Efter två års tystnad i toppen av topp500, en lista över världens snabbaste datorer, har de stora aktörerna nu börjat röra på sig.
Vi har tidigare nämnt IBM som med en första modell av deras Blue Gene/L system i inofficiella tester övertagit förstaplatsen på listan över världens snabbaste datorer. Detta med en beräkningskraft på 36.01 teraflops vilket är snäppet bättre än de 35.86 teraflops som nuvarande ledaren, den japanska superdatorn Earth Simulator, registrerat.
Topp500 kommer uppdateras nästa månad men nu ser det inte ut som att IBM kommer få den åtråvärda förstaplatsen denna gången. NASA har nämligen presenterat testresultat från deras nya superdator som placerar detta system överst på listan. Columbia, som systemet heter, är döpt efter den kraschade rymdfärjan med samma namn och har i NASAs tester lyckats ge en beräkningskraft på 42.7 teraflops.
Vi har tidigare rapporterat även om detta system som använder sig av 10 240 Itanium 2-processorer i 20 separata system sammanflätade till ett kluster.
I testerna där man uppmätte det nya rekordresultatet användes dock enbart 16 av de 20 datorer som systemet ska innehålla vilket borde betyda att det finns mer att ta av. Man kan även relatera beräkningskraften mot människans egen förmåga.
“Just how fast is 42.7 teraflops? According to Ames director G. Scott Hubbard, a person doing one calculation per second by hand would need a million years to do what the Project Columbia system can do in a single second.”
Det ser ut som att den nya lederan på Topp500 kommer vara NASA med deras Columbia-dator. Dock ska man kanske inte kaxa sig för mycket då IBM har planer på ett Blue Gene/L-system som ska ge en beräkningskraft på 360 teraflops…
Källa: CBC News