AMDs satsning på den mobila fronten börjar bära frukt, och steg för steg får vi se fler surfplattor och hybrider med kretstillverkarens strömsnåla Kabini och Temash-processorer. MSI har ni visat upp W20, en 11,2-tumsplatta med en passivt kyld AMD A4-1200 under huven.

Det finns en fortsatt efterfrågan på svala och tysta produkter både i det stationära och portabla segmentet. Borta är dagarna då en grå surrande låda var en självklarhet för en dator, och hur maskinerna passar in rummet och i händerna blir desto viktigare för konsumenter.

Med moderna processorer från både Intel och AMD börjar passivt kylda surfplattor med fullstort Windows-operativsystem bli verklighet, även om det ännu rör sig om ganska sparsamma specifikationer. Å andra sidan är dessa typer av enheter inte nödvändigtvis tänkta att konkurrera med en kraftfull bärbar eller stationär dator, utan kanske snarare ett mer portabelt komplement till en sådan.

w20_03

MSIs nya surfplatta använder sig av en AMD A4-1200-processor med två kärnor på 1 gigahertz som är kyld helt utan fläktar och ska således vara helt tyst under drift. Sagda processor har 1 megabyte delad L2-cache och den integrerade grafikdelen Radeon HD 8180 tillsammans med 2 gigabyte internminne.

Processorn i fråga driver en IPS-skärm på 11,5 tum med den ganska sparsamma upplösningen 1 366 x 768 pixlar. Medan det finns surfplattor med betydligt högre upplösning än så, så bör upplösningarna för den här typen av plattor med X86-processorer öka i takt med att processorerna blir ännu energieffektivare och kan levereras med kraftfullare grafikdelar.

9 timmars drift och fingeravtrycksläsare

För lagring finns 128 gigabyte SSD och anslutningar finns i form av trådlöst nätverk och bluetooth. Batteriet har en kapacitet på 34,78 wattimmar, som enligt MSI ska ge omkring 9 timmars drifttid. En lite utstickande detalj är att enheten även har en fingeravtrycksläsare för inloggning.

MSI W20 har måtten 31 x 19,5 x 1 centimeter och väger 0,68 kilo. Enheten levereras med Windows 8 och bör dyka upp i handeln “inom kort” med en ännu okänd prislapp.


Relaterade nyheter

Subscribe
Notifiera vid
1 Comment
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Gambit_2K
10 Årtal sedan

Bra med framsteg och AMD hårdvara i mindre enheter, nu vill jag bara se en platta i 7-8″ trakten i borstad aluminium eller liknande (i stil med LG Optimus Pad).