MSI P7NGM Digital – GeForce 9300M

0
geforce

Dagens integrerade grafikkretsar lägger allt mer vikt på videofunktionalitet men även 3D-spel börjar så smått bli aktuellt. Vi kikar närmare på vad NVIDIAs senaste integrerade grafikkrets, GeForce 9300M, kan erbjuda.

Moderkort med integrerad grafikkrets har funnits länge. Nästan alla arbetsstationer och kontorsdatorer har en integrerad grafikkrets inbyggt på moderkortet. Detta beror på att det är billigare och att det spar energi på datorer som inte har något krav vad gäller grafikprestanda.

Den här marknaden dominerar Intel totalt. Nästan alla arbetsstationer har en Intel-styrkrets med en integrerad grafikkrets och det gör att Intel är överlägset störst på integrerade grafikkretsar.

De som kräver lite bättre prestanda har alltid varit tvungna att köpa separata grafikkort. Däremot så har både Intel, AMD och Nvidia börjat göra kretsar med betydligt högre prestanda än tidigare. Nvidia har släppt en ny krets för Intels Core 2-processorer. Kretsen heter nForce 730i och har ett inbyggt grafikkort av det lite kraftigare slaget och bör därför vara perfekt för dem som vill bygga en HTPC eller kontorsmaskin med lite mera grafikkraft.

Denna recension ger en närmare inblick på ett moderkort från MSI med Nvidias nya styrkrets. Kortet heter MSI P7NGM Digital och har en hel del trevliga funktioner som riktar sig till den som vill bygga en HTPC för en billig slant.


För ett tag sedan så släppte Intel sin G45 styrkrets som var menad att ge duglig 3Dprestanda med DirectX 10 och möjligheten att spela högupplöst video utan att behöva ha en monster-processor. Tyvärr blev resultatet inte det som många hade hoppats på. Kretsen presterade visserligen bättre än den äldre G35, men prestandan var inte ens i närheten av vad som krävs för att kunna spela moderna spel. Det finns många spel som överhuvudtaget inte fungerar med Intels grafikkrets. Stödet för hårdvaruaccelererad videouppspelning var också problemfyllt, även om detta fixats på senare tid.

AMD släppte sedan sin 790GX-krets som huserar ett HD3300. Detta ger betydligt bättre prestanda än Intels G45 och ger även möjlighet att köra Crossfire. Nu är det så dags för Nvidias motsvarighet nForce 730i för Intel processorer.

nForce 730i och Intels G45 är på pappret väldigt lika. Båda är tillverkade med 65nm teknik och FSB på 1333MHz (dvs alla Intels Core 2 utom QX9770). Vidare så klarar båda av DDR2- och DDR3-minnen. 730i klarar dock av DDR3 minnen upp till 1333MHz, vilket inte G45 gör på pappret.

Nvidia har valt en enkelchipdesign som innehåller allting i ett och samma chip. Intels G45 sitter tillsammans med ICH10. Båda lösningarna har dock ungefär samma funktioner. Vi ser stöd för 6st SATA enheter, 12st USB 2.0, HD ljud med stöd för 7.1, gigabit nätverk. Liksom ICH10 så har 730i även stöd för RAID 1,5 och 0. Så långt så är det inga större nyheter och båda lösningarna är ganska lika. Den stora nyheten med Nvidias 730i chip är just den integrerade grafikprocessorn.



nForce 730i finns i två olika varianter. Den ena huserar ett Geforce 9300 och den andra ett Geforce 9400. Båda grafikkärnorna är identiska och har 16 st shaderprocessorer. Det enda som skiljer dem åt är klockfrekvensen. MSI kortet har den något långsammare 9300 som har en klockfrekvens på 450MHz och en shade klockfrekvens på 1,2Ghz. Den något snabbare varianten 9400 snurrar i 580MHz på kärnan och 1,4GHz på shaderprocessorerna. På pappret så är Geforce 9300 snabbare än konkurrenterna från AMD och Intel.

Förutom rå 3D-prestanda, så kommer Geforce 9300 med en rad andra trevliga funktioner. Vi har bland annat fullt stöd för DirectX 10, Hårdvaruavkodning av H.264, MPEG2 och VC-1 på GPUn för att avlasta processorn via Pure Video HD. Hybrid SLI gör att man kan koppla in ett externt grafikkort och köra ett slags SLI mellan det integrerade chipet och det externa. I bästa fall så ska detta kunna ge en prestandaökning med 70%. Observera att detta inte kommer att hända om man har ett snabbare grafikkort utan istället ett kort ur Nvidias budgetsortiment. Det finns också fullt stöd för CUDA. Mer om dessa funktioner på nästa sida.


