NesteQ har tagit fram ett nätaggregat som rent specifikationsmässigt kanske inte skrämmer slag på konkurrenterna. Men när man börjar gräva lite under ytan ser man att detta 500W aggregat klarar mer än vad man kan tro.

I samma takt som utvecklingen på processorsidan går mot allt lägre strömförbrukning, eller åtminstone bättre prestanda per Watt, går nätaggregatseffekterna mot allt högre uteffekter. Anledningen till detta är självfallet grafikkortsmarknaden som på sistone har kommit på allt fler roliga sätt att utveckla värme, värst för tillfället är ATI HD 3870 X2 som utvecklar en bit norr om 200W.

Detta kräver självfallet sitt nätaggregat och NesteQ, före detta Elan Vital (som ingen känns vid idag), har varit trevliga nog att skicka sin senaste skapelse, E²CS, för utvärdering. E²CS står för “Enhanced Easy Connecting System” och samtliga nätaggregat i serien ska ha över 80% effektivitet, något som känns ganska rätt i dagens trädkramarsamhälle. E²CS-serien finns i utförandena 400, 450, 500, 600 samt 700W. Vi ska kika närmare på 500W-versionen med modellbeteckning ECS 5001.

Det ska dessvärre tilläggas att detta inte kommer vara ett av våra normala, mer syntetiska, nätaggregatstest utan snarare en genomgång av specifikationer, bilder och intryck vid normalt användande. Vi tvivlar dock på att ni blir missnöjda.


NesteQ E²CS specifikationer
Lina
+12V1
+12V2
+5V
+3.3V
-12V
+5VSB
Ström
18A / 19A Peak
18A / 19A Peak
25A
25A
0.3A
3A / 3.5A Peak
Lina
12V1 + 12V2
3.3V + 5V
 
Maxbelastning
36A (432W)
150W
 
Arbetsspänning: 90-225V
Effektivitet (typisk): 80%
Effektivitet (max): 86%
MTBF: 100000h
Pris: 900kr

Specifikationerna är ungefär vad man hade kunnat vänta sig av ett nätaggregat i 500W-klassen, kanske till och med lite mer än så. Det allra bästa verkar ändå vara att man faktiskt kan plocka ur full kräm ur båda +12V-linorna samtidigt utan att nätaggregatet protesterar, 36A på +12V räcker ganska långt. Det är trots allt 432W till dina komponenter som är hungriga på 12VDC.


Kartongen NesteQ skickar aggregatet i är i det stora hela inget under, men den är utan tvekan mycket funktionell, komplett med bärhandtag. Även en nedfällbar flik som döljer en liten ruta i genomskinlig plast för att man ska få sig en syn på själva nätdelen finns att tillgå, även om det i det här fallet inte var så lyckat; under frakten hade manualen fallit ner framför det man egentligen ville se. Misströsta icke, vi har fler bilder.

Kort efter att ha tagit bilderna ovanför gav vi oss på att plocka ur innehållet ur kartongen, och innehållet är som synes ovan. Ett stycke mattsvart nätaggregat med en 135mm-fläkt, en manual, en nätkabel, en hel massa sleevat modulärt kablage, en påse buntband(!) samt en väldigt snygg touch i form av fyra svarta skruvar för att fästa nätaggregatet i ditt chassi.

NesteQ skickar med två stycken PCI Express-kablar, allt annat vore tjänstefel i dagens läge, även med ett såpass “strömsvagt” aggregat som detta. Man lyckas dock skilja sig från mängden med att skicka med två stycken 6+2-pins-kontakter, vilket kanske kommer uppskattas i framtiden, eller av nuvarande HD 2900-ägare som svurit över att de inte får leka med Overdrive.

Kabelmanin fortsätter på nästa sida.


Så till huvudnumret med detta nätaggregat. Själva grundtanken NesteQ har haft är att man ska kunna förlänga existerande kabel istället för att dra en ny från nätaggregatet själv, något som är mycket smidigt. Detta har man löst genom att ha en likadan hona som återfinns på baksidan av nätaggregatet för inkoppling av den första kabeln, och det är kanske inte den snyggaste lösningen som finns, då du kommer ha en bit som sticker ut från kabeln oavsett hur du gör, men det är funktionellt. Om inte annat kan du köpa sju-åtta stycken av dessa nätaggregat, koppla ihop kablarna till världens dyraste hopprep.

4-pins-kontakterna lever också som bekant, och NesteQ skickar med fyra stycken 4-pins-kablar á två kontakter stycket. Samtliga har greppvänliga kontakter, som verkligen gör det lättare att lossa kontakter som suttit fast länge, en mycket trevlig touch.

Slutet närmar sig i vår kabel-frenzy och näst sist ut är FDD-kontakten, som lösts på ett mycket smidigt sätt. Folk som använder sig av floppyn blir allt färre och färre, och NesteQ har insett detta; de har använt sig av sitt system av att bygga på kabel efter kabel för att haka på FDD-kontakten. Du tar helt enkelt änden av en passande kontakt och kopplar in strömkabeln till din floppy där, använder du inte diskettstation slipper du den helt och hållet. Vidare har vi ytterligare en trevlig touch, nämligen två renodlade förlängningskablar, som garanterat kommer uppskattas av många.

Så kommer vi till de kablar som är fast monterade. En ATX-kontakt, 20+4-pin, och vid det här laget börjar man faktiskt fundera på om det inte är dags att göra den till en permanent 24-pin istället för att tänka på äldre system. Ett stycke 3-pin för fläktavläsning finns att koppla till moderkortet, något som även det uppskattas och till sist den enda egentliga blundern kabelmässigt på nätaggregatet: en P4-kontakt med både 4- och 8-pin kontakt, men på samma kabel. Detta kunde lösts genom en delbar 8-pins-kontakt till exempel, men allra bäst hade det garanterat varit om man kunde fått två separata 4- och 8-pin-kontakter á la Cooltek att koppla in så man slipper ha onödigt mycket kabel installerat.

På nästa sida går vi igenom själva nätaggregatet.


Sidan av nätaggregatet säger väl inte mycket, men samtidigt det mesta. Alla specifikationer finns, man påpekar att nätdelen är byggd enligt RoHS-direktiv, FCC-godkänd och 80 Plus-certifierad. Undersidan domineras av den enorma 135mm-fläkten med ovanligt många blad som borde borga för låg ljudnivå.

Insidan är relativt väldisponerad, om än en smula kaotisk med tanke på mängden kablar. Kylflänsarna ser inte heller speciellt mycket för världen, men de gör sitt jobb.

Från andra sidan kan vi urskönja ett par rätt fina spolar samt en redig kondensator på 330µF. Kort sagt ett redigt bygge. En mer intressant detalj kanske är modellnumret som finns att skåda längst ner, mitt i nätdelen, på kretskortet; ENP-5100GH. ENP-5100GH är en produkt tillverkad av Sunpower, ett Taiwanesiskt företag etablerat 1986. Uppenbarligen ett företag med viss erfarenhet, men låt oss se hur nätdelen presterar.












































Testsystem
Hårdvara
Moderkort Asus P5W DH Deluxe
Processorer Intel Core 2 Extreme QX6850
Minne Crucial PC6400 (D9GKX)
Grafikkort Sapphire HD 2900PRO 512MB
Lagring Hitachi HDT752032VLA360 / Samsung SP2504C
Nätaggregat Silverstone Zeus 850W
Mjukvara
Operativsystem Windows XP (SP2)
Testprogram 3DMark 06 v110

Testsystemet är som synes ett ganska grovt sådant, något kanske inte alla skulle få för sig att försöka köra på ett nätaggregat specifierat för 500W, då enbart processorn sörplar i sig 130W, grafikkortet en bit norr om 200W, och sedan ska resten av systemet drivas med. För att pressa nätaggregatet till det yttersta kommer vi även köra 3DMark 06, som får anses väldigt krävande.

Som synes är spänningarna mycket fina med mycket små skillnader från den tänkta spänningen. På +3.3V-linan ser vi en överspänning på 0.04V, vilket faktiskt måste föredras före för låga spänningar. +5V mäter 4.98V, och är mycket nära även det, +12V1 ligger exakt på 12.00V medan +12V2 ligger 0.01V under. Mer eller mindre alla komponenter har en tolerans på 10%, så dessa spänningar kommer inte ens vara i närheten att ställa till med problem, snarare tvärsom; en av de bästa mätningarna undertecknad sett. Men blir det sämre under belastning?

Den här grafen ser suspekt lik ut den några rader upp, eller hur? Det beror på att det är exakt samma graf. Nätaggregatet vek sig inte det minsta under belastning, vilket vi får applådera, för vårt testsystem i 3DMark är ingen lätt last att dra. Vi är rentav djupt imponerade, och det ska nog sägas att vi tvivlade lite på att nätdelen verkligen skulle klara detta.

Låt oss summera våra tankar kring NesteQ E2CS på nästa sida.


Som vi på förra sidan sa, är vi djupt imponerade av främst stabiliteten i spänningarna, men vad vi inte nämnt än är att vi faktiskt tycker finishen på nätaggregatet är av högsta klass. Det är till stor del likt tidigare recenserade Corsair HX620, men utan de fula logotyperna överallt, här låter man det mattsvarta tala utan några som helst additiv.

Vi har heller inte nämnt fläkten, mer än att det finns en möjlighet att övervaka det via moderkortet. Några av er kanske minns NesteQs första inkarnationer av nätdelar på marknaden, den semi-passiva ASM-serien, där fläkten bara gick när den absolut behövdes. Här går förvisso fläkten konstant, men vad spelar det för roll när den är totalt ohörbar?

Dessutom är det ett system av kablar som kanske inte direkt är revolutionerande, men väldigt användbart i chassin med stora avstånd från nätdel till komponenter, till exempel. Förutom fördelarna i form av ljudnivå, rent estetiskt utförande (åtminstone på utsidan av nätdelen), spänningar som ingenting rår på och kabelsystemet har vi även 8-pin PCI-E-kontakt samt sleevning på samtliga kablar.

Vi rundar av med ytterligare en fördel: priset. Runt 900:- är inte direkt jättebilligt, men vi törs nog säga att det är utan någon som helst tvekan prisvärt, och passar i vilket system som helst där användaren inte kör SLI eller Crossfire.








NesteQ ECS5001


Positivt

+ Stabila spänningar

+ Utseendet
+ Ljudnivån
+ Smidigt kabelsystem
+ 8-pin PCI-E
+ Prisvärt


Negativt

– P4 4- och 8-pin på samma kabel



Med denna slutdom i åtanke kan vi inte göra annat än tacka NesteQ för deras mycket fina 500W-aggregat, som gör det väldigt svårt för undertecknad att inte ge utmärkelsen Redaktörens Val.

Subscribe
Notifiera vid
0 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments