-stake”-algoritm som ska sänka energiförbrukningen av Ethereum mining. Dock kommer denna ändring att ske gradvis och det kommer att ta tid innan den generella strömförbrukningen av Ethereum ser en större förminskning.