En snabb jämförelse av de olika integrerade grafikkretsarna som finns att välja på i dagsläget visar att 9300 ligger väldigt bra till. Om man tittar på specifikationerna så är det nästan exakt samma som det externa grafikkortet 9400GS. Dock så förväntar vi oss inte att det ska prestera lika bra då ett integrerat grafikkort inte har tillgång till samma minnebandbredd som ett externt grafikkort. Däremot är kärnan den samma.

Pure Video HD
En av de mest intressanta funktionerna är Nvidias PureVideo teknik. Det är kort och gott en videocodec som möjliggör videoavkodning direkt på GPUn istället för CPUn. Detta ger lägre CPU-användning och därmed en bättre lastbalansering av systemet. Det gör också att du kan köra väldigt högupplöst video såsom 1080p utan att ha en CPU för flera tusentals kronor. Gefoce 9300 har stöd för den senaste versionen av Purevideo som ibland kallas för “VP3” som egentligen betyder “3e generationens PureVideo”.

Purevideo kan användas för avkodning av bland annat MPEG2, x.264 och VC1. Dessa är format som används i alla dagens högupplösta filmer som kommer på HDDVD och Blueray. Purevideo har dock en nackdel och det är att mjukvaran kostar pengar.

Hybrid SLI och Graphics Boost
En annan intressant funktion är Hybrid SLI. Det är ett samlingsnamn för ett antal olika funktioner som man kan dra nytta av genom att kombinera den inbyggda grafikprocessorn tillsammans med ett externt grafikkort från Nvidia. Graphics Boost är ett system som fungerar ungefär som vanliga SLI. Man sätter helt enkelt i ett externt grafikkort och så använder man både det externa och det integrerade för att få bättre prestanda. Nvidia har lovat att man ska få en ökning i prestanda på över 70%. Detta gäller bara nvidias långsammare kort, som te.x 9400GS. Skulle man sätta i ett snabbare kort som tex 9800GTX, så skulle man inte märka av någon förändring alls och ibland till och med få lite sämre prestanda.

En annan funktion som man kan använda med snabbare grafikkort är det som Nvidia kallar för Hybrid Power. Detta innebär att man använder det integrerade kortet för 2D och enklare applikationer. Om systemet känner av att det krävs mer kraft så sätts det externa grafikkortet igång och tar då över helt. På det här sättet så kan det externa grafikkortet vara avstängt för det mesta och man sparar både på elräkningen och på miljön.


Då har det blivit dags att titta på moderkorten som bygger på nForce 730i. Alla de stora tillverkarna har gjort sina egna kort med kretsen. Vi har bland annat sett kort från Asus, Gigabyte, Evga, XFX. Vårt testkort är dock från MSI och heter något så flashigt som MSI P7NGM Digital.



Kortet är av typen micro ATX och är därför aningen mindre än vanliga moderkort av ATX standarden. I övrigt så är kortet fullt utrustat med stöd för alla Socket 775 processorer, DDR2 minnen upp till 800MHz och totalt 16GB minne. Eftersom nForce 730i är en enkelchipslösning, så finns det endast en kylfläns och denna är passivt kyld.






En snabb överblick av kortet visar att trots den mindre storleken så har MSI inte snålat med anslutningar. Det enda som man egentligen saknar är 2st 16x PCI-E platser för att kunna köra SLI. Dessa får helt enkelt inte plats. Istället har man valt att använda en PCI-E 16x plats, en PCI-E 1x plats och två PCI platser. Vidare ser vi hela 6 st SATA platser där samtliga har RAID 0/1/0+1/5 stöd. Även en IDE och en Floppykontakt har man lyckats klämma in.






Strömförsörjningen sker med ett vanligt ATX nätaggregat och därför finns en 24-pin ATX anslutning och en 4-pin 12V anslutning. Ingen övrig strömförsörjning krävs. På kortets baksida ser vi 2st PS2 anslutningar för mus och tangentbord, en FireWire, 4 st USB, en LAN, 6 st ljud anslutningar. Då kortet har integrerad grafik så finns givetvis också en VGA, en DVI och även en HDMI. Med andra ord, perfekt för en HTPC.


