Temperatur, ljudnivå och stresstest
Värmehantering är en särskilt viktig faktor för bärbara datorer, då du som konsument i regel inte har möjlighet att uppgradera kylningssystemet på egen hand. För okontrollerad värme kan innebära komfortproblem och prestandaförluster, medan för aggressiv kylning kan ge irriterande hög ljudnivå. På den här sidan använder vi 3DMarks stresstest för att undersöka såväl temperatur som ljudnivå och prestandastabilitet.
Under hela testsessionen loggar vi temperaturer och belastningsnivå med MSI Afterburner, där vi sedan noterar vad som är den högsta noterade temperaturen både hos processorn och grafikkretsen.
Temperatur – CPU
Vår toppnoteringen i processorvärme är 94 grader Celsius, vilket kan verka väldigt högt. Tilläggas bör att det tar MSI GS65 någon minut innan den hinner stabilisera hög belastning och en viss throttling förekommer i början. Klockfrekvenser och värmen stabiliseras sig sedan på en stadigare nivå. Mer om stabilitet nedan.
Temperatur – GPU
Grafikkretsen toppnoteringen är betydligt lägre än processorns och även om GTX 1070 kräver sin kylare så är Max-Q-kretsarna avvägda för att hitta den bästa balansen mellan effektivitet och prestanda. Därför kommer temperaturen på grafikkretsen i MSI GS65 in på en mer rimlig nivå för en gaminglaptop.
Ljudnivå
Tidigare i laptopguiden så har vi gjort decibeljämförelser med en decibelmätare för att se hur högt varje bärbar dator låter under full belastning. Vi har valt att ändra vår testmetod här till en subjektiv bedömning då det i vår mening inte återspeglar det verkliga scenariot. Väldigt få om någon har precis knäpptyst i hemmet och en subjektiv bedömning från ett verkligt scenario ger en bättre bild av vad användaren kan förvänta sig när man använder datorn.
Håll i frisyren för när MSI GS65 varvar upp sina fläktar vid full belastning och utan några begränsningar i varvtal från mjukvaran så låter den som en trimmad hårfön. Fullt förståeligt med tanke på komponenterna som skall hållas i schack.
I viloläge eller lätt användning är dock inte fläktarna störande utan du kan använda datorn under möten eller presentationer utan att få onda ögat.
Stabilitet
Vi mäter datorernas stabilitet med hjälp av 3DMarks stresstest. Efter testslingan jämförs prestandaresultatet från samtliga rundor, och mjukvaran ger ett mått i procent på hur konsekvent prestandan är mellan varje runda. Ett värde på 100 procent skulle innebära identisk prestanda, och ett godkänt värde anses ligga på 97 procent. Lägre än så antyder att processorn och/eller grafikkretsen inte lyckas göra av med tillräckligt mycket värme för att bibehålla sina klockfrekvenser.
I och med att kylningen inte hinner med i början vid snabb belastning så förekommer en viss throttling innan kylning och prestanda till slut jämnar ut sig. Det påverkar stabilitetstestets resultat marginellt, vilket vi kan se ovan.