Du kan köpa den kraftfullaste gamingdatorn på planeten och koppla upp dig mot en rykande snabb gigabit-internetanslutning. I slutändan kommer du trots allt alltid vara begränsad av internets infrastruktur och ljusets hastighet.
Din dator kan oavsett beräkningskraft inte skicka data snabbare än vad fiberoptikens kablar och internets knutpunkter tillåter. Desto längre bort dina motspelare och din spelserver befinner sig desto längre tid tar det för din data att skickas fram och tillbaka. Tiden det tar mäter vi i den närmast religiöst viktiga termen “ping”. Det är rent tekniskt och vetenskapligt en fullt rimlig begränsning men som de flesta vet är det inte riktigt så vi spelare ser på saken. Hög ping har legat bakom många frustrerande känsloyttringar genom åren (läs: rage quit och trasiga datortillbehör) och det pågår en konstant jakt mot bättre spelupplevelser online.
Ett operativsystem för gamingroutrar
När allt annat är gjort blir den sista vägen mot en optimal spelupplevelse att rent fysiskt korta vägen du behöver skicka och ta emot data över internet. En uppgift som historiskt sett ofta varit ur spelarens händer, både på PC och inte minst på konsolmarknaden.
Som inbitna spelare själva beslutade sig två datorentusiaster och trogna e-sportare för att ta upp jakten på den optimala pingen. Resultatet av tiotalet års utveckling har resulterat i ett operativsystem för nätverksroutrar – DumaOS.
DumaOS är som namnet avslöjar utvecklat likt en dators operativsystem, men skräddarsytt för en gamingrouter. Det betyder att varje funktion fungerar som sin egen applikation i operativsystemet, vilket gör det mycket lättare att uppdatera och lägga till funktioner utan att påverka routerns grundmjukvara. Det betyder också att man kan leverera fler och kraftfullare verktyg för dig som spelare att själv styra och övervaka ditt nätverk, inte minst din ping.
DumaOS låter dig som användare skapa och skräddarsy din egen dashboard, likt skrivbordet på din dator. Enheterna som för tillfället utnyttjar mest bandbredd, routerns processoranvändning, statusen på det trådlösa nätverket eller din nuvarande ping – allt går att se direkt på startskärmen. Du har full frihet över vad som faktiskt visas och vad som ligger i fokus. Det gäller även i dina spel där du exempelvis kan se din aktuella ping medan du spelar och på så sätt veta hur bra ditt system står sig.
Filtrera och blockera motspelare med hög ping
Grundtanken med Geo-filter är att synliggöra de fyra aspekter som skapar lagg och reducera dess inverkan på din spelupplevelse. Där den största orsaken till lagg är avståndet till din server och dina motspelare, något DumaOS och Geo-filter attackerar på olika sätt beroende på spel.
Filtering mode
Geo-filter låter dig sätta en geografisk radie där spelet automatiskt väljer en server endast inom detta område. Filtret har fördefinerade profiler för många av de största konsolspelen men du kan även ställa in dina egna och anpassa helt efter eget behov.
Spectating Mode
PC-spelare kan ofta välja vilken region eller till och med specifikt vilken server de vill spela på. För PC-spel med denna funktion använder du med fördel Spectating Mode. Exempelvis kan du, i routermjukvaran, redan i PUBG-lobbyn se vilken ping den nuvarande servern har och välja om du vill fortsätta in i matchen eller att återkoppla till en ny server. Vissa spel tillåter dig även att se ping för övriga spelare som är anslutna till samma server. På så sätt får du en översikt av dina motspelares potentiella inverkan på spelupplevelsen.
Även om Geo-filter kan fungera närmast automatiskt har du även möjlighet att både blockera och godkänna specifika spelare eller servrar; oavsett var de befinner sig geografiskt.
Varje enhet du kopplar in till routern, oavsett om det är trådlöst eller med kabel, definieras efter egna regler och grundförutsättningar. Kopplar du in en spelkonsol använder du med fördel Geo-filter-funktionen medan man i PC-spel som PUBG, Fortnite (på PC) och Dota 2 själv kan välja region/server och där får bäst nytta av Spectating Mode.
Ta full kontroll över din internetanslutning
DumaOS löser dock inte bara det externa avståndsproblemet utan ser även över det interna nätverket. Du har med största sannolikhet svurit både en och två gånger över att du får plötsligt sämre ping och en laggigare spelupplevelse. Risken är stor att det är på grund av andra enheter och medlemmar i hushållet. Redan när din bättre hälft börjar strömma Netflix kan du märka skillnad och gud förbjude om någon startar en stor filnedladdning eller uppdaterar sina Steam-spel. Din ping kommer att öka dramatiskt om du inte har en effektiv quality-of-service-funktion som begränsar bandbredden för specifika enheter. Patent-ansökta tekniken Anti Bufferbloat är NetDumas vidareutveckling av QoS där du helt fritt kan ställa separata begränsningar på upp- respektive nerladdningshastigheter för alla dina enheter. Det är unikt och särskilt utvecklat för dagens internetanslutningar som ofta har högre ner- än uppladdningshastighet.
