Det finns en hel del myter och förutfattande meningar om gamingmöss och sensorer. Vi drar igång musbonanza på Nordichardware med en artikel från vår musexpert Johan, som reder ut begreppen och granskar de moderna mussensorerna i sömmarna.
Det är inte konstigt att man lätt går vilse i djungeln av gamingmöss, eftersom många gamla myter lever kvar och det finns mycket sälj- och facktermer att vada igenom. Vi startar vår musbonanza med att reda ut gamla sägner och förklara hur möss fungerar. Om du är på jakt efter en ny datormus eller bara intresserad av möss så är det under januari månad du ska hålla utkik efter fler bonanzaartiklar på Nordichardware.
Är lasermöss bättre än optiska möss?
Svar: Nej
Det är mer komplicerat än så. Det är som att fråga, “Vilken frukt är godast?”
Att dela upp mus-sensorer i optisk och laser är egentligen per definition fel men på grund av den hårda marknadsföringen så hänger begreppen optisk och laser fortfarande kvar när vi pratar om mussensorer.
Alla mussensorer är optiska då ljus används för att avläsa rörelser och det som idag kallas för optisk sensor är i själva verket en sensor som använder en LED- eller infraröd-baserad ljuskälla istället för laser (VCSEL – Vertical Cavity Surface Emitting Laser). De LED-baserade mössen känner du enkelt igen genom att lyfta på musen. Då de nämligen använder ett rött ljus för att registrera förflyttningar medans lasersensorer och infraröda sensorer har en mer eller mindre osynlig ljusstråle.
Ljuset hos LED-sensorer och infraröda sensorer lägger sig platt på avläsningsytan och fungerar endast optimalt på matta mörka ytor medans ljuset från en VCSEL-sensor tränger ner betydligt mycket djupare i avläsningsytan och kan registrera alla ojämnheter. Det är det som gör att lasermöss fungerar på nästan alla underlag, men det är både på gott och ont. Eftersom VCSEL-sensorer har en sådan detaljrik avläsning så kan mjuka underlag med mycket struktur ge problem med brus (jitter), du kan alltså uppleva att muspekaren flyttar sig själv ett par pixlar eller vibrerar omkring på skärmen. Därför fungerar VCSEL-sensorer mest optimalt på hårda och jämna underlag.
Högre DPI = Bättre sensor
Svar: Nej
DPI-värdet är antalet pixlar som får plats i en tum (inch) lång virtuell linje. Det egentliga mätvärdet för muskänslighet är Counts Per Inch (CPI). CPI är antalet virtuella pixlar som musens sensor kan avläsa och registrera på en tum lång fysisk linje. CPI/DPI är endast ett värde för att visa hur långt din muspekare kan röra sig med en bestämd fysisk rörelse av musen. DPI/CPI-värdet säger egentligen inte så mycket om musens precision eller träffsäkerhet utan snarare hur snabb den är.
Höga DPI/CPI-nivåer uppnås av tillverkarna genom att dela på varje pixel i sensorn i fyra eller fler delar och på så sätt kan en sensor med ursprungsupplösning på till exempe 1 000 DPI trimmas upp till 4 000 DPI av tillverkaren.
Många mustillverkare marknadsför sina möss genom att betona dess höga DPI-värden. Personal i datorbutiker tenderar också förklara hur bra en viss produkt är genom att berätta att den kan ställas in på 10 000 DPI. Ofta är det långt ifrån optimalt att ha en mus inställd på flera tusen DPI utan snarare tvärtom upplever många att en DPI-nivå under tusenstrecket är det optimala för att prestera i spel. Självklart är DPI-nivån en personlig preferens och det är alltid bra att ha möjligheten att kunna välja på en bred skala.
Finns det trådlösa möss som klarar av gaming på hög nivå?
Svar: Ja
På senare tid har det lanserats flertalet trådlösa modeller som faktiskt klarar av gaming på högre nivå. Myten om att trådlösa möss har hög input-lag och polling rate är numera gammal och dammig och vi kan enkelt peta hål på den. Dock så finns det en del andra svagheter hos trådlösa gamingmöss idag, så som högt pris och låg batteritid. För om du ska inhandla en trådlös mus som klarar gaming måste du tyvärr lätta på lädret och en bra trådlös modell kostar i kan ofta gå på dubbelt så mycket som en motsvarande trådad variant.
Nedan följer några exempel på trådlösa möss som klarar gaming på hög nivå:
- Steelseries Sensei Wireless
- Razer Naga Epic
- Razer Mamba 2015
Du hittar tester på alla tre modeller i Svenska Musguiden.
Vanliga sensorer i gamingmöss
Philips Twin Eye
Philips Twin Eye-sensorn används idag allt mer av mustillverkare för att kunna kräma ut så hög upplösning som möjligt. Den bygger på Philips egna Doppler-teknologi som gör det möjligt för tillverkare att interpolera sensorn till höga upplösningar och en Twin Eye-sensor innehåller, som namnet antyder, två lasrar som arbetar tillsammans att registrera rörelser.
Exempel på möss som använder Philips Twin Eye:
- Mad Catz R.A.T TE och MMO TE
- Razer Mamba Tournament Edition samt Mamba 2015
- Roccat Nyth
Pixart PMW 3310
Marknadens bästa infraröda sensor. Denna sensor hittar vi som oftast i FPS-inriktade möss då den har en fantastisk ett-till-ett-känsla mellan rörelse och interaktion. Den har som standard inte stöd för skyhöga DPI-nivåer men den är å andra sidan mycket ärlig i sin avläsning vilket gör den till en uppskattad sensor bland FPS-spelare.
Exempel på möss som använder Pixart PMW 3310:
- Qpad 8K Optical
- Steelseries Rival
- XTRFY XG-M2
Avago ADNS 9800
Avago ADNS-sensorerna har blivit lite av marknadens allt-i-allo-sensor och återkommer ofta i olika version i allt mellan lågsegmentsmodeller till betydligt dyrare möss. Avagos ADNS VCSEL-modeller från 9500 och uppått har ingen påtaglig inbyggd hårdvaruacceleration men den har en väldigt egen känsla som är svår att beskriva, så den blir lite av en “älska den eller hata den”-sensor.
Exempel på möss som använder Avago ADNS 9800:
- Mionix Naos 8200
- Turtle Beach Grip 500
Missa inte Svenska musguiden
Följ oss på Nordichardware under januari månad för mer information om datormöss och musteknik då vi under vår musbonanza serverar både faktaartiklar och tester. Glöm inte heller att spana in Svenska Musguiden där vi håller er uppdaterade med marknadens heta möss och musmattor. Där jämför vi form, funktion och pris mellan dagens alla intressanta modeller i flera olika prisklasser.
Bra artikel!
Många bra saker att veta nu när jag ska köpa ny mus..
Tack / Mowitz
[quote name=”mowitz”]Bra artikel!
Många bra saker att veta nu när jag ska köpa ny mus..
Tack / Mowitz[/quote]
Tack så mycket mowitz för din feedback!
Kul att höra att du gillar artikeln. 🙂
Tack. Kul att läsa. Välskrivet och informativt