Vid dessa tester var vi intresserade av vid vilka inställningar som man får spelbar FPS i diverse olika spel. Med spelbar FPS menar vi över 30 fps och inte alltför mycket drops. Vi har även testat moderkortsfunktioner så som hårdiskprestanda och nätverkskort.

Vid effekttesterna så användes en effektmätare som mäter effekten som dras från eluttaget. Därför blir det hela systemets effekt som syns i diagrammen.










































Hårdvara
Moderkort MSI P7NGM
Processor Intel Core 2 Quad Q9550
Minne OCZ ATI Crossfire certified PC6400 DDR2 4-4-4-12 2T
Grafikkort Nforce 730i: (Geforce 9300)
Nätaggregat Antec EarthWatts 500W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Styrkretsdrivrutiner Nvidia nForce chipset driver v20.08
Grafikdrivrutiner Nvidia nForce chipset driver v20.08
Testprogram Cinebench 10
3DMark2006 v1.10

HD Tach v3.00

WinRAR 3.70
iPerf
Crysis v1.0
Quake4
Portal
Unreal Tornement 3
BioShock


Först ut har vi lite spel och 3D-tester. Gissningsvis är det inte så många seriösa gamers som kommer att köpa det här moderkortet och sitta och spela på men vi vill ändå titta hur pass bra prestanda man kan få ur ett integrerat grafikkort.

Först ut är den gammle trotjänaren 3dmark 2006.

Precis som väntat så är resultat inte i närheten av vad som krävs för att ha en modern speldator.

Nästa test är Crysis som har visat sig vara tungt även för moderna grafikkort så fort man drar upp inställningarna en aning. Tro det eller ej men vi lyckades faktiskt få Crysis spelbart runt 30 fps. Inställningarna som användes var en upplösning på 800×600 och alla övriga inställningar på Low.

Bioshock är också ett spel som är tungdraget och det visade sig även i vårat test. Så fort man ökade inställningarna en aning så blev musen väldigt seg och det gick knappt att använda menyerna i spelet. Vi lyckades i alla fall få en OK spelupplevelse genom att åter igen ställa ner allting på Low och köra i 800×600. Märkligt nog så fungerade Crysis bättre.

Något som inte är fullt lika krävande som Crysis och Bioshock, är Portal. Det är byggt på Source-motorn och spelet har inte speciellt mycket effekter eller stora miljöer. Vi spelade in ett demo och körde ett timedemo. Resultatet var riktigt lyckat och vi kunde spela Portal utan problem i 1280×1024 med alla inställningar på High.

Nästa spel är Unreal Tornement och vi använde oss av ett demo där man flyger igenom en bana. Det finns alltså ingen Action i demot och man kan därför räkna med att man kanske behöver sänka inställningarna en aning för att kunna spela. Spelet fungerade i alla fall bra i hela 1280×1024 med grafikinställningarna på medium och 4x AF. Riktigt bra resultat.

Sista spelet ut är Quake 4 då det bygger på den OpenGL baserade Doom3 motorn. OpenGL är ju känd för att fungera bra på Nvidias grafikkort och så även denna gång. Vi fick ett helt ok resultat i 1024×768 med inställningarna satta på medium. Däremot blev det väldigt tungt när det blev mycket “action” och stora ytor. Så kanske en något lägre inställning kan vara lämplig.


Då vi testat grafikdelen i nforce 730i så är det nu dags att testa själva styrkretsfunktionerna. Vi tog några väl valda tester för att se hur kortet fungerar.

Vi började med att köra en omgång Cinebench. Programmet är bra för att mäta CPU prestanda och brukar inte skilja sig så mycket från andra chipset. Som referens använder vi värden från vår tidigare P45 roundup som genomfördes med samma processor.

Som vi ser så är resultaten väldigt lika med Intels P45 chipset.

Nästa test är ett hårddisktest. Vi använde oss av HD Tach för att mäta hastigheten och processoranvändningen av chipsets SATA kontroller.

HD Tach
Jmicron JMB363
Intel ICH9R
Nvidia nForce 730i
CPU util
2%
1%
1%
Average read
63,4MB/s
63,1MB/s
59,2MB/s
Burst speed
133,7MB/s
136,9MB/s
126,2MB/s

Resultatet visar att nforce 730i är något långsammare än övriga styrkretsar i testet. Detta är dock så små skillnader så man kommer inte att märka något.

Vi passade även på att testa kortets nätverksprestanda. För att göra detta test använde vi oss av en 10m Cat6 kabel mellan testsystemet och ett referenssystem. För att mäta prestandan använde vi oss av programmet iperf och där använde vi standardinställningarna och skickade TCP-paket. Som referens i det här testet använde vi återigen Gigabytes EP45-DS4.

