High Dynamic Range, HDR, och Dolby Vision kan båda hjälpa till att förhöja din tid framför Netflix. Hur går du då till väga för att nyttja teknikerna för en bättre upplevelse? Vi går igenom stegen!
Detta behöver du:
– Netflix Premium.
– TV med HDR-stöd.
– Streamingenhet med HDR-stöd om inte Netflix körs direkt på TV:n.
– Streamingenhet ansluten till TV:n via HDMI med HDCP 2.2.
– Tillräckligt snabb och stabil internetuppkoppling för att streama 4K-innehåll.
High Dynamic Range (HDR)
Medan upplösningar såsom ”4K” eller i vissa fall till och med ”8K” är stora dragplåster för TV-apparater, är High Dynamic Range eller ”HDR” något som ofta inte få lika mycket uppmärksamhet. Istället för att fokusera på antalet pixlar på skärmen påverkar HDR ljusstyrka, kontrastförhållande och färgvolym. Det kan resultera i en mycket bättre bild, än om man bara trycker in fler pixlar för bättre skärpa.
TV-apparater med HDR-stöd kan låta den ljusaste och den mörkaste delen av en bildruta skilja sig mycket mer från varandra än Standard Dynamic Range. Djupare svärta och ljusare punkter än tidigare är alltså vad HDR eftersträvar. När det kommer till färgvolym ökar även denna då de HDR-standarder som är vanligast idag baseras på ett 10-bit färgdjup istället för 8 bit och inkluderar mer mättade färger.
Hur använder jag HDR på Netflix?
För att titta på HDR-innehåll på Netflix behöver du först och främst ett abonnemang som stöder streaming i Ultra HD. Det innebär plattformens Premium-abonnemang som när denna artikel skrivs kostar 179 kronor i månaden. HDR-stöd måste även finnas på den streamingenhet du använder, till exempel en Chromecast med Google TV (4K), en Chromecast Ultra eller en Apple TV 4K. Denna måste sedan vara ansluten till din HDR-kompatibla TV-apparat via en HDMI-port med stöd för HDCP 2.2 eller senare. Ett alternativ är att använda en inbyggd spelar i din HDR TV.
Har du fastställt att samtliga enheter som ingår i ledet för ditt Netflix-tittande har stöd för HDR, behöver du även en internetanslutning på minst 15 megabit per sekund. Streamingkvaliteten måste även ställas in på “Hög” i Netflix-appen, om den inte redan är det. Sist men inte minst måste innehållet du vill titta på ha stöd för tekniken. Bilden här ovanför visar till exempel hur serien Stranger Things har stöd för 4K-upplösning, HDR och Dolby Atmos.
Vad är då Dolby Vision?
Dolby Vision är en mer avancerad teknik som skulle kunna beskrivas som HDR med turboladdning. Dolby Vision kan dynamiskt anpassa ljusstyrkan och kontrasten i specifika scener eller till och med i varje enskild bildruta. Det kan leda till en upplevelse som är mer trogen till vad regissören föreställde sig än vad andra HDR-standarder kan ge.
Här ser vi dock samma krav än för andra HDR-tekniker. Allt från TV-apparaten till streamingenheten och innehållet måste ha stöd för Dolby Vision. Många tillverkare erbjuder Dolby Vision men det saknas till exempel i Samsungs TV-apparater.
4K betyder inte HDR
En avslutande bit information är att en TV-apparat eller bildskärm med 4K-upplösning inte nödvändigtvis har stöd för alla HDR-tekniker. 4K och HDR har egentligen ingenting med varandra att göra. Netflix erbjuder mycket innehåll i 4K-upplösning som saknar stöd för High Dynamic Range.
Nu vet du lite mer om vad HDR och Dolby Vision är och gör samt vad du behöver för att få igång teknikerna på Netflix. Huruvida du känner behovet att verkligen se till att din nästa TV kommer med stöd för HDR eller Dolby Vision, är upp till dig. Teknikerna blir dock allt vanligare och det är redan svårt att köpa utrustning som saknar någon form av HDR-stöd.