Med Anti Bufferbloat prioriterar du själv så att att inga andra enheter i nätverket drar onödigt mycket bandbredd.
Om du vill gå ner på individnivå för att säkra din spelprestanda kan du även använda dig av Device Prioritisation. Här kan du med ett enkelt drag-och-släpp-gränssnitt bestämma hur mycket upp- och nerladdningsbandbredd dina anslutna enheter ska få tillgång till. Exempelvis kan du dedikera större delen av bandbredden till datorn om du spelar eller streamar på där användarupplevelsen för både dig och de som tittar på strömmen är kritisk.
Allt började med kärleken till TV-spel och mer specifikt att spela Halo 2 online i suboptimala studentlägenheter. Netdumas vd Luke Barlow träffade företagets grundare Iain Fraser på Nottinghams Universitet 2005. Båda ville spela Halo 2 på tävlingsnivå men insåg att uppkopplingarna och i studentlägenheterna inte höll måttet, lagg och hög ping förstörde möjligheterna. När Iain slutfört sin doktorand inom datavetenskap började arbetet med att ta död på lag-demonerna och man insåg att skräddarsydd mjukvara för nätverksroutern var botmedlet. 2014 lanserades Netduma R1 med Netdumas mjukvara och fick trots en spartansk design ett imponerande starkt mottagande inom spelcommunityn. 2018 offentliggjordes partnerskapet med Netgear där vidareutvecklingen av DumaOS i gamingroutern Nighthawk Pro Gaming XR500 ska ta Netdumas speloptimerade mjukvara (Företagets tagline lyder “Dominate Lag”) till en bredare målgrupp i ett kraftfullt paket.
Integrerad VPN-tjänst för gamers
Förutom prestanda är säkerhet en av de viktigaste aspekterna för spelare och internetanvändare idag. För att minimera effekterna av DDoS-attacker eller minska risken för att någon tar reda på din personliga identitet använder man sig ofta av VPN-tjänster. Virtual Private Network (VPN) är en tjänst där du kopplas till en separat server och får en tillfällig publik IP-adress. I de flesta fall krävs det installation av mjukvara på flera olika enheter för att aktivera en VPN eller så tvingas ofta all trafik genom en ofta långsammare VPN-server. DumaOS kommer med en integrerad gaminginriktad VPN-tjänst där du kan aktivera VPN specifikt för de mer utsatta applikationerna och enheterna. Som med de flesta VPN-funktioner krävs det en prenumeration hos någon VPN-tjänst för att aktivera stödet, men genom att förlita sig på generellt säkra spel- och twitch-servrar påverkas aldrig din spelupplevelse negativt. Smidigt inte minst för högprofilerade streamers och mer utsatta användare, men även för dig som vanlig spelare som vill ha extra säkerhet utan prestandaförlust.
Det viktigaste är att du i slutändan får den bästa möjliga spelupplevelsen och med DumaOS får du funktioner som hjälper dig en bra bit på vägen. Här kommer en snabbguide om vad du i övrigt kan tänka på när du ska optimera din spelupplevelse online.
- Bygg en välbalanserad gamingdator
Bygg din gamingdator med välavvägda komponenter, grafikkortet är oftast viktigast för att få hög FPS i dina spel. Glöm dock inte att välja en bra processor och minne för att leverera en stabil bildfrekvens, både utan och med andra aktiviteter i bakgrunden. - Välj rätt internetuppkoppling
Ofta är man i händerna på hyresvärdar eller bostadsföreningar när det kommer till val av uppkoppling. För en bra spelupplevelse krävs inte bara hög bandbredd utan låg latens. Fiber- och kabelnät har oftast lägst latens medan ADSL/VDSL och inte minst trådlösa internetanslutningar har märkbart högre latenser som påverkar din ping negativt. - Optimera ditt hemnätverk
Köp en kraftfull router som gärna har avancerad funktionalitet för att styra och optimera dina enheters anslutning till internet och dedikera mest bandbredd till dina gamingenheter. För att få optimala förhållande ska du även satsa på att koppla din konsol eller gaming-PC med ethernetkabel direkt till routern. Med det sagt klarar inte minst dagens senaste trådlösa Wifi-standarder (802.11ac) att leverera riktigt hög överföring och låg latens som få vanliga spelare kommer att påverkas av. - Njut av att spela
Det finns flera spel som trots bristande nätverkskod får oss att återkomma till slagfältet och så länge du gjort ditt yttersta hemmavid är förutsättningarna i alla fall inte sämre än för andra. Gaming är fantastiskt och när du gjort allt du kunnat är det bara att njuta av dina favoritspel i bästa möjliga upplevelse!