Generationer och gränssnitt

SD (SDSC)

Den första generationen SD-kort kallas i dagsläget bara för SD (eller SDSC) och var förhållandevis begränsad. Korten kom formaterade med FAT16 (gammalt filsystem) och kunde ha en maximal kapacitet på bara 2 gigabyte.

SDHC

SDHC (Secure Digital High Capacity) definierades i samband med version 2 av SD-standarden. Det primära målet med denna standard var att kunna ha större lagringskapacitet. Därför kommer SHDC-kort formaterade med FAT32 och korten klarar upp till 32 gigabyte. Man passade även på att öka prestandan hos den fysiska anslutningen upp till 25 MB/s (samma som USB 2.0).

Då SDHC har samma fysiska anslutning som den äldre standarden så går det oftast att sätta in ett SDHC-kort i en äldre kort-läsare även om vissa läsare behövde en uppdaterad firmware för att läsa av korten. Första versionen av Windows Vista (och därmed även XP) har exmepelvis inte stöd för SDHC-kort. Detta har dock fixats med uppdateringar vartefter. Windows 7 och nyare har dock fullt stöd för SDHC.

SDXC

Version 3 av SD-standarden släpptes 2009 och i samband med det så fick vi ytterligare en ny standard med namnet SDHX (Secure Digital eXtended Capacity). Även denna gång  utökades den maximala lagringskapaciteten från 32 gigabyte till hela 2 terabyte. Precis som tidigare så passade man även på att byta filformat och denna gång från FAT32 till exFAT. Detta då FAT32 helt enkelt inte klarar av partitioner större än 32 gigabyte. I version 3 av SD standarden så passade man även på att introducera en ny bus vid namn UHS (Ultra High Speed). UHS ökade den maximala överföringshastigheten från 25 MB/s upp till till 104 MB/s. Det finns även nyare versioner av UHS standarden och vi kommer att titta lite närmare på det längre ner i artikeln.

Sammanfattningsvis så kan man säga att den primära skillnaden mellan de olika generationerna är vilket filformat de är formaterade med och kortets maximala storlek.

Standard Filformat Max storlek
SD logo FAT16 2 GB
SDHC Logo FAT32 32 GB
SDXC Logo exFAT 2 TB

Överföringsstandarder

UHS

UHS är en överföringsbuss för SD-kort som introducerades med SD 3.01 (samtidigt som SDXC). Enkelt förklarat så är UHS en standard för överföringar av data till och från SD-kort. Precis som så många andra standarder så finns det olika versioner och i nuläget så finns det tre olika standarder och dessa är UHS-I. UHS-II och UHS-III.

UHS har flera likheter med USB där de olika versionerna är kompatibla med varandra. Du kan exempelvis sätta ett UHS-II kort i en kortläsare som bara stödjer UHS-I, men överföringen är begränsad till USH-I. Detta är alltså den teoretiskt maximala överföringshastigheten som kan göras till och från ett SD-kort.

I likhet med USB 3 som har en maximal överföringshastighet på 5 Gbps betyder inte det att alla USB 3-enheter kan leverera så mycket. Det är precis samma sak med UHS. Så för att verkligen veta vilken prestanda som kortet klarar av måste vi titta på olika “klasser” av kort. Mer om det i nästa avsnitt.

Bus-Standard Maximal prestanda SD-standard
High Speed 25 MB/s SD, SDHC, SDXC
UHS-I UHS-I logo 50 MB/s
104 MB/s
SDHC, SDXC
UHS-II UHS-II logo 156 MB/s
312 MB/s
SDHC. SDXC
UHS-III UHS-III logo 312 MB/s
624 MB/s
SDHC, SDXC

UHS-2 och 3 har fler anslutningar än vad USH-I har och därför kommer aldrig en UHS-I läsare kunna arbeta över 100 MB/s. Korten kommer givetvis att fungera, men med en lägre hastighet. Observera också att UHS-III är en helt ny standard (2017) och i skrivande stund finns det varken kortläsare eller kort som stöder den nya standarden. Dock så använder UHS-III exakt samma anslutningar som UHS-II. Majoriteten av de kort som finns idag följer dock endast UHS-I standarden.

Contents

Subscribe
Notifiera vid
2 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
7 Årtal sedan

Tack för en bra guide i djungeln kring SD-kort. 🙂

Anton Karmehed
Admin
7 Årtal sedan

Tack själv Daniel och kul att den var uppskattad, det är sannerligen en djungel! ^^