MSI GUS har vi sett spår av tidigare men den externa grafikkortsdockan har nu visats upp i en mer konsumentfärdig version på Computex. GUS kopplas till en dator med Thunderbolt-gränssnitt och kan dramatiskt öka systemets GPU-prestanda med ett fullstort diskret grafikkort under skalet.

MSI hävdar att GUS (Graphics Upgrade Solution) ska vara kapabel att husera och driva grafikkort med en strömförbrukning på upp till 150 watt. Vilket betyder att användare kommer kunna turboladda sina bärbara datorer med grafikkort som Radeon HD 7850 eller Radeon HD 7870. Thunderbolt-gränssnittet har en maximal bandbredd på 10 gigabit per sekund över varje kanal och bör räcka ganska för att undvika de största flaskhalsarna i spel och tyngre grafiska tillämpningar. Hur prestandan ser ut återstår att se och tidiga rapporter talade om märkbar input lag, men förhoppningsvis är detta något som kommer att försvinna tills GUS finns på butikshyllorna.

P1050764

P1050839

Det externa höljet rymmer tyvärr bara singelslot-grafikkort vilket kan göra det svårt att få in tyngre modeller trots relativt låg energiförbrukning, enheten behöver som väntat även en extern strömadapter för att drivas. MSI räknar med att få ut GUS på marknaden under tredje eller fjärde kvartalet, men detta beror också på hur bra spridning Thunderbolt-gränssnittet får på marknaden.

Källa: VR-Zone, Anandtech


Subscribe
Notifiera vid
5 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Jacob Hugosson
12 Årtal sedan

Det här behöver ett gäng USB-anslutningar!

Decryphe
12 Årtal sedan

Det här börjar ju faktiskt likna någonting. Nåja, i och med att jag har en stationär dator så använder jag mitt eGPU ganska sällan. Jag kör med GTX-460 ansluten till en ThinkPad X201 via ExpressCard (dvs. PCIe x1).
Lite sugen på Thunderbolt är jag faktiskt, men än så länge är det inte värt att uppgradera.

Vad jag skulle vilja ha är en extern docka likt X201 ultrabase med ett grafikkort i, en HD och en optisk enhet så det bara är att plugga in datorn där och sen ha samma funktionalitet som om det vore en stationär dator.

Michael1
Michael1
12 Årtal sedan

Undersökningar visar att PCIe-8x eller PCI-16x spelar ingen roll, det blir lika FPS. 16x versionen är max 5 FPS snabbare, men det spelar ingen roll när vi pratar 200 FPS. Det märks inte.

Däremot har ThunderBolt PCIe-4x och det räcker inte. Det är stor skillnad på 4x och 8x. Det är ingen skillnad mellan 8x och 16x, så länge man kommer upp till 8x är allt lugnt.

Men TB måste komma upp i 8x för att det ska vara en fullgod ersättare för grafikkort.

N4kame0
12 Årtal sedan

Nu snurrar vi lite för långt, rent teoretiskt skulle inte PCIe3 4x vara fullt tillräckligt för ett mellan-högpresterande kort ?

Kör även jag ett 450 via expresscard, smidigt nog bara det.

Per lane (each direction):
v2.x: 500 MB/s (5 GT/s)
v3.0: 1 GB/s (8 GT/s)

Borde motsvara nästintill 8x pcie 2 eller ?

N4kame0
12 Årtal sedan

Verkar som att Intel pular på Thunderbolt för pcie 3 så det är bara att vänta i lungn o ro :), Bygger en kombinerad server/extern grafikkorts station, för lan kvällar 🙂