Det är ungefär samma prestanda som hos övriga integrerade Gigabit-kontrollers på marknaden.

Kortet presterar nästan precis som vi hade väntat oss. inga överraskningar någonstans, varken positiva eller negativa.


En av de största fördelarna med att använda sig av ett integrerat grafikort, är att de är strömsnåla och därmed även kalla och enkla att kyla. Och med allt fokus på växthuseffekten och hur vi måste spara på våra energikällor, så är det ju aldrig fel om elräkningen blir lite mindre.

Vi valde att mäta hur mycket energi som vårt testsystem drar från eluttaget. Vi fick oss minst sagt en positiv överraskning. Under full last så drar systemet inte ens 100W. Då ska det tilläggas att vi använder oss av en fyrakärnig processor. Effekten utan last var något mindre och landade på 75W.

Den låga effektförbrukningen är en överraskning och en fröjd till skillnad från tidigare kretsar i nForce-serien som har vart både varma och energihungriga. Det går utan problem att köra kortet utan att ha aktiv kylning på nordbryggan och det enda som låter är processorfläkten.

Då detta moderkort passar bra för en HTPC så bestämde vi oss för att testa hur bra Nvidias Purevideo fungerar.
För att testa det så bytte vi CPU till en något äldre Core 2 Duo E6850. Detta för att processorn skulle få det lite jobbigare och sedan ville vi se hur mycket CPUn kan avlastas med hjälp av Purevideo.

Vi testet använde vi oss av filmen National Treasure 2. Klippet är på ungefär 1min och är kodat i AVC med en bitrate mellan 6 och 10Mbps. Programmet för vårt test blev PowerDVD 8 Ultra, där man enklat kan slå på GPU avkodning.


Diagrammen talar ett tydligt språk. Purevideo avlastar processorn helt och drar betydligt mindre kraft än vad processorn skulle göra. Även om många Blu-ray filmer kommer upp i bitrates över 30Mbps hade inte heller detta varit några problem för den integrerade grafikkretsen. Det innebär att man kan egentligen köpa vilken processor som helst och ändå kunna spela upp Blu-ray och HDDVD utan några problem.


Nforce 730i är ett chip med intergrerad grafikkrets och den sätter nu en ny ribba för vad vi kan vänta oss av integrerade grafikkretsar. Tidigare har det nästan vart omöjligt att köra nya spel på ett integrerat grafikkort, men så alltså inte fallet längre. Nforce 730i är strömsnålt, svalt och ger förvånandsvärt bra prestanda. Till och med prestandaslukaren Crysis, är spelbart.

Man ska dock vara medveten om att detta kort inte är något som riktar sig mot entusiaster eller gamers. Det finns bra prestanda för att vara en integererad grafikkrets men det går inte att jämföra med externa grafikkort där prestandan är många gånger bättre, även riktiga budgetkort ger märkbart bätttre prestanda. Ska man däremot ha en surfdator som står tyst och surrar i ett hörn, eller en HTPC för att se på TV, HD-film eller lyssna på musik, ja då är detta ett ypperligt val. Vill man dessutom ha högre prestanda så kan man köpa till ett enklare grafikkort och använda båda grafikkorten tillsammans för mer prestanda.

Förutom den intergrerade grafikkretsen så finns inte jättemycket att säga om kortet. MSI har gjort ett litet och stabilt moderkort som har allt man kan tänkas behöva. Det finns gott om USB och SATA-portar trots mATX-formatet. Ljud och nätverkskort fungerar som de ska och vi hittade inga saker att klaga på. Kortet klarar galant av det man designat det för och för dem som har planer på att bygga en ny multimediadator eller en slimmad kontorsburk är detta ett kort att kika närmare på.










MSI P7NGM Digital


Positivt

+ Bra prestanda på den integrerade grafikkretsen
+ Storleken
+ Passiv kylt
+ Låg strömförbrukning och sval krets
+ VGA + DVI + HDMI utgångar
+ Bra med USB och SATA anslutning trots den mindre storleken.


Negativt

– Inte tillräckligt bra för att kunna spela de nyaste spelen i duglig upplösning.
– Lite strul med minnen.
– Ingen prestandavinst med Hybrid SLI tillsammans med ett snabbare grafikkort (GeForce 8800/9800)



Tack till Nvidia för att de skickade kortet för test.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments